Πως ο Βαρουφάκης με παρακαλούσε στο… ασανσέρ. Αποκάλυψη Ντάισελμπλουμ για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του 2015! (ΒΙΝΤΕΟ)

0
101

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, κάνοντας λόγο και για ττο παρασκήνιο των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση το α’ εξάμηνο του 2015 και χαρακτηρίζοντας την διαχείριση του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, καταστροφική.

Τόνισε δε πως το 2014 η οικονομία ανέκαμπτε, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 επενδυτές έφευγαν, ο κόσμος έβγαζε τα χρήματά του από τις τράπεζες και κατέρρεε η ελληνική οικονομία την περίοδο του Γιάνη Βαρουφάκη, «οπότε, ναι, το κόστος ήταν τεράστιο» είπε.

Όπως αποκάλυψε, για πρώτη φορά, είχε απευθείας επαφές με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου, αμέσως μετά το πρώτο Eurogroup και την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αποκάλυψε πως όλη η διαπραγμάτευση γινόταν με τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό καθώς έπρεπε να βρεθεί λύση, την οποία ναρκοθετούσε διαρκώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ο τέως επικεφαλής του Eurogroup αναφερόμενος στην συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει στην Αθήνα περιέγραψε πώς αμέσως μετά το επεισοδιακό φινάλε ο κ. Βαρουφάκης τον ακολούθησε έως το ασανσέρ ζητώντας του να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Τέλος, παραδέχθηκε ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλγκανγκ Σόιμπλε, είχε καταθέσει πρόταση για έξοδο, αλλά απέφυγε να πάρει θέση για το αν ήταν σοβαρή, ή αν ήταν μία κίνηση τακτικής από τον σημερινό πρόεδρο της Μπούντεσταγκ.

Δείτε το βίντεο:

Κατα τα άλλα, Ο κ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας και την πορεία της ελληνικής οικονομίας επισημαίνοντας ωστόσο, ότι χρειάζεται χρόνος για να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στη χώρα μας και να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Σε ερώτηση για το χρέος ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup απάντησε: «Ναι, το χρέος είναι υψηλό, όπως, όμως, γνωρίζετε, όταν εξετάζεις ένα χρέος το θέμα δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και το επιτόκιο που πληρώνεις, οι τόκοι που πρέπει να καταβάλλεις, τα τοκοχρεολύσια, και το πρόγραμμα.

Οι δόσεις, επομένως, σε κάποια δάνεια δεν υπάρχουν τόκοι και ο χρόνος ωρίμανσης, η λήξη αυτών των δανείων είναι μετά από πολλές δεκαετίες και αυτό βοηθάει».

Για να προσθέσει, αφήνοντας ένα παράθυρο για μελλοντικές αλλαγές τόσο για τα υψηλά πλεονάσματα όσο και για το χρέος: «Εάν η σχέση και η εμπιστοσύνη μεταξύ του Eurogroup και της ελληνικής κυβέρνησης αναπτυχθεί έτη περαιτέρω, και στην επόμενη και μεθεπόμενη κυβέρνηση η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εφόσον συνεχισθεί, τότε τα ζητήματα του πρωτογενούς πλεονάσματος και των χρεών θα μπορούσαν να επανεξετασθούν.

Δεν υπάρχει καμία βιασύνη διότι τα επόμενα 10-15 χρόνια το κόστος του χρέους είναι πραγματικά πολύ χαμηλό για την Ελλάδα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here