Sun. Sep 8th, 2024
Α1 F - Οι γυναίκες της Ντιναμό φέρνουν την Ιβάνα Ράτσα πίσω στην Ιταλία

La Dinamo Banco di Sardegna είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ήρθε σε συμφωνία με τον Κύπριο ποδοσφαιριστή με σερβικό διαβατήριο Ivana Raca για την επόμενη σεζόν.

Γεννημένη το 1999, η Ιβάνα Ράτσα επιστρέφει στην Ιταλία μετά την εμπειρία της στη Φενέρμπαχτσε της Τουρκίας υπό τις οδηγίες της Μαρίνα Μάλικοβιτς, προπονήτριας της εθνικής ομάδας της Σερβίας. Η Ιβάνα γεννήθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου, αλλά αγωνίζεται με την εθνική ομάδα της Σερβίας: παιδί της τέχνης, άρχισε να παίζει σε πολύ μικρή ηλικία και θεωρείται μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προοπτικές της γενιάς της. Έκανε το ντεμπούτο της με την ομάδα Νέων του ΠΑΟΚ στην Ελλάδα, όταν ήταν μόλις δεκαέξι ετών, μέχρι που έφτασε στην πρώτη ομάδα. Σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Wake Forest της Βόρειας Καρολίνας και επιλέχθηκε στα 28 της χρόνια από τους Los Angeles Sparks. Έκανε το ντεμπούτο της στην Ιταλία τη σεζόν 2021-2022 με τη φανέλα της Geas Sesto San Giovanni, όπου ολοκλήρωσε τη χρονιά στην κορυφαία κατηγορία με 12,4 πόντους, 5,6 ριμπάουντ και μέσο όρο σχεδόν 2 ασίστ ανά αγώνα. Την περασμένη σεζόν φόρεσε τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε, κατακτώντας την Ευρωλίγκα Γυναικών και την τουρκική Σούπερ Λίγκα. Σύντομα έγινε σημαντικό μέλος της εθνικής ομάδας της Σερβίας και ακολούθησε όλη την πορεία της ομάδας νέων, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2017 στην Ουγγαρία με την ομάδα κάτω των 18, με το συγκλονιστικό back-to-back με την επιλογή κάτω των 20 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2018: εδώ αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης, υπογράφοντας το καθοριστικό σουτ στην παράταση απέναντι στην Ιταλία και σημειώνοντας 36 πόντους απέναντι στη Σλοβακία.

Κόρη της τέχνης, η Ιβάνα προέρχεται από μια οικογένεια που ζει από το μπάσκετ: ο πατέρας της Ντράγκαν είναι πρώην παίκτης και προπονητής που έχτισε την καριέρα του μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Κίνας, και η μητέρα της Μπράνκα είναι πρώην παίκτρια αλλά και η πρώτη της προπονήτρια. Η αδελφή της, Tijana, παίζει επίσης μπάσκετ και είναι πιόνι της εθνικής ομάδας της Κύπρου. Μπορεί να παίξει τόσο έξω όσο και στον άξονα, με εξαιρετικές επιθετικές και αμυντικές ικανότητες: μπορεί να επιτεθεί από τη ντρίμπλα και στις μεταβιβάσεις, πολύ καλή στο να ασκεί πάντα πίεση στις γραμμές πάσας. Καλές ικανότητες στα ριμπάουντ, είναι έτοιμη να τρέξει στο γήπεδο και να ανοίξει την αντεπίθεση.

Σχόλιο του προπονητή Antonello Restivo: “Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι με την άφιξη της Ivana Raca, μιας παίκτριας με νοοτροπία και ομαδικότητα. Θέλαμε πολύ να υπογράψει και πρέπει να ευχαριστήσω τη Μαρίνα Μίλικοβιτς που συνέβαλε καθοριστικά στη δουλειά για να την φέρουμε εδώ. Η Ιβάνα θα είναι ανεκτίμητη και ανταποκρίνεται απόλυτα στα χαρακτηριστικά που χρειαζόμαστε για την επιδίωξη της ιδέας μας για ευελιξία και μοίρασμα. Είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό πιόνι στο ρόστερ μας”.