Sun. Sep 8th, 2024

Οι πυροσβέστες συνέχισαν να δίνουν μάχη με τις δασικές πυρκαγιές που φούντωσε ο καύσωνας στην Ελλάδα τη Δευτέρα, μετά την πρωτοφανή εκκένωση δεκάδων χιλιάδων παραθεριστών από το νησί της Ρόδου, κοντά στις τουρκικές ακτές.

Στο εξίσου δημοφιλές τουριστικό νησί της Κέρκυρας, νότια της Αλβανίας, μια δασική πυρκαγιά οδήγησε στην “προληπτική εκκένωση 2.466 ανθρώπων”, ντόπιων και τουριστών, το βράδυ της Κυριακής, δήλωσε ο Γιάννης Αρτόπιος, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Η Ελλάδα βρίσκεται “σε πόλεμο εναντίον (…) των πυρκαγιών”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του στη Βουλή, πριν προειδοποιήσει: “Έχουμε ακόμη τρεις δύσκολες ημέρες μπροστά μας” λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Οι ετήσιοι εορτασμοί της χώρας για την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974 χρειάστηκε ακόμη και να ακυρωθούν.

Η Ελλάδα πλήττεται από έναν από τους μεγαλύτερους καύσωνες των τελευταίων δεκαετιών, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τοπικά τους 46°C την Κυριακή, ενώ από την περασμένη εβδομάδα, όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, πλήττεται από δασικές πυρκαγιές.

– Στεγάζεται στα σχολεία –

Ο σεισμός που κατέστρεψε τη Ρόδο, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, οδήγησε στην εκκένωση περισσότερων από 32.000 τουριστών το Σάββατο, “η μεγαλύτερη επιχείρηση (αυτού του είδους) που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα”, σύμφωνα με τις αρχές.

Αεροσκάφη ρίχνουν φορτίο νερού σε δασική πυρκαγιά μεταξύ των χωριών Κιοτάρι και Γεννάδι, στο νησί της Ρόδου, στις 24 Ιουλίου 2023 στην Ελλάδα (AFP - Σπύρος ΜΠΑΚΑΛΗΣ)
Αεροσκάφος ρίχνει φορτίο νερού σε δασική πυρκαγιά μεταξύ των χωριών Κιοτάρι και Γεννάδι, στο νησί της Ρόδου, στις 24 Ιουλίου 2023 στην Ελλάδα (AFP – Σπύρος ΜΠΑΚΑΛΗΣ)

Πολλοί άλλοι είχαν καταφύγει κατά τη διάρκεια της νύχτας σε γυμναστήρια ή σχολεία.

Τη Δευτέρα, το νησί αυτό στα Δωδεκάνησα καλύφθηκε από πυκνούς καπνούς και οι λόφοι καλύφθηκαν από απανθρακωμένη βλάστηση.

Τα ξημερώματα, δύο ελικόπτερα και δύο υδροφόρες επανέλαβαν τις επιχειρήσεις για να βοηθήσουν τους πυροσβέστες να δώσουν μάχη με τις φλόγες για έβδομη συνεχή ημέρα.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο καύσωνας θα ενταθεί την επόμενη ημέρα και ιδιαίτερα την Τετάρτη, οπότε η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει τους 44°C.

Το απόγευμα της Τετάρτης, “αναμένονται καταιγίδες στα κεντρικά και δυτικά της χώρας, πριν από την πτώση της θερμοκρασίας κατά 6 έως 8 βαθμούς Κελσίου”, πρόσθεσε η ΕΜΥ.

“Αν και δεν είναι ασυνήθιστες στη νότια Ευρώπη, αυτό που είναι ασυνήθιστο στις πυρκαγιές της Ρόδου είναι η έντασή τους και η ταχύτητα με την οποία έχουν εξαπλωθεί”, σημείωσε ο Ντάγκλας Κέλεϊ του βρετανικού Κέντρου Οικολογίας και Υδρολογίας.

– Μια “τρομερή” κατάσταση –

Η Kelly Squirrel, μια Βρετανίδα, δήλωσε ότι η αστυνομία διέταξε την εκκένωση του ξενοδοχείου της.

“Έπρεπε να περπατάμε ασταμάτητα. Περπατούσαμε για περίπου έξι ώρες μέσα στη ζέστη”, δήλωσε στο AFP μετά την άφιξή της στο διεθνές αεροδρόμιο της Ρόδου, το οποίο μοιάζει πλέον με αυτοσχέδιο καταυλισμό με εποχικούς εργάτες ξαπλωμένους σε πετσέτες παραλίας και παραθεριστές με μαγιό σκυμμένους σε καρέκλες.

Μεταξύ των τουριστών που περιμένουν να επαναπατριστούν, ο Daniel-Cladin Schimdt, ένας 42χρονος Γερμανός που είχε πάει διακοπές με τη σύζυγό του και τον εννιάχρονο γιο τους στα νοτιοανατολικά του νησιού, βίωσε “μια εφιαλτική εκκένωση”.

“Είμαστε εξαντλημένοι και τραυματισμένοι. Δεν νομίζω ότι συνειδητοποιούμε πραγματικά τι έχει συμβεί”, δήλωσε στο AFP.

“Λάβαμε ένα αρχικό μήνυμα από τις αρχές στη 1.30 το μεσημέρι του Σαββάτου, στη συνέχεια άρχισε να χτυπάει ο συναγερμός του ξενοδοχείου και εκκενωθήκαμε στην παραλία”. “Υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι (…). Έπρεπε να περπατήσουμε για πάνω από δύο ώρες (…). Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε, οπότε καλύψαμε τα πρόσωπά μας για να συνεχίσουμε να κινούμαστε. Ήταν ένα θαύμα”.

Η Ρόδος, η οποία μέτρησε 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες το 2022, είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς διακοπών της Ελλάδας με πολυάριθμα ξενοδοχεία σε όλη την ανατολική ακτογραμμή της.

– Απόδραση στην παραλία –

Στην Κέρκυρα, οι αρχές εξέδωσαν τηλεφωνική προειδοποίηση στους κατοίκους πολλών μικρών πόλεων και στους παραθεριστές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους “για προληπτικούς λόγους”.

Η πυρκαγιά ξέσπασε την Κυριακή και συνεχίζει να κατακαίει το δάσος στο βόρειο τμήμα του νησιού αυτού στο Ιόνιο Πέλαγος, όπου τη Δευτέρα κινητοποιήθηκαν περίπου 62 πυροσβέστες, με την υποστήριξη δύο ελικοπτέρων και δύο υδροφόρων.

Η Lena Schwarz, η οποία μόλις επέστρεψε στη Γερμανία μαζί με άλλους συμπατριώτες της που έφυγαν από τη Ρόδο, μίλησε για την “κόλαση” που βίωσε εκεί.

“Για να ξεφύγουμε από τις φλόγες, έπρεπε να τρέξουμε δέκα χιλιόμετρα με τα πόδια με όλες τις αποσκευές μας σε θερμοκρασίες 42°C”, δήλωσε η 38χρονη στο AFP στην αίθουσα του αεροδρομίου στο Ανόβερο (βόρεια).

Οι Γερμανοί παρέχουν ένα από τα μεγαλύτερα κοντέινερ τουριστών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στη Ρόδο, μαζί με τους Βρετανούς και τους Γάλλους.

Πολλοί από τους Γερμανούς τουρίστες θυμήθηκαν με τρόμο τις συνθήκες της αναχώρησής τους το Σαββατοκύριακο.

Αντιμέτωπη με τις φλόγες να πλησιάζουν το ξενοδοχείο της, η Οξάνα Νεμπ, 50 ετών, “έτρεξε στην παραλία” με τις βαλίτσες της, τις οποίες τελικά εγκατέλειψε, πριν συνεχίσει το δρόμο της…

burx/hec/yap/jpl/bds/pa