Sun. Sep 8th, 2024

ΑΘΗΝΑ (Reuters) – Οι Έλληνες πυροσβέστες έδιναν μάχη με δασική πυρκαγιά λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Τετάρτη, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι η ζέστη και οι ισχυροί άνεμοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερες πυρκαγιές.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στη βόρεια Ελλάδα το Σάββατο.

“Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες, ακόμη και ακραίες σε αρκετές περιπτώσεις”, δήλωσε ο Ιωάννης Αρτόπιος, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής. “Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή και δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές.

Ο ίδιος ανέφερε ότι 202 πυροσβέστες, υποστηριζόμενοι από εθελοντές, καθώς και 65 οχήματα και 15 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων κάποια που έχουν σταλεί από τη Σουηδία και τη Γερμανία, δίνουν μάχη με τις φλόγες περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας, κοντά στο χωριό Φυλή.

Ο ουρανός πάνω από την πρωτεύουσα έχει καλυφθεί με καπνό και στάχτη από την Τρίτη.

Την Τετάρτη, η πυρκαγιά επεκτάθηκε στην πόλη Μενίδι, όπου περίπου 150 άτομα απομακρύνθηκαν από τρία γηροκομεία σε ξενοδοχεία ή άλλες εγκαταστάσεις περίθαλψης.

“Απομακρύναμε τη φωτιά από τα σπίτια”, δήλωσε ο Στάθης Τοπαλίδης, αντιδήμαρχος Μενιδίου, στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ΕΡΤ, περιγράφοντας την εκκένωση. “Δυστυχώς, ο άνεμος δεν μας βοηθάει καθόλου”.

Εθελοντές φόρτωσαν πρόβατα σε πορτ μπαγκάζ αυτοκινήτων για να τα σώσουν.

Την Τρίτη, διασώστες ανακάλυψαν 18 καμένα πτώματα, πιθανότατα μεταναστών, σε μια περιοχή κοντά στο δάσος της Δαδιάς στην ελληνική περιφέρεια του Έβρου.

Στην πόλη-λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, δεκάδες νοσοκομειακοί ασθενείς απομακρύνθηκαν με πλοίο.

Δορυφορική εικόνα που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση δείχνει ότι ο καπνός από τις πυρκαγιές στον Έβρο έχει διασχίσει τη χώρα μέχρι τα νησιά του Ιονίου στα βορειοδυτικά, όχι μακριά από την Ιταλία.

(Ρεπορτάζ: Καρολίνα Τάγαρη, Augustin Turpin, επιμέλεια: Kate Entringer)