Sun. Sep 8th, 2024

Αρκετές πυρκαγιές ξέσπασαν τη Δευτέρα στην Ελλάδα, όπου εκκενώθηκαν παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς η θερμοκρασία σε πολλά μέρη της Ευρώπης ξεπέρασε τους 40 βαθμούς, ενώ νέο ρεκόρ θερμοκρασίας σημειώθηκε στην Κίνα και καταστροφικές πυρκαγιές συνέχισαν να μαίνονται στον Καναδά και την Καλιφόρνια.

Χίλια διακόσια παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατασκηνώσεις διακοπών που απειλούνταν από τις φλόγες που φούντωσαν από τους ισχυρούς ανέμους κοντά στο Λουτράκι, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας.

Στον Κουβαρά, περίπου 50 χλμ. ανατολικά της ελληνικής πρωτεύουσας, μαίνεται μια άλλη πυρκαγιά, η οποία εξαπλώθηκε μέχρι την Αβάβυσσο, 40 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας, στην πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αττικής, ενώ η Ελλάδα πλήττεται από την Πέμπτη από καύσωνα, με θερμοκρασίες άνω των 44°C στο κέντρο της χώρας.

Στην Κύπρο, όπου οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν πάνω από τους 40 βαθμούς μέχρι την Πέμπτη, ένας 90χρονος πέθανε την Κυριακή και άλλοι τρεις ηλικιωμένοι νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο αφού υπέστησαν θερμοπληξία, ανακοίνωσαν οι αρχές.

– 43°C στη Σικελία, 44 στη νότια Ισπανία –

Στην Ιταλία, τα ρεκόρ δεν έσπασαν τη Δευτέρα, με 39°C στη σκιά στη Ρώμη. Η μέγιστη θερμοκρασία, 43°C, καταγράφηκε στο Αγκριτζέντο, στη Σικελία, και στον Τάραντο στην Απουλία, επίσης στα νότια.

Η ζέστη αναμένεται να κορυφωθεί την Τρίτη στη Σαρδηνία, ένα νησί όπου ο υδράργυρος μπορεί να πλησιάσει τους 48°C.

“Ζούμε στο Τέξας και εκεί κάνει πολύ ζέστη. Νομίζαμε ότι ξεφεύγουμε από τη ζέστη, αλλά εδώ είναι ακόμη πιο ζεστά”, δήλωσε στο AFP ο Colman Peavy, ένας 30χρονος Αμερικανός τουρίστας που επισκέπτεται την Ιταλία με τη σύζυγό του Ana.

Στην Ισπανία, η οποία προέρχεται από μια ήδη καυτή εβδομάδα, η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε πορτοκαλί συναγερμό για τη Δευτέρα.

Στη νότια περιφέρεια της Μούρθια, οι θερμοκρασίες έφτασαν τοπικά τους 44°C και τους 42°C κοντά στο Αλικάντε.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί την Τρίτη, με ορισμένες περιοχές να παρουσιάζουν θερμοκρασίες “10 έως 15°C” πάνω από το κανονικό. Ο συναγερμός θα γίνει κόκκινος για την Αραγονία (βόρεια), την Καταλονία (βορειοανατολικά) και το νησί της Μαγιόρκα (ανατολικά), όπου αναμένονται 42° έως 44°.

Η έντονη ζέστη θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη, πριν εξασθενήσει την Πέμπτη.

– Τροπικοποίηση του κλίματος –

Στην Ευρώπη, η αύξηση της θερμοκρασίας είναι διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σημειώνουν οι ειδικοί, και οι μεσογειακές χώρες πλήττονται ιδιαίτερα.

“Ο θερμός αέρας που γενικά κατεβαίνει πάνω από το αφρικανικό ακρωτήριο δημιουργώντας ερήμους, έχει μετακινηθεί προς την Ευρώπη. Υπό αυτή την έννοια, μπορούμε να μιλήσουμε για τροπικοποίηση του κλίματος”, δήλωσε στο AFP ο Κλαούντιο Κασάρντο, μετεωρολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο.

Η κατάσταση είναι μερικές φορές πιο δύσκολη για τους εργαζόμενους που εκτίθενται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

“Δεν αντέχω τη ζέστη”, εξομολογείται η Marian, οδηγός ταξί στο Βουκουρέστι.

“Γι’ αυτό αύριο θα πάρω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου στα βουνά”, προσθέτει ο 51χρονος, μετανιώνοντας “για την εποχή που οι εποχές ήταν εποχές στη Ρουμανία”, όπου ο υδράργυρος κυμαίνεται γύρω στους 40° τη Δευτέρα.

Παρόμοια είναι η ιστορία και στην Αθήνα, όπου η Νάνσυ Βικέλι στέκεται στον ήλιο από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα πουλώντας κάρτες sim για μια μεγάλη τηλεφωνική εταιρεία.

“Οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ δύσκολες”, παραδέχεται η νεαρή γυναίκα. “Κάνουμε συχνά διαλείμματα για να δροσιστούμε και να μπούμε στη σκιά.

– Μεγαλοπυρκαγιές στον Καναδά –

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες παρατηρούν ένα “καταπιεστικό” κύμα καύσωνα στα νότια και προβλέπουν αρκετές θερμοκρασίες ρεκόρ.

Στη διάσημη Κοιλάδα του Θανάτου της Καλιφόρνια, ένα από τα πιο ζεστά μέρη της γης, το θερμόμετρο έγραψε 52°C την Κυριακή.

Πολλές πολύ σφοδρές πυρκαγιές στο νότιο τμήμα της πολιτείας κατέστρεψαν περισσότερα από 3.000 εκτάρια και οδήγησαν στην εκκένωση του πληθυσμού.

Άλλες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών κινδυνεύουν από έντονα καιρικά φαινόμενα.

“Ισχυρές έως ισχυρές καταιγίδες, ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες είναι πιθανές σε αρκετές περιοχές”, ιδιαίτερα στη Νέα Αγγλία, προειδοποίησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Στον Καναδά, περισσότερα από δέκα εκατομμύρια εκτάρια έχουν ήδη καεί φέτος, με 882 πυρκαγιές να παραμένουν ενεργές τη Δευτέρα, εκ των οποίων οι 579 θεωρούνται εκτός ελέγχου, ανακοίνωσε το Καναδικό Διακλαδικό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών (CIFFC).

Δύο πυροσβέστες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη μάχη με αυτές τις μεγαλοπυρκαγιές, ανακοίνωσαν οι αρχές.

– Καύσωνας στην Ιαπωνία και την Κίνα –

Η Ιαπωνία εξέδωσε τη Δευτέρα προειδοποιήσεις για καύσωνα σε 32 από τους 47 νομούς της, οι οποίοι βιώνουν θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο ρεκόρ των 41,1°C που επιτεύχθηκε το 2018.

Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης τις καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους.

Την Κυριακή, η Κίνα έσπασε ρεκόρ για τα μέσα Ιουλίου, με θερμοκρασίες 52,2°C στην άνυδρη δυτική περιοχή του Σιντζιάνγκ.