Κατηγορίες
Υγεία

Στιγμιαίος και αθλητική απόδοση

Στον αθλητισμό είτε γίνεται ερασιτεχνικά είτε σε επίπεδο πρωταθλητισμού, πολλοί εκ των αθλητών στην προσπάθεια τους να βελτιώσουν και να αυξήσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις, χρησιμοποιούν την καφεΐνη ως εργογόνο συμπλήρωμα για να πετύχουν τους στόχους τους. Λόγω της εύκολης πρόσβασης σε αυτή (πχ. στιγμιαίος καφές), την χαμηλή τιμή και την απουσία παρενεργειών, την καθιστούν ένα από τα επικρατέστερα μέσα για αύξηση των αθλητικών επιδόσεων.

Ένα συχνό ερώτημα είναι, αν όντως αυξάνει την επίδοση.

Για την απάντηση αυτού του ερωτήματος, έχουν επιστρατευθεί πολλοί επιστήμονες και έχει διεξαχθεί ένα μεγάλος αριθμός ερευνών, των οποίων τα ευρήματα θα μας βοηθήσουν να αποδώσουμε ασφαλή συμπεράσματα.

  • Κάνοντας μια προσεκτική κριτική ανασκόπηση ερευνών δείχνει πως, η χρήση μέτριων δόσεων καφεΐνης μια ώρα πριν από την άσκηση μπορεί να βελτιώσει την αντοχή ενός αθλητή.
    Οι επιδράσεις αυτές μπορούν να παρατηρηθούν σε παρατεταμένης διάρκειας άσκηση όπως (πχ. τρέξιμο, ποδηλασία κ.α) με εξαίρεση ίσως τα αγωνίσματα υπέρ-αντοχής όπως για παράδειγμα 100 χλμ. ποδηλασία.
  • Στις εν λόγω έρευνες διαπιστώθηκε ότι ακόμη και 2,5 ώρες πριν από τον αγώνα η πρόσληψη καφεΐνης βελτίωσε την απόδοση κολυμβητών στα 1.500 μέτρα κατά 1,9%,  σε δρομείς των 1.500 μέτρων κατά 4,2 sec και σε δρομείς αντοχής κατά 1,9%.
  • Μια κατανάλωση 80-130mg καφεΐνης 45-60-λεπτά προ της άσκησης ή ακόμη και κατά την διάρκεια της μπορεί να βοηθήσει και τους αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό αλλά και τους ερασιτέχνες που ασκούνται έντονα, μεγιστοποιώντας την απόδοση, την ενεργειακή δαπάνη καθώς επίσης και στην ανταπόκριση σε έντονες συνθήκες προπόνησης με βασική προϋπόθεση να ακολουθούν ταυτοχρόνως κατάλληλη διατροφή και ασκησιολόγιο.
    Η παραπάνω ποσότητα αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι κρύου φραπέ (με 1,5 κουταλάκι ή 3γρ στιγμιαίου καφέ) ή σε ένα φλιτζάνι ζεστού Νες (με 1 κουταλάκι ή 2γρ στιγμιαίου καφέ)
  • Επίσης η καφεΐνη δρα σαν διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, βελτιώνοντας την συγκέντρωση, αυξάνοντας την εγρήγορση καθώς επίσης και την διάθεση, επιταχύνοντας τον χρόνο αντίδρασης.

Ο μηχανισμός με τον οποίο η καφεΐνη προκαλεί τις εργογόνες δράσεις της είναι άγνωστος, αλλά η δημοφιλής θεωρία ότι ενισχύει την οξείδωση του λίπους και αντικαθιστά το μυϊκό γλυκογόνο είναι μια διαρκής πρόκληση για περαιτέρω έρευνα από την επιστημονική κοινότητα .
Μέτριες μερίδες καφεΐνης μπορούμε εύκολά να προσλάβουμε μέσω κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ.

H ποσότητα καφεΐνης που έχουν οι καφέδες ενδεικτικά φαίνεται στον παρακάτω πίνακα :

Είδος Καφέ Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
Γαλλικός καφές (200 ml) 115-175 mg
Στιγμιαίος καφές (200 ml) 65-100 mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (200 ml) 2-3 mg
Εσπρέσο (30 ml) 30-40 mg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *