Mon. Sep 16th, 2024
Ηνωμένο Βασίλειο

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι πάνω από ένα εκατομμύριο προβληματικοί παίκτες στην Αγγλία θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη θεραπεία. Στην πραγματικότητα, σχεδόν 1,6 εκατομμύρια ενήλικες έχουν αναγνωριστεί ότι χρειάζονται εξειδικευμένη βοήθεια. Από αυτούς, 970.000 θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την παρέμβαση επιπέδου 2, ενώ 243.000 χρειάζονται την πιο εντατική θεραπεία επιπέδου 4. Περίπου 40.000 σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν ένα πρόγραμμα διαμονής 12 εβδομάδων. Τα μέτρα αυτά έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εισαγάγει υποχρεωτικό φόρο στις επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών, με στόχο την παροχή περισσότερης χρηματοδότησης για τη θεραπεία και την πρόληψη της βλάβης που σχετίζεται με τα τυχερά παιχνίδια.

Στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου για τον προβληματικό τζόγο: 1,6 εκατομμύρια ενήλικες επηρεάζονται

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι 1,6 εκατομμύρια ενήλικες στην Αγγλία θα μπορούσαν να επωφεληθούν από εξειδικευμένη θεραπεία για προβλήματα που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια. Τα άτομα αυτά εμπλέκονται σε διάφορα επίπεδα επιβλαβών τυχερών παιχνιδιών. Η μελέτη του Γραφείου για τη Βελτίωση της Υγείας και τις Ανισότητες (OHID) αποκαλύπτει συγκεκριμένες θεραπευτικές ανάγκες. Σύμφωνα με τη μελέτη, η πλειονότητα – 970.000 άτομα – θα μπορούσαν να επωφεληθούν από θεραπεία “επιπέδου 2”. Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει μερικές συνεδρίες συνέντευξης με κίνητρα με ειδικούς.

Από την άλλη πλευρά, 243.000 ενήλικες χρειάζονται πιο προηγμένη φροντίδα, μια θεραπεία “επιπέδου 4”. Αυτή συνίσταται σε γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) που διεξάγεται από ψυχολόγους σε αρκετές συνεδρίες. Οι αριθμοί αυτοί αναδεικνύουν την ανάγκη εξειδικευμένης παρέμβασης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του προβληματικού τζόγου. Δείχνουν επίσης την ποικιλία των θεραπευτικών προσεγγίσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της ποικιλομορφίας των περιπτώσεων. Η διαπίστωση αυτή είναι απαραίτητη για την καθοδήγηση των πολιτικών δημόσιας υγείας και των πρωτοβουλιών πρόληψης στη χώρα.

Εντατική θεραπεία και περιφερειακός αντίκτυπος

Για σοβαρές περιπτώσεις προβληματικού τζόγου, η κυβέρνηση συνιστά εντατική θεραπεία. Περίπου 40.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχουν σε αυτήν. Θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα εσωτερικής διαμονής διάρκειας 12 εβδομάδων. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει ατομική και ομαδική θεραπεία. Είναι απαραίτητο για τη θεραπεία των πιο σοβαρών προβλημάτων τζόγου.

Επιπλέον, η μελέτη αποκαλύπτει έντονες περιφερειακές διαφορές στις θεραπευτικές ανάγκες. Το Λονδίνο ξεχωρίζει ως χώρα με το υψηλότερο ποσοστό θεραπευτικής ζήτησης. Υπάρχουν περίπου 266.707 ενήλικες που χρειάζονται βοήθεια για προβλήματα τζόγου. Μετά το Λονδίνο, ακολουθούν οι περιφέρειες North West και West Midlands. Οι περιφερειακές διαφορές εξηγούνται από τις δημογραφικές διαφορές στην Αγγλία.

Αυτή η περιφερειακή ανάλυση υπογραμμίζει τη σημασία μιας στοχευμένης προσέγγισης. Επισημαίνει την ανάγκη προσαρμογής των πόρων και των στρατηγικών θεραπείας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Το θεραπευτικό σχέδιο πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτές τις ανισότητες για να είναι αποτελεσματικό.

Υποστήριξη των παιδιών και χρηματοδότηση της θεραπείας

Ο προβληματικός τζόγος έχει επίσης αντίκτυπο στους νέους. Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου 912.805 παιδιά στην Αγγλία ζουν σε σπίτια που επηρεάζονται από προβληματικό τζόγο. Αυτό εγείρει ανησυχίες για τη μελλοντική τους ευημερία. Ως απάντηση, η κυβέρνηση εξετάζει στοχευμένα μέτρα στήριξης για αυτούς τους νέους. Στόχος είναι να αποτραπούν οι μακροπρόθεσμες βλαβερές συνέπειες του τζόγου στην ανάπτυξη και την ψυχική τους υγεία.

Ταυτόχρονα, το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται για την αύξηση της χρηματοδότησης για τη θεραπεία του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια. Σχεδιάζεται η επιβολή υποχρεωτικής εισφοράς στις επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι για την καταπολέμηση των βλαβερών συνεπειών των τυχερών παιχνιδιών. Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν σε προγράμματα θεραπείας και πρόληψης. Αυτός ο νέος χρηματοδοτικός μηχανισμός είναι απαραίτητος αν θέλουμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στην κλίμακα του προβλήματος.

Η προσέγγιση της κυβέρνησης αντανακλά την αυξανόμενη συνειδητοποίηση των επιπτώσεων του προβληματικού τζόγου. Σηματοδοτεί μια ισχυρή δέσμευση για τα έμμεσα θύματα, ιδίως τα παιδιά. Αυτή η ολοκληρωμένη στρατηγική αποσκοπεί στη μείωση των επιπτώσεων των τυχερών παιχνιδιών στην κοινωνία στο σύνολό της.

Ανάλυση των δεδομένων και απάντηση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέλυσε νέα δεδομένα σχετικά με τον προβληματικό τζόγο. Η ανάλυση αυτή αποκαλύπτει ένα ανησυχητικό γεγονός: μόνο ένας στους 200 προβληματικούς τζογαδόρους λαμβάνει εξειδικευμένη θεραπεία. Για το 2022/2023, η Εθνική Υπηρεσία Θεραπείας Τυχερών Παιχνιδιών, η οποία μετονομάστηκε σε Εθνικό Δίκτυο Υποστήριξης Τυχερών Παιχνιδιών, έχει θεραπεύσει 6.645 άτομα στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία. Η υπηρεσία χρηματοδοτείται από τη φιλανθρωπική οργάνωση GambleAware.

Επιπλέον, 1.389 άτομα παραπέμφθηκαν σε υπηρεσίες φροντίδας τυχερών παιχνιδιών του NHS. Τα στοιχεία αυτά, ωστόσο, δεν αντικατοπτρίζουν την έγκαιρη παρέμβαση ή τη συμβουλευτική. Επισημαίνουν το χαμηλό ποσοστό των προβληματικών παικτών που έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη θεραπεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τη διαβούλευση σχετικά με μια νέα νόμιμη εισφορά για τη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών. Η εισφορά προορίζεται να συγκεντρώσει κεφάλαια για την έρευνα, την πρόληψη και τη θεραπεία του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια. Η Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών, η ρυθμιστική αρχή του κλάδου, θα διαχειρίζεται την εισφορά. Εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 100 εκατομμύρια λίρες ετησίως μέχρι το 2027.

Ο Charles Ritchie, συμπρόεδρος του Gambling with Lives, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που υποστηρίζει οικογένειες που θρηνούν από αυτοκτονίες που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια, τονίζει την ανάγκη για σημαντική αύξηση της εισφοράς. Επισημαίνει μια άνευ προηγουμένου κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία επιδεινώνεται από τα υψηλά κέρδη της βιομηχανίας τυχερών παιχνιδιών από τα πιο εθιστικά προϊόντα της.

Λέει ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται από τον χαμηλό αριθμό ανθρώπων που λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Το Gambling with Lives πρότεινε στην εισήγησή του προς την κυβέρνηση ότι ο αρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η παροχή πρόσβασης σε θεραπεία για τουλάχιστον το ένα πέμπτο όσων τη χρειάζονται. Η ένωση επισημαίνει ότι τα κονδύλια που προβλέπονται επί του παρόντος για τη θεραπεία των βλαβών που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια είναι σημαντικά χαμηλότερα από εκείνα που διατίθενται για τη θεραπεία των εξαρτήσεων από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Η εφαρμογή εξειδικευμένων κλινικών από το NHS στοχεύει στη θεραπεία έως και 3.000 ασθενών ετησίως σε 15 κλινικές. Η λειτουργία αυτών των κλινικών θα κοστίζει περίπου 6,5 εκατομμύρια λίρες ετησίως. Η θεσμοθετημένη εισφορά θα καθιερώσει ενιαία πρότυπα θεραπείας και θα ενισχύσει την ολοκλήρωση μεταξύ του NHS και των παρόχων του τρίτου τομέα. Το σχέδιο αυτό αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας βήμα στην καταπολέμηση των βλαβών του τζόγου στο Ηνωμένο Βασίλειο.