Aθωώθηκαν οι 18 αστυνομικοί για τα επεισόδια του 2011 ! Τους ειχε μηνύσει ο Τσίπρας!

0
92

Μετά από 7 χρόνια αθωώθηκαν οι 18 αστυνομικοί για τα επεισόδια του 2011 , μετά από την μήνυση του τώρα πρωθυπουργού Α.Τσίπρας .

Να θυμήσουμε ότι στις 1η Ιουλίου του 2011, τρείς μέρες μετά τα γενικευμένα επεισόδια που είχαν συμβεί έξω από το το Κοινοβούλιο λόγο της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε μήνυση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου ως δικηγόρο,κατά των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν υπηρεσία στην πλατεία Συντάγματος.

Τότε ο κ. Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει ως «εγκληματική» την συμπεριφορά των αστυνομικών και ανέφερε πως παραβίασαν τα καθηκοτά τους και χρησημοποίησαν βία κατά των διαδηλωτών.

«Τα περιστατικά των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα τις ακρότητες της 29ης Ιουλίου 2011, στοιχειοθετούν σοβαρότατες αξιόποινες πράξεις εκ μέρους οργάνων της πολιτείας και πρέπει να ελεγχθούν αρμοδίως και αποτελεσματικά», είχε πει ο κ. Τσίπρας.

Συνέχισε «η τόσο εκτεταμένη εγκληματική συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων δεν μπορεί να διαλανθάνει της προσοχής των ιεραρχικών τους προϊσταμένων, αλλά αντίθετα είναι βέβαιο ότι εκδηλώνεται με την εντολή και την ανοχή τους».

Στο κατηγορητήριο επισημαίνεται πως οι 18 άνδρες των ΜΑΤ «προέβησαν αδιακρίτως σε ρίψη χημικών, ασφυξιογόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης στο πλήθος των συγκεντρωμένων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν τη σωματική βλάβη μεγάλου αριθμού πολιτών και δη λιποθυμίες, δύσπνοια, εγκαύματα και κακώσεις».

Ακόμη αναφέρεται ότι οι 18 «κατέστησαν με πρόθεση πλήθος κόσμου αβοήθητο και εκτεθειμένο σε άμεσο κίνδυνο ζωής και υγείας (…) παρέλειψαν με πρόθεση να βοηθήσουν τους τραυματισθέντες πολίτες κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης – συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας».

Ύστρα από αρκετές αναβολές, η δίκη για το περιστατικό άρχισε τον Οκτώβριο του 2017. Σαν πολιτική αγωγή εμφανίστηκαν ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου «Ελπίς» Ελευθέριος Παναρέτου, ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος στο Δ.Σ. της ΑΔΕΔΥ, και ο συνδικαλιστής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γιώργος Χαρίσης.

Σαν μάρτυρες στη δίκη βρίσκονταν ο τότε επικεφαλής της ΓΑΔΑ και νυν υποδιοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Λιούκας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Σπύρος Παπασπύρου και οι τότε διοικητές της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης.

Αφού έγιναν 14 συνεδριάσεις, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας έκρινε αθώους και τους 18 κατηγορούμενους . Στην ανακοίνωσή της, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών ευχαρίστησε δημόσια την ελληνική Δικαιοσύνη «που απέδωσε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» και δήλωσε «Σταθήκαμε δίπλα στους συναδέλφους μας από την αρχή ώς το τέλος, την ώρα που εκείνοι που είχαν την επιχειρησιακή ευθύνη τούς γύρισαν την πλάτη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here