Sun. Sep 8th, 2024
Οντάριο

Οι αθλητές, καθώς και ορισμένες διασημότητες, δεν θα μπορούν πλέον να εμφανίζονται σε διαφημίσεις που προωθούν τον διαδικτυακό τζόγο στην επαρχία του Οντάριο. Οι νέοι κανόνες που προτάθηκαν από την Επιτροπή Αλκοόλ και Τυχερών Παιχνιδιών (AGCO) της επαρχίας θα τεθούν σε ισχύ στα τέλη Φεβρουαρίου 2024. Πολλά μέλη του κοινοβουλίου και της γερουσίας της επαρχίας χαιρέτισαν την απόφαση.

Δεν υπάρχει πλέον επιρροή που αποσκοπεί στο να παρασύρει τη νεολαία του Οντάριο στον τζόγο

Η επαρχία του Οντάριο ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι θα απαγορεύσει τη χρήση αθλητών στη διαφήμιση διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών, ενώ παράλληλα θα αυστηροποιήσει τα πρότυπα για να περιορίσει τη χρήση διασημοτήτων που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα μπορούσαν να προσελκύσουν ανηλίκους. Ωστόσο, οι υποστηρικτές (η αντιπολίτευση του NDP και ένας Καναδός γερουσιαστής που έχει ζητήσει αυστηρότερη ρύθμιση στον τομέα) λένε ότι ενώ η απαγόρευση είναι ευπρόσδεκτη, δεν προχωρά αρκετά μακριά για να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους στον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια.

Συνήγοροι και ακαδημαϊκοί έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την πλημμύρα των διαφημίσεων αθλητικών στοιχημάτων που παρατηρήθηκε στην επαρχία από τότε που άνοιξε το Οντάριο. Η Επιτροπή Αλκοόλ και Τυχερών Παιχνιδιών του Οντάριο (AGCO) ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ότι είχε επικαιροποιήσει τα πρότυπα τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο για να απαγορεύσει τη χρήση αθλητών και δήλωσε ότι οι νέοι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2024. Ο θρύλος του χόκεϊ Wayne Gretzky και τα σημερινά αστέρια του NHL Connor McDavid και Auston Matthews είναι μεταξύ των αθλητών που έχουν εμφανιστεί σε διαφημίσεις για ιστότοπους τυχερών παιχνιδιών.

Ο Tom Mungham, γραμματέας και διευθύνων σύμβουλος της OGLA, ανέφερε σε δήλωσή του ότι τα παιδιά και οι νέοι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τους αθλητές και τις διασημότητες που θαυμάζουν, γι’ αυτό και έχουν ενισχυθεί τα μέτρα για την προστασία της νεολαίας του Οντάριο, ιδίως με την απαγόρευση της χρήσης διασημοτήτων για την προώθηση των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών.

Πάρα πολύς χρόνος αφιερώνεται στη διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών σε αθλητικές εκδηλώσεις

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η OGC προέβη σε διαβούλευση σχετικά με την προτεινόμενη απαγόρευση και έλαβε παρατηρήσεις από ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων ψυχικής υγείας, εμπειρογνωμόνων σε θέματα τυχερών παιχνιδιών, φορέων εκμετάλλευσης τυχερών παιχνιδιών και του κοινού. Σε πρόσφατη έκθεσή της, η OGC δήλωσε ότι η πρότασή της ακολούθησε ευρεία κριτική από υποστηρικτές, εμπειρογνώμονες και γονείς σχετικά με τη σημαντική αύξηση της διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο, ιδίως σε ζωντανές αθλητικές εκδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα πλέι οφ μεταξύ των Toronto Maple Leafs και των Florida Panthers, σχεδόν οκτώμισι λεπτά διαφημίσεων αφιερώθηκαν στον διαδικτυακό αθλητικό τζόγο. Τα αθλητικά στοιχήματα έγιναν νόμιμα στον Καναδά τον Αύγουστο του 2021 και στις 4 Απριλίου 2022, το Οντάριο έγινε η πρώτη επαρχία του Καναδά που επέκτεινε τις δραστηριότητές του. Η OGC ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι μετά τον πρώτο χρόνο ρύθμισης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών μέσω του διαδικτύου στο Οντάριο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαφήμιση με τη χρήση αθλητών και διασημοτήτων που απευθύνονται σε παιδιά αποτελούσε πιθανή βλάβη για άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία για τα τυχερά παιχνίδια.

Τα τροποποιημένα πρότυπα εμποδίζουν τους φορείς εκμετάλλευσης τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο του Οντάριο να χρησιμοποιούν ενεργούς ή συνταξιούχους αθλητές στο μάρκετινγκ τους, εκτός εάν τους χρησιμοποιούν για την προώθηση υπεύθυνων πρακτικών τυχερών παιχνιδιών.

Όσον αφορά τη χρήση διασημοτήτων εν γένει, περιορίζονται πλέον τα μοντέλα, οι παράγοντες επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι διασκεδαστές, οι χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων και κάθε σύμβολο που ενδέχεται να εμφανίζεται σε ανηλίκους. Οι φορείς εκμετάλλευσης στην επαρχία του Οντάριο δεν μπορούν να διαφημίζουν ή να παρέχουν υλικό μάρκετινγκ που περιγράφει κίνητρα, μπόνους και πιστώσεις παιχνιδιών. Ωστόσο, πριν από την τελευταία ανακοίνωση, δεν υπήρχε περιορισμός στο ποσό της συνολικής διαφήμισης που μπορούσε να πραγματοποιηθεί, γεγονός που ώθησε πολλούς να προσλάβουν αθλητές με μεγάλα ονόματα ως πρεσβευτές και να δαπανήσουν εκατομμύρια για διαφημιστικές εκστρατείες.

Η προστασία των νέων ως το κύριο κίνητρο

Ο Καναδός γερουσιαστής Marty Deacon, ο οποίος πρότεινε τον Ιούνιο ομοσπονδιακή νομοθεσία για την απαγόρευση αθλητών και διασημοτήτων από διαφημίσεις αθλητικών στοιχημάτων σε εθνικό επίπεδο, δήλωσε σε δήλωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ότι ήταν ικανοποιημένος με την απόφαση της AGCO. Είπε ότι, αν και ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, οι ενδιαφερόμενοι θα ήθελαν να δουν περισσότερες αντιδράσεις. Σημειώνεται ότι ο Maty Deacon εκπροσωπεί το Waterloo ως ανεξάρτητος και έχει προπονήσει αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς, Κοινοπολιτειακούς και Παναμερικανικούς Αγώνες. Ο γερουσιαστής δήλωσε ότι η επαρχία θα πρέπει επίσης να επιτρέψει τις διαφημίσεις τυχερών παιχνιδιών στην τηλεόραση μόνο μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα.

Ο Ντίκον δήλωσε επίσης ότι η απαγόρευση του Οντάριο δεν αναιρεί την ανάγκη για ένα ενιαίο σύνολο εθνικών προτύπων που πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα σχόλιά του, ενώ άλλες επαρχίες ανοίγουν τα στοιχήματα στις ιδιωτικές αγορές, δεν είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν τα ίδια διαφημιστικά πρότυπα. Οι διαφορετικοί κανόνες σε ολόκληρη τη χώρα οδηγούν σε σύγχυση και η νομοθεσία που πρότεινε θα συμβάλει στη δημιουργία αυτών των προτύπων.

Το NDP του Οντάριο δήλωσε επίσης ότι χαιρετίζει την απόφαση να κρατήσει τους αθλητές έξω από τη διαφήμιση των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών. Σύμφωνα με το κόμμα, η απόφαση αυτή θα συμβάλει στην προστασία των παιδιών και των ενηλίκων από την έκρηξη του ανεξέλεγκτου διαφημιστικού περιεχομένου υπό τη συντηρητική κυβέρνηση Ford. Η βουλευτής France Gélinas, επικεφαλής του NDP για θέματα υγείας, δήλωσε επίσης ότι οι επαγγελματίες υγείας έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο της διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών στους ανθρώπους, ιδίως στους νέους. Πρόσθεσε ότι θα ήταν συνετό να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ειδικών και να συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις για να γίνουν περισσότερα.