Fri. Oct 18th, 2024
Google

Η AGCOM, η Ιταλική Αρχή Επικοινωνιών, προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της Google για παραβίαση των κανόνων σχετικά με τη διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών. Η ρυθμιστική αρχή κατηγορεί τον αμερικανικό κολοσσό ότι συμμετέχει σε διαφημιστική εκστρατεία που απαγορεύεται από το διάταγμα περί αξιοπρέπειας. Η υπόθεση υποβλήθηκε ενώπιον του διοικητικού δικαστηρίου του Λάτσιο. Το δικαστήριο έκρινε την Google αθώα. Η εταιρεία είχε υποστηρίξει ότι απλώς φιλοξενούσε το περιεχόμενο. Τελικά, ο δικαστής δέχθηκε αυτό το επιχείρημα και απέρριψε τη νομική προσφυγή της AGCOM.

Μια υπόθεση που χρονολογείται από πέρυσι

Η Ιταλική Αρχή Επικοινωνιών (AGCOM) κατέθεσε μήνυση κατά της Google. Η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών κατηγορεί τον γίγαντα των μέσων ενημέρωσης για παραβίαση της νομοθεσίας σχετικά με τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια. Η υπόθεση χρονολογείται από πέρυσι, τον Ιούλιο του 2022 για την ακρίβεια. Η AGCOM επέβαλε στην Google πρόστιμο ύψους 750.000 ευρώ. Κατηγόρησε τη Google ότι παραβίασε τους κανόνες του παιχνιδιού όταν επρόκειτο για διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών.

Η AGCOM είναι δημόσιος φορέας. Ο ρόλος της είναι να διασφαλίζει τη συμμόρφωση με το νομικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει η ιταλική κυβέρνηση όσον αφορά τις επικοινωνίες. Ταυτόχρονα, αυτό περιλαμβάνει και την επικοινωνία σχετικά με τα τυχερά παιχνίδια. Σε αυτό το τελευταίο πλαίσιο, ο παρατηρητής επικοινωνιών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου κατά της θυγατρικής του αμερικανικού γίγαντα των μέσων ενημέρωσης, Google Ireland Limited.

Ο παγκόσμιος γίγαντας των μέσων ενημέρωσης Google κλήθηκε σε τάξη από την ιταλική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών σχετικά με τις επικοινωνιακές και διαφημιστικές δραστηριότητές του. Το θέμα οδήγησε στο κλείσιμο των γραφείων της νωρίτερα αυτό το μήνα στο πλαίσιο αγωγής που άσκησε εναντίον της η AGCOM. Η υπόθεση εκδικάζεται από το διοικητικό δικαστήριο του Λάτσιο.

Η Google κατηγορείται για παραβίαση του ιταλικού διατάγματος περί αξιοπρέπειας

Η AGCOM κατηγόρησε την Google ότι παραβιάζει τους ισχύοντες κανονισμούς, και πιο συγκεκριμένα του διατάγματος περί αξιοπρέπειας. Συνεπώς, η αμερικανική εταιρεία θα είχε παραβιάσει το ιταλικό διάταγμα περί αξιοπρέπειας. Το εν λόγω διάταγμα υπογράφηκε το 2018 και τέθηκε σε ισχύ ένα χρόνο αργότερα, το 2019. Ρυθμίζει τη διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών στην Ιταλία. Η Google θα παρέμενε εκτός του πλαισίου που θέτει αυτό το διάταγμα για την αξιοπρέπεια. Το διάταγμα περιλαμβάνει απαγορεύσεις και προδιαγραφές με τις οποίες πρέπει να συμμορφώνονται όλοι οι φορείς του κλάδου των επικοινωνιών.

Οι απαγορεύσεις που προβλέπονται στο διάταγμα δεν ισχύουν μόνο για τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια. Ισχύουν και για τους επίγειους ιστότοπους. Όταν τέθηκε σε ισχύ το 2019, το ιταλικό διάταγμα περί αξιοπρέπειας κατέστησε παράνομες τις προωθητικές ενέργειες τυχερών παιχνιδιών. Η παρανομία της προώθησης επεκτάθηκε σε ένα ευρύ φάσμα διαφημιστικών μέσων. Αυτό περιελάμβανε τα ψηφιακά μέσα, τον γραπτό Τύπο, το ραδιόφωνο και κάθε άλλο διαφημιστικό μέσο.

Το διάταγμα εφαρμόστηκε αυστηρά

Όταν τέθηκε σε ισχύ το 2019, το διάταγμα περί αξιοπρέπειας ήταν εξαιρετικά αυστηρό στην εφαρμογή του. Η αυστηρότητά του ήταν τέτοια που κήρυξε παράνομες τις παραδοσιακές αθλητικές ομάδες και εκδηλώσεις. Μια τέτοια απόκλιση από τις αρχές του παρελθόντος προκάλεσε μεγάλη ροή μελανιού, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Εφαρμόζοντας το διάταγμα περί αξιοπρέπειας, ο πρώην ρυθμιστικός φορέας έθεσε τέλος στις διάφορες συνεργασίες μεταξύ των παραγόντων του διαφημιστικού κόσμου. Οι συμφωνίες μάρκετινγκ και προώθησης με χορηγούς τερματίστηκαν.

Οι συνέπειες αυτής της αποκλιμάκωσης λόγω της αυστηρής εφαρμογής των κανόνων περί αξιοπρέπειας έγιναν αισθητές σε διάφορα επίπεδα. Οι ομάδες έμειναν με μειωμένους μισθούς, περιορισμένες επιλογές προπόνησης και μειωμένη ικανότητα ταξιδιού για τουρνουά. Σημαντικές οικονομικές απώλειες αναφέρθηκαν από κορυφαία ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα αμέσως μόλις τέθηκε σε ισχύ το διάταγμα. Ορισμένα πρωταθλήματα ανέφεραν απώλειες ύψους έως και 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Η αυστηρότητα του διατάγματος για την αξιοπρέπεια μετριάστηκε αργότερα. Παρατηρήθηκε μεγαλύτερη ευελιξία εκ μέρους των ιταλικών αρχών. Αυτή η αντιστροφή στην εφαρμογή του νόμου οφείλεται στην αλλαγή ηγεσίας στην ηγεσία της ιταλικής κυβέρνησης. Η σημερινή κυβέρνηση Μελόνι είναι πιο φιλελεύθερη και, ως εκ τούτου, τάσσεται περισσότερο υπέρ της ρύθμισης των διαδικτυακών καζίνο και των αθλητικών στοιχημάτων. Ο λόγος είναι ότι ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της χώρας. Δημιουργεί περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια έσοδα και παρέχει περισσότερες από 150.000 βασικές θέσεις εργασίας.

Το ιταλικό δικαστήριο έκρινε την Google αθώα

Το διοικητικό δικαστήριο του Λάτσιο, όπου ασκήθηκε η υπόθεση, έκρινε την Google αθώα για τις κατηγορίες που της αποδόθηκαν. Αφού εξέτασε την υπόθεση, άκουσε τους διαδίκους και συμβουλεύτηκε εμπειρογνώμονες, ο Ιταλός διοικητικός δικαστής εξέδωσε τελικά την απόφασή του. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο γίγαντας των μέσων ενημέρωσης δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για τις πράξεις για τις οποίες κατηγορήθηκε από την Ιταλική Αρχή Επικοινωνιών.

Το διοικητικό δικαστήριο του Λάτσιο δήλωσε ότι το αίτημα της AGCOM για αναστολή της Google έγινε δεκτό, αλλά ο αμερικανικός κολοσσός είναι απλώς ένας φορέας φιλοξενίας περιεχομένου. Σε αυτή τη βάση, δεν μπορεί πραγματικά να τιμωρηθεί ως δράστης της παραβίασης του διατάγματος περί αξιοπρέπειας. Η παραβίαση αποδόθηκε σε τρίτο παράγοντα. Ως εκ τούτου, τα ιταλικά δικαστήρια έκριναν ότι ο αμερικανικός κολοσσός δεν παραβίασε τις αρχές που ορίζονται στην ιταλική και ευρωπαϊκή νομολογία και, ως εκ τούτου, δεν υπόκειται σε κυρώσεις.

Στην υπόθεση αυτή, η Google υποστήριξε ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για το περιεχόμενο που φιλοξενεί. Ωστόσο, ο γίγαντας αρνείται την ευθύνη για οποιαδήποτε διαφήμιση που διαδίδεται από τρίτους πράκτορες και παραβιάζει τους όρους χρήσης της. Αυτή ήταν η θέση που υιοθέτησε ο δικαστής για να καταλήξει στην απόφασή του.

Από την πλευρά της, η AGCOM δεν έπεισε τον δικαστή. Η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών έχασε την υπόθεση ενώπιον του διοικητικού δικαστηρίου. Έπρεπε να αποδείξει στον δικαστή ότι η Google είχε παραβιάσει το διάταγμα περί αξιοπρέπειας. Υπερασπιζόμενη τον εαυτό της από κάθε κατηγορία, η πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης και διαφήμισης υποστήριξε ότι, ως απλός οικοδεσπότης, δεν ήταν πλήρως υπεύθυνη για το περιεχόμενο των διαφημίσεων που μεταδίδονταν σε κανάλια από τρίτους.

Η Google δεν είχε κανένα μερίδιο στις επίμαχες διαφημίσεις

Ο αμερικανικός γίγαντας των μέσων ενημέρωσης και της διαφήμισης δεν είχε κανένα κέρδος από τις επίμαχες διαφημίσεις. Αυτό επιβεβαιώνει και υποστηρίζει την ανευθυνότητά του απέναντι στις κατηγορίες για παράβαση που διατυπώθηκαν από την ιταλική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών. Οι διαφημίσεις των οποίων το περιεχόμενο περιλάμβανε παραβιάσεις του διατάγματος περί αξιοπρέπειας περιείχαν συνδέσμους που ανακατευθύνονταν σε βίντεο στο YouTube, που απευθύνονταν ειδικά στους Ιταλούς θεατές. Τέλος, κατευθύνονταν σε υπεράκτιους ιστότοπους τυχερών παιχνιδιών.

Η Google απέδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης ότι δεν είχε κανένα κέρδος από αυτό. από ενέργειες που πραγματοποιούν οι χρήστες του Διαδικτύου σε ιστοσελίδες παιχνιδιών χωρίς άδεια. Αυτές ήταν στην πραγματικότητα οι τοποθεσίες προορισμού. Καθώς η εταιρεία μέσων ενημέρωσης αποδείχθηκε πιο πειστική από την AGCOM, οι δικαστές αποφάσισαν υπέρ της. Το δικαστήριο έκρινε ότι η Google δεν συμμετείχε στην προώθηση παράνομων παιχνιδιών.

Ο Ιταλός δικαστής δήλωσε ότι για να θεωρηθεί η Google υπεύθυνη στην υπόθεση ως πάροχος υπηρεσιών, πρέπει να εξεταστεί ο ρόλος της στην παραβίαση του διατάγματος περί αξιοπρέπειας. Η εταιρεία θα κριθεί τότε ένοχη εάν διαδραμάτισε ενεργό ρόλο, δηλαδή εάν συμμετείχε ή συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο. Εν προκειμένω, ο δικαστής πρόσθεσε ότι η πορεία της δίκης δεν παρείχε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τη συμμετοχή της Google στην απαγορευμένη διαφημιστική δραστηριότητα και, ως εκ τούτου, την ενοχή της για την παραβίαση του διατάγματος. Αποφασίζοντας υπέρ του γίγαντα των μέσων ενημέρωσης, τα ιταλικά δικαστήρια, και συγκεκριμένα το Εφετείο, διέταξαν την AGCOM να ανακαλέσει το πρόστιμο ύψους 750.000 ευρώ που επιβλήθηκε στην Google.