Sun. Sep 8th, 2024

Οι Συντηρητικοί του Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία στις γενικές εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, γεγονός που θα του επιτρέψει να ξεκινήσει μια νέα θητεία ως πρωθυπουργός.

Η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), που θα βρίσκεται στην εξουσία από το 2019 έως τα τέλη Μαΐου, κέρδισε το 40,55% των ψήφων, πολύ περισσότερο από το διπλάσιο του κύριου αντιπάλου της, του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το 97% των εκλογικών τμημάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε ήδη υποστεί μια οδυνηρή ήττα στην πρώτη ψηφοφορία πριν από πέντε εβδομάδες, κέρδισε μόλις το 17,84% των ψήφων, 2,2 μονάδες λιγότερες από ό,τι στις 21 Μαΐου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το αποτέλεσμα αυτό θα πρέπει να δώσει στη δεξιά 158 από τις 300 έδρες στο μονοθάλαμο του ελληνικού κοινοβουλίου.

Με ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προέρχεται από μακρά σειρά πολιτικών αρχηγών, είναι σίγουρο ότι θα ανακτήσει την πρωθυπουργική έδρα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στα τέλη Μαΐου, πριν από τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών.

“Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο λαός μας έδωσε ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα”, δήλωσε ο 55χρονος ηγέτης στο στράτευμά του.

Υποσχέθηκε αυξήσεις στους μισθούς, ιδίως για τα χαμηλότερα εισοδήματα, που αποτελούν την κύρια ανησυχία των Ελλήνων που υποφέρουν από το υψηλό κόστος ζωής.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατυμπάνιζε συνεχώς το οικονομικό του ιστορικό, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ανάκαμψη της ανάπτυξης -στο 5,9% έως το 2022- και τη μείωση της ανεργίας μετά από μια δεκαετία κρίσης.

– Η Ελλάδα στο μπλε –

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον Μητσοτάκη για τη νίκη του, λέγοντας σε δήλωσή του: “Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας γύρω από κοινές προτεραιότητες για την προώθηση της περιφερειακής ευημερίας και ασφάλειας”.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε επίσης τα συγχαρητήριά του στον ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας, έναν “φίλο και εταίρο της Γαλλίας”.

“Ας συνεχίσουμε από κοινού όλο το έργο που έχουμε αναλάβει για μια ισχυρότερη και πιο κυρίαρχη Ευρώπη”, έγραψε στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος.

Η νίκη του στρατοπέδου του κ. Μητσοτάκη είναι “ένα σημάδι πολιτικής σταθερότητας που είναι καλό για ολόκληρη την Ευρώπη”, χαιρέτισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Αντόνιο Ταγιάνι στο Twitter.

“Όλη η Ελλάδα είναι μπλε”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πανηγυρίζοντες υποστηρικτές του, αναφερόμενος στο χρώμα του κόμματός του.

“Η Νέα Δημοκρατία είναι το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη”, είπε επίσης.

Τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, η Νέα Δημοκρατία έχει βελτιώσει το αποτέλεσμά της σε σχέση με το 2019, όταν έλαβε το 39,85% των ψήφων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε το 40,79% των ψήφων στις 21 Μαΐου. Ωστόσο, αυτό το προβάδισμα δεν του έδωσε την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς να χρειαστεί να σχηματίσει συμμαχία.

Στη συνέχεια ζήτησε νέες εκλογές, βασιζόμενος σε ένα σύστημα ψηφοφορίας που δίνει στο πρώτο κόμμα ένα “μπόνους” έως και 50 εδρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του αριστερού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει στον Τύπο στις 25 Ιουνίου 2023 στην Αθήνα (POOL/AFP - Άγγελος Τζωρτζίνης)
Ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του αριστερού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει στον Τύπο στις 25 Ιουνίου 2023 στην Αθήνα (POOL/AFP – Άγγελος Τζωρτζίνης)

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με άλλη μια βαριά ήττα, μετά από ένα χαστούκι στο πρόσωπο πριν από πέντε εβδομάδες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 20,07% των ψήφων, μια πτώση άνω των 11,5 μονάδων σε σύγκριση με το 2019.

Το ερώτημα για το μέλλον του στην ηγεσία του κόμματος τίθεται τώρα, παρά το γεγονός ότι ήδη, μετά την ήττα της 21ης Μαΐου, ο πρώην πρωθυπουργός (2015-2019) και μορφή της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ευρώπη το 2015 είχε παραδεχθεί ότι είχε σκεφτεί να παραιτηθεί.

“Ήταν μια δύσκολη μάχη (…) το αποτέλεσμα είναι προφανώς αρνητικό για εμάς”, παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, αναγνωρίζοντας ότι “ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος έφτασε στο τέλος του” για το κόμμα του.

Μίλησε για την ανάγκη μεγάλων αλλαγών στο κόμμα του και κάλεσε τα μέλη του να “μας κρίνουν”, προμηνύοντας μελλοντικές εκλογές εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Στρέφοντας σε μεγάλο βαθμό την πλάτη τους στον ΣΥΡΙΖΑ, οι Έλληνες φαίνεται να δείχνουν ότι θέλουν να γυρίσουν οριστικά σελίδα στα χρόνια της πικρής οικονομικής κρίσης και των σχεδίων διάσωσης με δραστικούς όρους που τους έχουν φτωχοποιήσει σημαντικά.

– Επανεμφάνιση της ακροδεξιάς –

Βασίλης Στίγκας (κέντρο), ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος
Ο Βασίλης Στίγκας (κέντρο), ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος “Σπαρτιάτες”, κάνει δήλωση στον Τύπο στις 25 Ιουνίου 2023 στην Αθήνα (AFP – Σπύρος ΜΠΑΚΑΛΗΣ)

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, ακολουθούμενος από τους σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τους κομμουνιστές του ΚΚΕ και τέσσερις μικρότερους σχηματισμούς, μεταξύ των οποίων και οι “Σπαρτιάτες”, οι οποίοι δημιούργησαν έκπληξη με ποσοστό 4,6%.

Το κόμμα αυτό υποστηρίζεται από ένα πρώην μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος εκτίει σήμερα ποινή φυλάκισης 13,5 ετών.

Οι ηγέτες και τα στελέχη του κόμματος Aube Dorée, το οποίο εξέλεξε για πρώτη φορά βουλευτές το 2012 στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης, έχουν καταδικαστεί σε μακρές ποινές φυλάκισης για δολοφονίες και βία κατά μεταναστών και συμπαθούντων την Αριστερά.

“Η εκλογή ακροδεξιών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Σπαρτιατών, με φασιστικούς συνειρμούς και δεσμούς (…) είναι μια αρνητική εξέλιξη”, έκρινε ο Αλέξης Τσίπρας.