Sun. Sep 8th, 2024
Kansspelautoriteit

Η ολλανδική αγορά τυχερών παιχνιδιών εξαντλείται, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Kansspelautoriteit. Για τον πρόεδρο της ρυθμιστικής αρχής, René Jansen, τα αποτελέσματα αυτά δεν ανταποκρίνονται πραγματικά στις προσδοκίες του φορέα. Μέσα σε έξι μήνες, ο συνολικός αριθμός των ενεργών παικτών παρέμεινε ο ίδιος, με σταθερά αυξανόμενο ΑΕΠ. Ωστόσο, η ανάπτυξη είναι μέτρια, με τα έσοδα να είναι λιγότερο σημαντικά από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Η σταθερή ανάπτυξη διατηρεί τον υπεύθυνο τζόγο

Αν και ο αριθμός των λογαριασμών παικτών παραμένει σταθερός, τα ακαθάριστα έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια αυξήθηκαν μόλις κατά 8% μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2023. Ως αποτέλεσμα, ο τομέας υπέστη σημαντική μείωση κατά 33% από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023. Σύμφωνα με τον René Jansen, πρόεδρο της ολλανδικής ρυθμιστικής αρχής τυχερών παιχνιδιών, τα αποτελέσματα αυτά είναι αναμενόμενα καθώς η αγορά αναπτύσσεται. Παρ’ όλα αυτά, επέμεινε στην ανάγκη να προωθηθεί ο υπεύθυνος τζόγος εξασφαλίζοντας στους παίκτες αξιόπιστες και ασφαλείς προσφορές.

Η KSA πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη του εθισμού μέσω της ανίχνευσης προβληματικής συμπεριφοράς στα τυχερά παιχνίδια. Κατά μέσο όρο, 417.000 Ολλανδοί παίζουν τυχερά παιχνίδια κάθε μήνα. Τα στοιχήματα ανήλθαν σε 1.017 ευρώ ανά παίκτη από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2023, ή 170 ευρώ ανά μήνα. Όσον αφορά τις εγγραφές, το Κεντρικό Μητρώο Αποκλεισμού Τυχερών Παιχνιδιών (Crucks) καταγράφει αυξανόμενο αριθμό χρηστών. Τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός των χρηστών ξεπέρασε τις 50.000, σε σύγκριση με 48.000 τον Αύγουστο. Ο αριθμός των ενεργών λογαριασμών ανήλθε σε 826.000 τον Ιούλιο του 2023, μειωμένος σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Όσον αφορά τη ρύθμιση, η ολλανδική ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι οι προσπάθειές της απέδωσαν καρπούς, αφού το 93% των παικτών επιλέγουν να στοιχηματίζουν σε νόμιμες πλατφόρμες και συμμορφώνονται με τους ισχύοντες κανόνες. Συνολικά, 8 στους 10 παίκτες προτιμούν τους νόμιμους φορείς από τους μη αδειοδοτημένους φορείς. Σε γενικές γραμμές, ο τομέας των τυχερών παιχνιδιών προσελκύει νέους ανθρώπους, το 21% των οποίων δημιουργούν λογαριασμούς και ξοδεύουν 59 ευρώ το μήνα. Η KSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα αυτοαποκλεισμού λειτουργεί καλά με την αύξηση των εγγραφών. Παρά την αργή ανάπτυξη, οι πάροχοι καταβάλλουν προσπάθειες προσαρμογής και συνεργάζονται στενά με την ολλανδική ρυθμιστική αρχή, η οποία είναι πάντα σε επιφυλακή για το παραμικρό ολίσθημα.