Sun. Sep 8th, 2024

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσγειώθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη, ανακοίνωσε το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι θα συμμετάσχει σε άτυπο δείπνο με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των Βαλκανίων.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος βρισκόταν στη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Δανία αυτό το Σαββατοκύριακο, συνεχίζει την αιφνιδιαστική περιοδεία του στην Ευρώπη σε μια χώρα που είναι σταθερός υποστηρικτής της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας. Η Αθήνα έχει παράσχει στο Κίεβο ανθρωπιστική βοήθεια και όπλα, όπως οχήματα μάχης πεζικού, τυφέκια εφόδου Καλάσνικοφ και πυρομαχικά.

Ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης θα συναντηθεί με Βαλκάνιους ηγέτες τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ το βράδυ της Δευτέρας θα παραθέσει ανεπίσημο δείπνο παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ανακοινώθηκαν επίσης οι πρόεδροι της Σερβίας, της Μολδαβίας, του Μαυροβουνίου και της Ρουμανίας, οι πρωθυπουργοί του Κοσσυφοπεδίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βουλγαρίας και της Κροατίας, καθώς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του κ. Μητσοτάκη.

Η συνάντηση σηματοδοτεί την 20ή επέτειο της συνόδου κορυφής στη Θεσσαλονίκη, η οποία επιβεβαίωσε την ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.

Αν και παραδοσιακός σύμμαχος της Μόσχας, και με φόντο την κοινή ορθόδοξη χριστιανική πίστη, υπό τον κ. Μητσοτάκη η Αθήνα καταδίκασε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το 2022, η Ελλάδα απέλασε δώδεκα μέλη των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών και υποδέχθηκε χιλιάδες Ουκρανούς και τις οικογένειές τους.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov ταξίδεψε στην Αθήνα για να συναντήσει τον τότε ομόλογό του. Είπε ότι μετά τον πόλεμο, το Κίεβο θα ζητήσει από την Αθήνα βοήθεια για την εκκαθάριση των ναρκών από την Αζοφική Θάλασσα και την ανάπτυξη των ναυτικών δυνάμεων της χώρας.

Η Ελλάδα προσφέρθηκε να ανοικοδομήσει το μαιευτήριο που βομβαρδίστηκε το 2022 στη Μαριούπολη, μια πόλη που σήμερα κατέχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι ουκρανικές πόλεις της Μαριούπολης και της Οδησσού φιλοξενούν εδώ και αιώνες μεγάλους ελληνικούς πληθυσμούς.