Αρχική Επίκαιρα Επιστολή στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας για τις αλχημείες της Louis Vuitton στη...

Επιστολή στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας για τις αλχημείες της Louis Vuitton στη Μύκονο, αναμένεται να στείλει η Τράπεζα της Ελλάδος…

0
63

Επιστολή στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας για τις αλχημείες της Louis Vuitton στη Μύκονο, αναμένεται να στείλει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Louis Vuitton παρέκαμψε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, χρησιμοποιώντας τερματικά χρέωσης καρτών (POS) που δεν τροφοδοτούσαν ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά ελβετικούς.

Στη βάση αυτή η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να γνωστοποιήσει το γεγονός στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και να ζητήσει τη διακοπή της διασυνοριακής παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών, δεδομένου ότι αποτελούν παραβίαση των capital controls.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος έχει προχωρήσει σε αντίστοιχες ενέργειες και στο παρελθόν , κοινοποιώντας σχετικές επιστολές σε κεντρικές τράπεζες χωρών όπως η Βουλγαρία.

Η ίδια Διεύθυνση της ΤτΕ είναι εξαιρετικά ενεργή στο μέτωπο αυτό. Μεταξύ άλλων έχει διαβιβάσει στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και συναφείς εκθέσεις ελέγχου συναλλαγών, με χρήση χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών έκδοσης ελληνικών τραπεζών, σε τερματικά αποδοχής καρτών, τα οποία έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα από αλλοδαπούς παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές αυτές στο εξωτερικό.

Πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τα τεράστια κενά που υπάρχουν στην ελληνική νομοθεσία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αποτρέψει την καταστρατήγηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων από επιτήδειους που δρουν εις βάρος της εθνικής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, καθώς για αυτό απαιτούνται συγκεκριμένες νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες.   Πηγή:reader.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here