Fri. Oct 18th, 2024

ΑΘΗΝΑ (Reuters) – Οι πυρκαγιές υποχώρησαν στην Ελλάδα την Τετάρτη, μια εβδομάδα μετά τις πρώτες πυρκαγιές που σκότωσαν τρεις ανθρώπους και ανάγκασαν χιλιάδες τουρίστες να εκκενώσουν τη χώρα, ενώ η νότια Ιταλία έδινε επίσης μάχη με πυρκαγιές που σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Ένα ζευγάρι ηλικίας 70 ετών βρέθηκε νεκρό στο καμένο σπίτι του στα περίχωρα της πόλης Παλέρμο, της πρωτεύουσας της Σικελίας, ανακοίνωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Μια άλλη γυναίκα στα ογδόντα της πέθανε στην επαρχία του Παλέρμο, αφού τα ασθενοφόρα δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο σπίτι της λόγω των φλογών.

Οι Ιταλοί πυροσβέστες δήλωσαν ότι είχαν αντιμετωπίσει σχεδόν 1.400 πυρκαγιές από την Κυριακή έως την Τρίτη, εκ των οποίων 650 στη Σικελία και 390 στην Καλαβρία, όπου ένας 98χρονος πέθανε στο καμένο σπίτι του.

Σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Facebook κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο πρόεδρος της περιφέρειας της Σικελίας, Ρενάτο Σκιφάνι, δήλωσε ότι “η καυτή ζέστη και οι πρωτοφανείς καταστροφικές πυρκαγιές” που παρατηρήθηκαν την Τρίτη συνιστούν “μία από τις πιο δύσκολες ημέρες εδώ και δεκαετίες”.

Οι πυρκαγιές συνέχισαν να μαίνονται γύρω από το Παλέρμο και οι πυροσβέστες, με τη βοήθεια των Canadair που έκαναν κύκλους πάνω από το κεφάλι τους, συνέχιζαν να εργάζονται σκληρά την Τετάρτη.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΌΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΌΣ

Στην Ελλάδα, οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με πυρκαγιά στο νησί της Εύβοιας, όπου την Τρίτη έχασαν τη ζωή τους δύο πιλότοι του Canadair.

Ένας 41χρονος αγρότης, ο οποίος αγνοείται από την Κυριακή, βρέθηκε επίσης καμένος ολοσχερώς σε απομακρυσμένη περιοχή.

Στο νησί της Ρόδου, όπου περισσότεροι από 20.000 τουρίστες και κάτοικοι εγκατέλειψαν τα ξενοδοχεία και τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δεκάδες πυροσβέστες έδιναν μάχη σε τρία μέτωπα, περισσότερο από μια εβδομάδα μετά το ξέσπασμα των πρώτων πυρκαγιών.

“Οι δασικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα έχουν υποχωρήσει, αλλά οι πυροσβέστες εξακολουθούν να επιχειρούν σε διάφορα σημεία”, δήλωσε αξιωματούχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Τα ελληνικά νησιά, όπως και η Σικελία, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί κάθε καλοκαίρι.

Το νησί της Ρόδου προσελκύει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ξένους τουρίστες κάθε σεζόν.

Σχεδόν 3.000 παραθεριστές έφυγαν από τη Ρόδο για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους την Τρίτη, καθώς οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ακύρωσαν τις πτήσεις προς το νησί.

Στο νησί της Κέρκυρας, όπου οι πυρκαγιές αναζωπυρώθηκαν και πάλι, υπάρχουν υποψίες για εμπρησμό.

“Ξαφνικά, υπάρχουν πυρκαγιές που εμφανίστηκαν από το πουθενά (…), δεν έχουμε κοιμηθεί για τρεις-τέσσερις ημέρες για να παρακολουθούμε τέτοιου είδους περιστατικά”, δήλωσε ο αντιδήμαρχος του νησιού.

Ο υδράργυρος μπορεί να φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου την Τετάρτη και οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν την πρόσβαση στην Ακρόπολη στην Αθήνα, ένα από τα πιο διάσημα μνημεία της Ελλάδας, από τις 11 το πρωί.

Η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει από την Πέμπτη, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού.

(Ρεπορτάζ: Αγγελική Κουτάντου, γαλλική έκδοση: Zhifan Liu, επιμέλεια: Tangi Salaün)