Sun. Sep 8th, 2024

Νομοθετικές εκλογές στην Ισπανία: Το αριστερό κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ μπορεί να χάσει την εξουσία

Ο Alberto Nunez Feijoo, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, φαβορί στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 23 Ιουλίου 2023. Πηγή: CHINA NEWS/SIPA

Ο Alberto Nunez Feijoo, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, φαβορί στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 23 Ιουλίου 2023 κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του. CHINA NEWS/SIPA

Οι Ισπανοί άρχισαν να ψηφίζουν την Κυριακή για τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ήττα την κυβερνώσα αριστερά, ενώ το ακροδεξιό κόμμα, που συμμαχεί με τους συντηρητικούς, θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας κυβέρνησης συνασπισμού για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ, με τα πρώτα exit polls. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να καταλήξει σε λιγότερο από ένα εκατομμύριο ψήφους και σε λιγότερες από 10 έδρες από τις 350 του Κοινοβουλίου.

Η συμμετοχή ανήλθε σε περίπου 40,5% στις 12:00 ώρα Ελλάδας την Κυριακή, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, σε σύγκριση με το 37,9% που καταγράφηκε την ίδια ώρα κατά την προηγούμενη ψηφοφορία τον Νοέμβριο του 2019.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), προκήρυξε πρόωρες εκλογές μετά τη συντριβή της Αριστεράς στις τοπικές εκλογές του Μαΐου. Ωστόσο, το στοίχημά του να αιφνιδιάσει τους αντιπάλους του μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

Διαβάστε επίσηςΙσπανικές βουλευτικές εκλογές: Σαντιάγο Αμπασκάλ, ο ηγέτης του Vox που γαλβανίζει την ακροδεξιά

Ουκρανία: Μετά τα χτυπήματα στην Οδησσό, ο Ζελένσκι υπόσχεται αντίποινα καθώς ο Πούτιν συναντά τον Λουκασένκο

Εσωτερικό του καταγεγραμμένου από την Unesco καθεδρικού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Οδησσό της Ουκρανίας, μετά τα ρωσικά χτυπήματα το βράδυ του Σαββάτου, 23 Ιουλίου 2023. Πηγή: OLEKSANDR GIMANOV / AFP

Το εσωτερικό του καθεδρικού ναού της Οδησσού, που καταστράφηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή 23 Ιουλίου. Πηγή: OLEKSANDR GIMANOV / AFP

LΟυκρανία υποσχέθηκε “αντίποινα” αφού η Ρωσία εκτόξευσε “19 πυραύλους” κατά της Οδησσού κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, τραυματίζοντας είκοσι και “καταστρέφοντας” τον Καθεδρικό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Unesco, λίγες ώρες πριν από μια συνάντηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας. Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, πιστό σύμμαχο της Μόσχας.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον κ. Λουκασένκο ότι η ουκρανική αντεπίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη για την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία είχε “αποτύχει”.

Βλέπε επίσηςΧτυπήματα στην Οδησσό στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι υπόσχεται αντίποινα, ο Πούτιν συναντά τον Λουκασένκο

Ελλάδα: Πυρκαγιές-νταντέσκο ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν την περιοχή, καθώς το βόρειο ημισφαίριο υπερθερμαίνεται

Τουρίστες απομακρύνονται από τα ξενοδοχεία τους στη Ρόδο, Ελλάδα, λόγω της εγγύτητας των πυρκαγιών στις 22 Ιουλίου 2023. Πηγή: AFP PHOTO / INSTAGRAM @RHODES.RODOS

Τουρίστες εκκενώνουν την πόλη της Ρόδου το Σάββατο 22 Ιουλίου. Πηγή: AFP PHOTO / INSTAGRAM @RHODES.RODOS

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη φλόγες στο δημοφιλές τουριστικό νησί της Ρόδουη “μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα”, που συνθλίβεται κάτω από έναν πυρόπληκτο κλίβανο.

Από την αρχή του καλοκαιριού, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στο βόρειο ημισφαίριο έχουν κατακλυστεί από τη ζέστη. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicusοι δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου ήταν οι θερμότερες δύο εβδομάδες που έχουν καταγραφεί ποτέ, και ο Ιούλιος πρόκειται να γίνει ο θερμότερος Ιούλιος που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Κίνα και την Ευρώπη.

Βλέπε επίσηςΠυρκαγιές στην Ελλάδα, καύσωνας στις Ηνωμένες Πολιτείες… η ζέστη ρεκόρ επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα δώσει συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων της Δευτέρας στη 1 το μεσημέρι στο TF1 και στο France 2 από τη Νέα Καληδονία

Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντά κατοίκους κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Νέα Καληδονία τον Μάιο του 2018. Πηγή: Blondet Eliot -POOL/SIPA

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στη Νέα Καληδονία το 2018. Πηγή: Blondet Eliot -POOL/SIPA

Emmanuel Macron αναμένεται στη Νέα Καληδονία το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιουλίου, όπου θα προσπαθήσει να πείσει τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και τα κόμματα που δεν τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας να ξεπεράσουν τα θεσμικά “ρήγματα” και να “ενωθούν” γύρω από τις “προκλήσεις του 21ου αιώνα”, όπως το περιβάλλον και η οικονομική ανάπτυξη.

Αυτό το ταξίδι στην άλλη άκρη του κόσμου θα διανθίσει μια πολύ πολιτική ακολουθία στη Γαλλία, την οποία ο αρχηγός του κράτους προσέγγισε σαν απρόθυμα και η οποία οδήγησε σε ανασχηματισμό υπουργείων. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα το εξηγήσει ξανά από τη Νουμέα τη Δευτέρα, όταν θα δώσει συνέντευξη στα δελτία ειδήσεων της 1 μ.μ. του TF1 και του France 2.

Διαβάστε επίσηςΟ Εμανουέλ Μακρόν επιστρέφει τη Δευτέρα στη Νέα Καληδονία για να βγει από το αδιέξοδο

Η PSG συνεχίζει τη μάχη με τον παίκτη-σταρ Mbappé

Kylian Mbappé Πηγή: FRANCK FIFE / AFP

Ο Kylian Mbappé στο Clairefontaine, στις 29 Μαρτίου 2023. Πηγή: Franck Fife/AFP

Βρίσκοντας “λύση”: Ο Κιλιάν Εμπαπέ έχει αποκλειστεί από την καλοκαιρινή περιοδεία της PSG στην Ασία, αλλά βρίσκεται στο μυαλό όλων, αρχής γενομένης από εκείνο των συμπαικτών του.

Θα μπορούσε να υπάρξει χειρότερος τρόπος για να ξεκινήσει η σεζόν των πρωταθλητών Γαλλίας; Η σύγκρουση μεταξύ του συλλόγου και του αστέρα του, που σιγόβραζε εδώ και μήνες, έφτασε στο αποκορύφωμά της με την απόφαση να αποκλειστεί από το ταξίδι στην Ιαπωνία (23 Ιουλίου-2 Αυγούστου) και τη Νότια Κορέα (2 και 3 Αυγούστου).

Προκειμένου να αποφύγει την αποχώρησή του ως ελεύθερος, άρα και ως ελεύθερος το 2024, η PSG θέλει ο Mbappé να επεκτείνει το συμβόλαιό του ή να φύγει το καλοκαίρι έναντι μεταγραφικού τιμήματος. Ο παίκτης, από την πλευρά του, φαίνεται να θέλει να τιμήσει το συμβόλαιό του μέχρι τέλους, αλλά έχει εκφράσει την άρνησή του να ενεργοποιήσει τη ρήτρα επέκτασης του συμβολαίου του με τους Παριζιάνους μέχρι το 2025.

Διαβάστε επίσηςΣυνεργασίες με Nike, Dior, Oakley… Οι (πολύ) καλές συμφωνίες του αρχηγού Kylian Mbappé

Διαβάστε επίσης:

Ο Γκαμπριέλ Αττάλ και οι αναξιοπρεπείς επιθέσεις της ακροδεξιάς

Κλίμα: Η G20 δεν μπορεί να συμφωνήσει για τις περικοπές των ορυκτών καυσίμων

Το JDD δεν δημοσιεύτηκε αυτή την Κυριακή για 5η συνεχόμενη εβδομάδα

Διαδοχή: Πώς η αυτοκρατορία Καρντέν μετατράπηκε σε πόλεμο φυλών

Porsche, Aston Martin… Στο Μαϊάμι, πολυτελείς πύργοι με ονόματα σαν αυτοκίνητα ξεφυτρώνουν παντού

Στη Βουργουνδία, οι αμπελουργικές οικογένειες εκρήγνυνται με κάθε διακριτικότητα

Ποιοι είναι αυτοί οι νέοι επιχειρηματίες που επενδύουν στη ζωή σε κάστρο;

Ρεκόρ περιθωρίων, ξενοδοχεία, εταιρείες στο Λουξεμβούργο: η συνταγή των ιδρυτών της Grand Frais