Ο Έλληνας πρεσβευτής στη Μόσχα χωρίς αντίποινα για τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου Μαρίας Ζαχάροβα.

0
215

Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα ο Έλληνας πρεσβευτής στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς και θεωρείται θετικό ότι δεν του ανακοινώθηκαν ρωσικά αντίποινα παρά μόνο εκλήθη για να δοθούν εξηγήσεις για τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου Μαρίας Ζαχάροβα.

Η συζήτηση απέκτησε ήπιους τόνους και επισημάνθηκε στον κ. Φρυγανά ότι όσα δήλωσε η κα Ζαχάροβα δεν είχαν κανένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού και ενδεχομένως υπήρξαν παρανοήσεις.

Η Αθήνα, θεωρεί αισιόδοξα ότι στη συνάντηση αυτή στο Ρωσικό ΥΠΕΞ δεν δώθηκαν αντίποινα καθώς φαίνεται πως η Μόσχα μάλλον επιλέγει το πρώτο και θετικό σενάριο, των ισοδύναμων απελάσεων εάν και εφόσον συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση.

Όπως είχε φανεί άλλωστε και από τις δηλώσεις Ζαχάροβα, η Μόσχα αξιολογεί την σύνδεση του ελληνικού λαού με τον ρωσικό, λόγω Ορθοδοξίας, πολύ πιο σημαντική από τις όποιες κινήσεις της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης.

«Αυτό που έχουμε αντιληφθεί είναι ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να βρίσκεται σε επικοινωνία με τους Ρώσους εταίρους του και όχι να υποφέρει από βρώμικες προβοκάτσιες, όπως αυτές που δυστυχώς η Αθήνα έχει συρθεί τελευταία», είπε η Ρωσίδα εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των εκπροσώπων Τύπου, μεταξύ αυτών και των Ελλήνων ανταποκριτών στη Μόσχα προ δύο ημερών.

Θα εξαρτηθεί βέβαια και από την ελληνική κυβέρνηση, ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ στο κλίμα το προχθεσινό «περί ασέβειας», μάλλον δεν βοηθάνε

Χθες, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα χαρακτήρισε «απογοητευτική» την κίνηση της Ελλάδας να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες και χαρακτήρισε σωστή και ισορροπημένη τη δήλωση της κ. Ζαχάροβα.

Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε ο κ. Μάσλοβ μιλώντας την Πέμπτη στο Sputnik, ενώ ανέβηκαν στο λογαριασμό της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα στο twitter σήμερα το πρωί.

Συγκεκριμένα ο ο Ρώσος πρέσβης ανέφερε:

«Τα τελευταία χρόνια ήταν περίοδος πρωτοφανούς ακμής στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις. Ο πλούσιος πολιτικός διάλογος στο υψηλότατο και υψηλό επίπεδο».«Το Αφιερωματικό έτος Ρωσία – Ελλάδα 2016, το κοινό Έτος Τουρισμού 2017/2018, στενές επαφές αρμόδιων υπουργείων, επιχειρηματιών και κοινωνίας των πολιτών».«Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά την φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας».
«Η δήλωση της Μ.Ζαχάροβα ήταν σωστή και ισορροπημένη, ενώ η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ υπερβολική».

Πάντως η αναφορά του πρέσβη στο έτος τουρισμού προκάλεσε μια ανησυχία για το εάν θα υπάρξει κάποια ταξιδιωτική οδηγία και ενό μπαίνουμε στον «χρυσό» μήνα του καλοκαιριού που είναι ο Αύγουστος.

Προφανώς, τουλάχιστον για σήμερα ήταν περισσότερο μιαν υπενθύμιση με την προοπτική να δουν οι Ρώσοι τις επόμενες ημέρες την ελληνική στάση. Πάντως διαφαίνεται μια τάση εκτόνωσης από όλες τις πλευρές.
pronews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here