Ενώ το βρετανικό μουσείο επιστρέφει κλεμμένες αρχαιότητες στο Ιράκ, δανείζει τις ελληνικές αρχαιότητες που κατέχει στην Ισπανία (βίντεο)

0
105

Ενώ πριν λίγες μέρες το Βρετανικό Μουσείο επέστρεψε στο Ιράκ συλλογή αρχαιοτήτων 5.000 ετών που είχε λεηλατηθεί από περιοχή στο Ιράκ λίγο μετά την εισβολή που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ το 2003 και στη συνέχεια κατασχέθηκε από έναν έμπορο στο Λονδίνο, τώρα θα δανείσει τις ελληνικές αρχαιότητες που κατέχει στη Σαραγόσα για την έκθεση με θέμα «Αγών. Ο ανταγωνισμός στην αρχαία Ελλάδα». Η έκθεση, που συνδιοργανώνεται από την Obra Social ‘la Caixa και το Βρετανικό Μουσείο, θα παρουσιαστεί στο Caixaforum της Σαραγόσα έως τις 11 Νοεμβρίου 2018.

Το Βρετανικό Μουσείο αποφάσισε να δανείσει ελληνικά εκθέματα σε ισπανικές πόλεις και είναι η πρώτη φορά που εκθέματά του θα εκτεθούν εκτός Λονδίνου. Ανάμεσα σε αυτά και μέρος της ζωφόρου από το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού. Πάνω σε αυτό απεικονίζεται η μάχη μεταξύ των Ελλήνων και των Αμαζόνων. Όπως τονίζει ο υπεύθυνος της έκθεσης «Το θέμα είναι ο ανταγωνισμός. Αυτό σημαίνει «Αγών» στα αρχαία ελληνικά. Η εμπειρία «μεταφέρει» τον επισκέπτη στην εποχή αυτού του πνεύματος. Ήταν μια κοινωνία που πίστευε ότι ο ανταγωνισμός είναι στην φύση του ανθρώπου και του δίνει τεράστια δύναμη».

Τους επισκέπτες της έκθεσης «καλωσορίζει» η Νίκη, η θεά της νίκης που συνέδεσε τον κόσμο των νεκρών με τον κόσμο των θεών. Η έκθεση αποτελείται συνολικά από 170 εκθέματα και χωρίζεται σε οκτώ τμήματα: «Νίκη, η θεά της νίκης», «Παιχνίδια στην παιδική ηλικία», «Αθλητικές διοργανώσεις», Μουσικές και θεατρικές διοργανώσεις», «Πόλεμος», «Ήρωες και μύθοι», «Κοινωνικός ανταγωνισμός στην καθημερινή ζωή και τον θάνατο». Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε προγράμματα δραστηριοτήτων και διαλέξεις.

Στην έκθεση επιχειρείται να παρουσιαστεί η ιστορία της αρχαίας Ελλάδας μέσα από τις ηρωικές πράξεις, τους θριάμβους των πολεμιστών και τα επιτεύγματα των αθλητών. Τα ομηρικά έπη, οι νίκες των Ολυμπιονικών ή οι περιπέτειες του Ηρακλή εμπνέουν τους διοργανωτές της έκθεσης. Η έκθεση φιλοδοξεί να προσφέρει μια κατανόηση του αγωνιστικού πνεύματος σε όλες τις πτυχές της ζωής στην αρχαία Ελλάδα μέσα από μια επιλογή θησαυρών από την «ελληνική συλλογή» του Βρετανικού Μουσείου. Γλυπτά, νομίσματα, κεραμικά και κοσμήματα, με εικονιστικά κομμάτια, όπως η ζωφόρος από το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, που απεικονίζει τη μάχη μεταξύ των Ελλήνων και των Αμαζόνων, μαρμάρινη προτομή του Ευριπίδη, ή το άγαλμα του Διαδούμενου (Vaison-la-Romaine), μαρμάρινο γλυπτό αθλητή που δένει μια κορδέλα στο κεφάλι του ως σημάδι νίκης κλπ.

Πολλά από τα κομμάτια που εμφανίζονται είναι αριστουργήματα που έχουν αποκατασταθεί για την περίσταση και παρουσιάζονται για πρώτη φορά έξω από το Λονδίνο. Αυτή είναι η περίπτωση των γλυπτών και του θραύσματος της ζωφόρου από το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here