Sun. Sep 8th, 2024
Alvin Chau

Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει γίνει πρωτοσέλιδο στην Ειδική Διοικητική Περιφέρεια του Μακάο. Στις αρχές του έτους, ο Alvin Chau, με το παρατσούκλι “βασιλιάς του τζόγου στο Μακάο”, καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης για περισσότερες από 100 κατηγορίες. Αυτές περιλάμβαναν κατηγορίες για οργανωμένο έγκλημα και παράνομο τζόγο. Η ζημία εκτιμήθηκε σε περισσότερα από 823,7 δισεκατομμύρια HK$. Ωστόσο, μόλις απελευθερώθηκε από το τοπικό δευτεροβάθμιο δικαστήριο, αν και οι οικονομικές κυρώσεις παραμένουν σε ισχύ.

Παρά την αθώωσή του, ο βασιλιάς των junket και οι συγκατηγορούμενοί του συνεχίζουν την κάθοδό τους στην κόλαση

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο του Μακάο αθώωσε επίσημα τον πρώην επικεφαλής της Suncity Alvin Chau και άλλους έξι υπόπτους στην υπόθεση απάτης για εγκλήματα που πράγματι διαπράχθηκαν και επιχειρήθηκαν. Ωστόσο, παρά την απόφαση αυτή, το δικαστήριο αύξησε το ποσό της αποζημίωσης που ο Chau και οι άλλοι ύποπτοι καλούνται να καταβάλουν στην κυβέρνηση του Μακάο για εγκλήματα παράνομου τζόγου και ξέπλυμα χρήματος. Το συνολικό ποσό αυτής της ποινής ανέρχεται σχεδόν σε 25 δισεκατομμύρια HK$ ή 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Ο Alvin Chau, που ονομάστηκε “βασιλιάς των junket του Μακάο”, καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους για περίπου 290 ποινικά αδικήματα, που αφορούσαν τον παράνομο τζόγο και το οργανωμένο έγκλημα. Συγκεκριμένα, ο Chau καταδικάστηκε σε φυλάκιση έως και 18 ετών και υποχρεώθηκε να καταβάλει περισσότερα από 8,6 δισεκατομμύρια HK$ σε αποζημίωση σε πέντε παραχωρησιούχους τυχερών παιχνιδιών και στην κυβέρνηση της πόλης του Μακάο.

Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθορίστηκε ότι ο Chau και οι άλλοι 20 ύποπτοι θα έπρεπε να καταβάλουν 6,52 δισεκατομμύρια HK$ ή 833 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ως αποζημίωση απευθείας στην κυβέρνηση του Μακάο για τη συμμετοχή τους σε παράνομες δραστηριότητες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια φορολογικών εσόδων για τα έτη 2014 και 2021. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κάθε μία από τις πέντε εταιρείες τυχερών παιχνιδιών στο Μακάο δικαιούνταν αποζημίωση άνω των 2,15 δισ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ, που ισοδυναμεί με 275 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, με εξαίρεση τη Melco Resorts.

Το σκάνδαλο της Suncity Group στο επίκεντρο των μεγαλύτερων δικαστικών υποθέσεων του Μακάο

Λίγο μετά την αρχική της απόφαση, η εισαγγελία άσκησε έφεση για να επεκτείνει την ποινή της σε συνολικά 21,5 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, σε πρόσφατη απόφασή του, το δικαστήριο αποφάσισε να απαλλάξει τους υπόπτους από την υποχρέωσή τους να καταβάλουν οποιαδήποτε αποζημίωση που σχετίζεται με την υποτιθέμενη απάτη στους παραχωρησιούχους τυχερών παιχνιδιών και στην Ειδική Διοικητική Περιφέρεια του Μακάο. Τέλος, το δικαστήριο επικύρωσε την ποινή φυλάκισης 18 ετών που επιβλήθηκε στον Chau, χωρίς να μειώσει την ποινή για εγκληματική συνωμοσία και παράνομες δραστηριότητες τυχερών παιχνιδιών. Έλαβε επίσης απόφαση σχετικά με την εγγύηση, η οποία ανήλθε σε 6,5 δισεκατομμύρια HK$ (831 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για τον μεγιστάνα του junket. Όσον αφορά τους άλλους 4 υπόπτους, οι ποινές τους μειώθηκαν από 15 σε 12 έτη και 6 μήνες.

Σε μια άλλη σημαντική απόφαση, το δικαστήριο διέταξε τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Chau, μιας εταιρείας ευρέως γνωστής ως Sawalana Limited, η οποία είναι επίσημα εγγεγραμμένη στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, ακίνητης περιουσίας και ορισμένων άλλων περιουσιακών στοιχείων που αναφέρονται στις εκθέσεις των βουλευτών. Ομοίως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιέχονται στην ανακοίνωση του δικαστηρίου, οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης αυτής στο Εφετείο.

Κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου για τον εορτασμό της έναρξης του δικαστικού έτους 2023/2024 στο Μακάο, ο πρόεδρος του Εφετείου Sam Hou Fai ανέφερε σημαντική αύξηση κατά 133,33% των εργατικών διαφορών στην πόλη, σύμφωνα με το Asia Gaming Brief.

Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος αυτών των διαφορών, τουλάχιστον το ένα τρίτο, σχετιζόταν άμεσα με τις ατυχείς περιστάσεις του ομίλου Suncity. Όσον αφορά αυτή την άλλη υπόθεση υψηλού προφίλ, καθώς και εκείνη που αφορούσε μια εταιρεία χαμηλού προϋπολογισμού, την Talk Chun Group, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος Levo Chan καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκισης, ο Hou Fai σημείωσε ότι οι δικαστές που προήδρευαν σε αυτές επέδειξαν εξαιρετική ανθεκτικότητα κατά την παροχή των υπηρεσιών τους. Κατά την άποψή του, επρόκειτο για ταχείες δίκες που αφορούσαν υποθέσεις που σπάνια έχουν παρατηρηθεί στην τοπική δικαστική ιστορία.