Sun. Sep 8th, 2024

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη από τις καταρρακτώδεις βροχές στην Τουρκία και τη Βουλγαρία, καθώς και στην Ελλάδα, η οποία μόλις βγήκε από ένα καλοκαίρι καταστροφικών πυρκαγιών, σύμφωνα με τις αρχές των χωρών αυτών την Τετάρτη.

Στην Ισπανία, μια χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η κακοκαιρία μετά από μήνες ξηρασίας άφησε τρεις νεκρούς και τρεις αγνοούμενους τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις αρχές.

Στην Τουρκία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Τρίτης, εκ των οποίων δύο στην Κωνσταντινούπολη, όπου η βροχή είχε σταματήσει το πρωί της Τετάρτης.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανέφεραν επίσης τέσσερις θανάτους στη βορειοδυτική επαρχία Κιρκλαρέλι, όπου άλλοι δύο άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ali Yerlikaya ανέφερε ότι 31 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οκτώ από τους οποίους εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, όπου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους. Ένας σταθμός του μετρό πλημμύρισε εν μέρει και δεκάδες άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από μια δημοτική βιβλιοθήκη, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Οι βροχές ακολουθούν ένα ιδιαίτερα ξηρό καλοκαίρι που είδε τους ταμιευτήρες νερού σε αυτή την πόλη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων να πέφτουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών.

Στη γειτονική Βουλγαρία, όπου η βροχή είχε επίσης σταματήσει το μεσημέρι της Τετάρτης, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη και δύο αγνοούνται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Χιλιάδες τουρίστες επλήγησαν.

Μέσα σε 24 ώρες έπεσε βροχή που ισοδυναμεί με βροχή πολλών μηνών, η πιο έντονη από το 1994, σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, Αλεξάνταρ Τζάρτοφ.

Η πόλη Τσάρεβο, που επλήγη περισσότερο, κήρυξε ημέρα πένθους.

– 4.000 άνθρωποι έχουν πληγεί…

Ένας 61χρονος οικοδόμος πνίγηκε και η σορός ενός άλλου άνδρα, που εντοπίστηκε από drone, ανασύρθηκε, σύμφωνα με τον αρχηγό της περιφερειακής αστυνομίας Εμίλ Παβλόφ.

Μια γυναίκα παρασύρθηκε από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν είναι ένα από τα δύο αγνοούμενα άτομα.

“Περίπου 4.000 άνθρωποι έχουν πληγεί”, δήλωσε η υπουργός Τουρισμού της Βουλγαρίας Ζαρίτσα Ντίνκοβα, η οποία επισκέφθηκε το σημείο, κάνοντας λόγο για δυσκολίες στην εκκένωσή τους.

Ένας άνδρας καθαρίζει συντρίμμια από ένα τροχόσπιτο που έχει εγκλωβιστεί στη Μαύρη Θάλασσα στο κάμπινγκ Aravia κοντά στο Τσάρεβο της Βουλγαρίας στις 6 Σεπτεμβρίου 2023 (AFP - Nikolay DOYCHINOV)
Ένας άνδρας καθαρίζει συντρίμμια από ένα τροχόσπιτο που έχει προσαράξει στη Μαύρη Θάλασσα στο κάμπινγκ Aravia κοντά στο Tsarevo στη Βουλγαρία στις 6 Σεπτεμβρίου 2023 (AFP – Nikolay DOYCHINOV)

Αν και η ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας σπάνια πλήττεται από πλημμύρες, η Βουλγαρία βλέπει αύξηση αυτών των φαινομένων σε ένα σκηνικό κλιματικής διαταραχής.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Julian Popov προειδοποίησε στην τηλεόραση της Nova για τον κίνδυνο που εγκυμονεί “η κακή κατάσταση των υποδομών και η υπερβολική δόμηση στις ακτές”.

Στην Ελλάδα, που συνορεύει με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, μαίνεται από το βράδυ της Δευτέρας η καταιγίδα “Δανιήλ”. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη και άλλοι δύο αγνοούνται. Η Ελληνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε ότι οι καταρρακτώδεις βροχές θα συνεχιστούν και την Τετάρτη πριν υποχωρήσουν την Πέμπτη.

“Πρόκειται για το πιο ακραίο φαινόμενο όσον αφορά την ποσότητα νερού που έπεσε μέσα σε 24 ώρες από τότε που η Ελλάδα άρχισε να τηρεί αρχεία για το θέμα”, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

“Πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Τρίτη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

– “Κανείς δεν μπορεί να μας βοηθήσει” –

“Η ποσότητα του νερού που έπεσε μέσα σε 24 ώρες αντιπροσωπεύει όλη τη συνήθη βροχόπτωση για ολόκληρο το φθινόπωρο”, δήλωσε ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Ert την Τρίτη.

Οι καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν κυρίως την κεντρική περιοχή της Μαγνησίας και την πρωτεύουσά της, την πόλη-λιμάνι του Βόλου, 331 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας.

Άνθρωποι προσπαθούν να βγάλουν ένα αυτοκίνητο από τη θάλασσα στον καταυλισμό Arapia κοντά στο Tsarevo στη Βουλγαρία στις 6 Σεπτεμβρίου 2023 (AFP - Nikolay DOYCHINOV)
Άνθρωποι προσπαθούν να βγάλουν ένα αυτοκίνητο από τη θάλασσα στον καταυλισμό Arapia κοντά στο Tsarevo στη Βουλγαρία στις 6 Σεπτεμβρίου 2023 (AFP – Nikolay DOYCHINOV)

Μια 87χρονη γυναίκα που αγνοούνταν από την Τρίτη “βρέθηκε νεκρή την Τετάρτη στο χωριό Πάλτση της Μαγνησίας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τις έντονες βροχοπτώσεις σε δύο”, δήλωσε την Τετάρτη στην Ert ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτόπιος.

Την Τρίτη, ένας 51χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός κοντά στο Βόλο, αφού παρασύρθηκε από ορμητικό χείμαρρο.

Εκτός από τη Μαγνησία και το γειτονικό νησί της Σκιάθου, τα διαμερίσματα των Τρικάλων και της Καρδίτσας, βορειότερα, έχουν επίσης πληγεί και οι αρχές έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις εκεί.

Αεροφωτογραφία που δείχνει έναν μερικώς κατεστραμμένο δρόμο σε πλημμυρισμένη περιοχή στο Βόλο, Ελλάδα, στις 6 Σεπτεμβρίου 2023 (Eurokinissi/AFP - STRINGER)
Αεροφωτογραφία που δείχνει έναν μερικώς κατεστραμμένο δρόμο σε πλημμυρισμένη περιοχή στο Βόλο, Ελλάδα, στις 6 Σεπτεμβρίου 2023 (Eurokinissi/AFP – STRINGER)

Κτίρια και δρόμοι στο Βόλο και σε γειτονικά χωριά πλημμύρισαν από φουσκωμένα ποτάμια και ρυάκια.

Ο Βόλος είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από το βράδυ της Τρίτης και στα χωριά κοντά στο Πήλιο έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές πολλά κτίρια και δρόμοι από πλημμύρες και κατολισθήσεις, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρίσκεται στο σημείο.

“Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο, χιλιάδες καταστήματα και κτίρια έχουν πλημμυρίσει στο Βόλο και κανείς δεν είναι εκεί για να μας βοηθήσει”, δήλωσε στο AFP ο 58χρονος Βασίλης Τσαλαμούρας, κάτοικος της πόλης.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) είχε εκδώσει προειδοποίηση τη Δευτέρα και η κυβέρνηση δήλωσε ότι “οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή”. Οι βροχοπτώσεις στο Βόλο έφτασαν τα 200 χιλιοστά την Τρίτη και 600 χιλιοστά στο γειτονικό χωριό Ζαγορά, στους πρόποδες του Πηλίου, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Η καταιγίδα αυτή έρχεται μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού στην Ελλάδα (τουλάχιστον 26 νεκροί), μία από τις οποίες, η οποία περιγράφεται ως η “μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ” στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέστρεψε το εθνικό πάρκο Δαδιάς στον Έβρο (βόρεια) για ένα δεκαπενθήμερο τον Αύγουστο.

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, η ατμόσφαιρα περιέχει περισσότερους υδρατμούς (περίπου 7% για κάθε βαθμό αύξησης), αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης ισχυρών βροχοπτώσεων. Σε συνδυασμό με άλλους κρίσιμους παράγοντες, όπως η αστικοποίηση και ο σχεδιασμός των χρήσεων γης, αυτό ενθαρρύνει τις πλημμύρες, μια ιδιαίτερα δαπανηρή καταστροφή.