Πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής του Μικρασιάτη πρόσφυγα στη Λήμνο!!! (ΒΙΝΤΕΟ)

0
37

Αποκορύφωμα των δράσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου Λήμνου αποτελεί η ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής του Μικρασιάτη πρόσφυγα.

Το Σάββατο 4 Αυγούστου κάτοικοι του νησιού, κυρίως μικρασιατικής καταγωγής, είχαν την ευκαιρία να κάνουν «βουτιά» στην ιστορία, τις αναμνήσεις, στα ήθη και τα έθιμα των προγόνων τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη όσων χάθηκαν κατά την Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και όσων δεν είναι πλέον στη ζωή, στη πλατεία Μικρασιάτη Πρόσφυγα όπου δεσπόζει και το ομώνυμο μνημείο.

«Σήμερα τιμούμε τους Μικρασιάτες που αγωνίστηκαν για να επιβιώσουν μετά από έναν ολοκληρωτικό ξεριζωμό. Δεν τους ξεχνάμε ποτέ. Έρχονται στη μνήμη μας οι φωνές τους, τα τραγούδια τους, οι ιστορίες τους, τα πρόσωπά τους» ανέφερε στον εναρκτήριο λόγο του ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Μανδρανής.

Αργότερα παρουσιάστηκε το βιβλίο Στο χείμαρρο του χρόνου της συγγραφέα Διαμάντως Κωνσταντιλάκη-Μπιμπούδη, κατοίκου της περιοχής, το οποίο μιλά για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τους Μικρασιάτες. Το βιβλίο είναι ένας φόρος τιμής σε όλους εκείνους που έζησαν τον ξεριζωμό, την προσφυγιά, τη βία, το θάνατο, και κατάφεραν να χτίσουν και πάλι τις ζωές τους. Η συγγραφέας έχει παραχωρήσει όλα τα δικαιώματα του βιβλίου στο Σύλλογο, με σκοπό να γνωρίσουν οι νεότερες γενιές τα πάθη αλλά και τον πολιτισμό των προγόνων τους.

Μέσα από τις αφηγήσεις της γιαγιάς της Γιασεμής, η συγγραφέας φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της καθημερινότητας των Μικρασιατών. Ήθη, έθιμα, παραδόσεις, τραγούδια, νανουρίσματα, παραμύθια, συνταγές, αλλά και πόνος, απώλειες, διωγμός και αποχωρισμός είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το βιβλίο.

Χορούς από τη μικρασιατική γη παρουσίασε ο διοργανωτής Σύλλογος και προσφέρθηκαν παραδοσιακές λιχουδιές στο κοινό.    Πηγή:pontos-news.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here