Sun. Sep 8th, 2024
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) δημιούργησαν μια ρυθμιστική αρχή για τον τομέα των τυχερών παιχνιδιών. Η δημιουργία αυτού του φορέα έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και ερωτήματα στην κοινότητα των παρατηρητών. Μέχρι τώρα, η χώρα δεν είχε επιτρέψει τα τυχερά παιχνίδια. Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα προς την επικείμενη ρύθμιση των τυχερών παιχνιδιών.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι αρχές δημιούργησαν μια εποπτική αρχή τυχερών παιχνιδιών

Οι αρχές των Εμιράτων έχουν συστήσει φορέα για την εποπτεία του τομέα των τυχερών παιχνιδιών. Αυτός ο δημόσιος φορέας έχει ομοσπονδιακή δικαιοδοσία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργεί σε όλα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για μια πρώτη φορά στο είδος της, και μάλιστα μάλλον αινιγματική. Πράγματι, είναι πολύ περίεργο να μιλάμε για έναν τομέα τυχερών παιχνιδιών στα ΗΑΕ, ιδίως καθώς η χώρα δεν έχει νομιμοποιήσει τα τυχερά παιχνίδια.

Μέσω της δημιουργίας αυτού του εποπτικού φορέα τυχερών παιχνιδιών, τα ΗΑΕ κάνουν εμμέσως ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης της πολιτικής τους για την απαγόρευση των τυχερών παιχνιδιών. Η νεοσύστατη ρυθμιστική αρχή τυχερών παιχνιδιών, γνωστή ως General Authority for Commercial Gaming Regulation (GCGRA), αποτελεί ένδειξη ότι η χώρα επιθυμεί να εισέλθει στον προσοδοφόρο κλάδο των τυχερών παιχνιδιών. Το παράδειγμα των ΗΑΕ δεν είναι μοναδικό στον κόσμο.

Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη μεταβεί σταδιακά από μια μη ρυθμιζόμενη αγορά τυχερών παιχνιδιών σε μια ρυθμιζόμενη αγορά τυχερών παιχνιδιών. Αυτό περιλαμβάνει γενικά την υιοθέτηση ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τον τομέα των τυχερών παιχνιδιών και τη δημιουργία ενός ρυθμιστή ή ρυθμιστικού φορέα. Ο ρόλος της ρυθμιστικής αρχής είναι γενικά να διασφαλίζει τη συμμόρφωση με το ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί και να τιμωρεί τις αποκλίσεις των παικτών που δραστηριοποιούνται στη νόμιμη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών. Η ρυθμιστική αρχή του τομέα τυχερών παιχνιδιών είναι επίσης υπεύθυνη για την έκδοση αδειών ή εγκρίσεων στους παίκτες που τις ζητούν.

Οι αρχές των Εμιράτων θέτουν υπό αμφισβήτηση την πιθανή αδειοδότηση τυχερών παιχνιδιών

Η δημιουργία ρυθμιστικής αρχής τυχερών παιχνιδιών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι κάπως παράδοξη, δεδομένου ότι η χώρα δεν έχει νομοθετήσει για τα τυχερά παιχνίδια. Το ζήτημα του ρόλου της Γενικής Αρχής για τη ρύθμιση των εμπορικών τυχερών παιχνιδιών είναι επίκαιρο. Η κίνηση αυτή των αρχών των Εμιράτων έχει προκαλέσει αμηχανία στους παρατηρητές και έχει αφήσει ελεύθερο πεδίο στις εικασίες.

Σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, η χώρα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία νομιμοποίησης των τυχερών παιχνιδιών. Μια μεταρρύθμιση που θα ήταν υπεραρκετή για να δικαιολογήσει την ύπαρξη ρυθμιστικής αρχής στον τομέα αυτό. Άλλοι φτάνουν στο σημείο να προβλέπουν ότι σύντομα μπορεί να εισαχθούν άδειες για τυχερά παιχνίδια στα ΗΑΕ. Πράγματι, για να είναι αποτελεσματική η νέα ρυθμιστική αρχή που θα συσταθεί από τις αρχές των Εμιράτων, ο τομέας των τυχερών παιχνιδιών θα πρέπει να είναι ενεργός. Οι φορείς του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών θα πρέπει να έχουν άδεια να ασκούν δραστηριότητες που θα μπορούσαν να υπόκεινται σε έλεγχο και ενδεχομένως σε κυρώσεις.

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο, οι περισσότεροι παρατηρητές συμφωνούν ότι η δημιουργία μιας ρυθμιστικής αρχής για τον τομέα των τυχερών παιχνιδιών στα ΗΑΕ έχει πολύ νόημα. Θα ήταν αναμφίβολα θέμαένδειξη της επικείμενης νομοθέτησης ενός κλάδου τυχερών παιχνιδιών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.. Επομένως, η κατάσταση πρόκειται να αλλάξει σε αυτή την κατεξοχήν συντηρητική χώρα.

Ο τομέας των τυχερών παιχνιδιών επιδεικνύει μια ορισμένη επιρροή μέσω του οικονομικού και χρηματοοικονομικού του βάρους

Το οικονομικό και χρηματοοικονομικό βάρος του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών παγκοσμίως είναι τεράστιο και σημαντικό. Και στις δύο πλευρές, αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για το κράτος και το δημόσιο ταμείο του, μέσω της χορήγησης αδειών ή εγκρίσεων τυχερών παιχνιδιών, της φορολογικής μόχλευσης ή των οικονομικών προστίμων για παραβάσεις των κανόνων τυχερών παιχνιδιών. Αποτελεί επίσης σημαντική πηγή εσόδων για τους ιδιωτικούς φορείς (φορείς εκμετάλλευσης τυχερών παιχνιδιών, προμηθευτές, συγκεντρωτές κ.λπ.), με τη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών να λειτουργεί σε κλίμακα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ένα άλλο πλεονέκτημα, και όχι το λιγότερο, είναι ότι ο τομέας των τυχερών παιχνιδιών αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους τομείς απασχόλησης. Αυτή τη στιγμή απασχολεί αρκετά εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Συμβάλλει στη σταθεροποίηση, αν όχι στην αύξηση, ορισμένων βασικών δεικτών επιδόσεων, όπως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κ.λπ.

Το WAM, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ, αναφέρθηκε στο GCGRA. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν μια περιγραφή της κύριας αποστολής που θα ανατεθεί στη νέα ρυθμιστική αρχή τυχερών παιχνιδιών στα ΡΑΝ. Το WAM αναφέρει ότι η GCGRA θα είναι υπεύθυνη για το συντονισμό των ρυθμιστικών δραστηριοτήτων, τη διαχείριση των αδειών και τη διευκόλυνση του οικονομικού δυναμικού των εμπορικών τυχερών παιχνιδιών.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί εδώ ότι ο όρος “τυχερά παιχνίδια” που χρησιμοποιείται από τον οίκο μέσων ενημέρωσης ελάχιστα διευκρινίζει τη θέση των αρχών σχετικά με την επικείμενη νομιμοποίηση των τυχερών παιχνιδιών στη χώρα. Με τη χρήση του όρου “εμπορικά τυχερά παιχνίδια”, το WAM συνεχίζει να διαιωνίζει την ασάφεια και τις εικασίες. Τούτου λεχθέντος, προς το παρόν εξακολουθεί να είναι αδύνατο να έχουμε σαφή εικόνα για το ποιοι θα είναι οι κανονισμοί και ποιες μορφές τυχερών παιχνιδιών θα επιτρέψουν τα ΗΑΕ. Εάν πρόκειται να υπάρξει καθόλου νομιμοποίηση.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες να τους βοηθήσουν

Οι αρχές των Εμιράτων ζήτησαν από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες να ηγηθούν της ρυθμιστικής αρχής του τομέα των τυχερών παιχνιδιών. Η κίνηση αυτή ενισχύει για άλλη μια φορά την άποψη ότι η χώρα είναι σταθερά αποφασισμένη να νομοθετήσει τον τοπικό τομέα των τυχερών παιχνιδιών στο εγγύς μέλλον. Η ίδια κίνηση προκαλεί επίσης την ιδέα μιας μετατόπισης του ηγετικού χάσματος στα ΗΑΕ.

Τα ΗΑΕ δεν έχουν προβεί σε προσλήψεις από τις τάξεις τους. Οι άνθρωποι που προσλήφθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι εμπειρογνώμονες του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών με εμπειρία κύρους, φήμη και τεχνογνωσία στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών. Με τον τρόπο αυτό, οι αρχές των Εμιράτων θέλησαν να διασφαλίσουν ότι ο ρυθμιστικός φορέας θα λειτουργούσε με τη βέλτιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Μεταξύ των διακεκριμένων προσωπικοτήτων που προσλήφθηκαν είναι ο πρώην πρόεδρος της AGA (American Gaming Association) Jim Murren, ο οποίος ήταν προηγουμένως διευθύνων σύμβουλος της παγκόσμιας δύναμης τυχερών παιχνιδιών MGL Resorts International. Ο Jim Murren είναι τώρα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της GCGRA. Ένας άλλος εμπειρογνώμονας που προσελήφθη είναι ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής Τυχερών Παιχνιδιών του Μιζούρι, Kevin Mullally. Ο εν λόγω εμπειρογνώμονας έχει διακριθεί μέσω της εποπτείας των ποτάμιων καζίνο σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Kevin Mullally εντάσσεται στο εγχείρημα των ΗΑΕ ως διευθύνων σύμβουλος της GCGRA.

Οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες που προσλήφθηκαν στα ΗΑΕ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις νέες υποχρεώσεις και ευθύνες που ανέλαβαν

Αντιδρώντας στον διορισμό του ως ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ρυθμιστικής αρχής τυχερών παιχνιδιών των ΗΑΕ, ο Kevin Mullally μίλησε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης WAM. Ο διευθύνων σύμβουλος της GCGRA εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή του για τον νέο του ρόλο ως διευθύνων σύμβουλος της GCGRA, τον πρώτο που ανέλαβε ποτέ. Συνεχίζει να εκφράζει την προθυμία του να δημιουργήσει έναν ισχυρό ρυθμιστικό φορέα και ένα πλαίσιο προσαρμοσμένο στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον των ΗΑΕ. Πάνω απ’ όλα, ο Kevin Mullally θέλει να δημιουργήσει μια σταθερή δομή για τα λαχεία και τη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών των ΗΑΕ.

Ο πρόεδρος της GCGRA Jim Murren μίλησε επίσης μετά τον διορισμό του Kevin Mullally στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένος με τον διορισμό. Ο Jim Jurren περιέγραψε τον Kevin Mullally ως κάποιον με απαράμιλλη εμπειρία στον τομέα του. Ο Jim Murren είναι σίγουρος και καθησυχασμένος για το έργο που θα επιτελέσει ο Kevin Mullally για τη δημιουργία του κατάλληλου ρυθμιστικού περιβάλλοντος για τα ΗΑΕ.

Ο Jim Murren είναι αυθεντία στη διαχείριση οργανισμών τυχερών παιχνιδιών. Είναι αναμφίβολα αυτή η υψηλού κύρους εμπειρία που τον κατέστησε το καταλληλότερο πρόσωπο για τη θέση του προέδρου της GCGRA. Το ιστορικό του είναι αρκετά εντυπωσιακό και χαρακτηρίζεται από την εμπειρία του με τους ενδιαφερόμενους φορείς στη Μέση Ανατολή.

Όσο ήταν ακόμη πρόεδρος της MGM Resorts International, ο οργανισμός του εξασφάλισε την κατασκευή της μεγαλύτερης ανάπτυξης στο Las Vegas Strip. Ένα κολοσσιαίο έργο που κόστισε πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η MGM Resorts International συνεργάστηκε επίσης με την Dubai World για τη σύμπραξη στο κέντρο του Λας Βέγκας.

Η εμπειρία του Jim Murren εμπλουτίστηκε από τις δραστηριότητες γύρω από την κρίση του Covid-19. Ο Murren βοήθησε να ηγηθεί της αντίδρασης της Πολιτείας της Νεβάδα στο Covid-19. Η αντίδραση αυτή περιελάμβανε την παροχή βοήθειας στην Πολιτεία, ιδίως με κιτ που προμηθεύτηκαν τα ΗΑΕ και η Κίνα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η εμπλοκή της Κίνας σε αυτή τη συμφωνία, εν μέσω σαφών γεωπολιτικών εντάσεων με τις ΗΠΑ, απείλησε να τερματίσει τη συμφωνία.