Sun. Sep 8th, 2024
Τα 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη σειρά A2 Old Wild West Ημέρα 5

ΑΝ Η ΚΑΝΤΟΎ ΚΑΙ Η ΜΠΟΛΌΝΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΉΣΟΥΝ ΣΤΑ ΕΚΤΌΣ ΈΔΡΑΣ… – Το Τραπάνι-Κάντου στα πράσινα και το Τεργέστη-Φορτίτμο Μπολόνια στα κόκκινα ήταν σίγουρα οι δύο πιο αναμενόμενες προκλήσεις της αγωνιστικής. Σίγουρα είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι και οι δύο θα είχαν λήξει με επιτυχίες των φιλοξενούμενων ομάδων. Και μάλιστα με διαφορά που, σε αυτό το σημείο, θα μπορούσε να υποθηκεύσει το πλεονέκτημα στην απευθείας αναμέτρηση: +17 για τους Brianzoli, +19 για τους Emiliani. Ήρθαν, ωστόσο, με αντίθετους τρόπους. Η Καντού έκανε το break στην τελευταία περίοδο, με μια σειρά από 6 τρίποντα σε 7 προσπάθειες σε μόλις 5 λεπτά παιχνιδιού, με πρωταγωνιστές τους Μπουκαρέλι, Μπερντίνι (φωτό), Χίκι και Μπερνς. Περνώντας, εν ολίγοις, από το +1 στο συν 17, με ένα 6-22 που θα αποδεικνυόταν καθοριστικό. Μπροστά σε ένα πανέμορφο κοινό ρεκόρ για το Trapani με πάνω από 3200 παρόντες. Ενώ η Fortitudo Bologna συνέτριψε τις φιλοδοξίες της Τεργέστης (απουσία του Filloy) σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα: ενώ οι γηπεδούχοι προσέγγισαν το ματς με μια αρχική σεκάνς 0/10 από το τόξο, οι φιλοξενούμενοι μπόρεσαν να πετάξουν από την αρχή με σταθερό έλεγχο. Επιτρέποντας στην Τεργέστη μόλις 2 καλάθια εντός πεδιάς στο πρώτο δεκάλεπτο και σπρώχνοντάς την στο -24 ήδη στο 13′ της αναμέτρησης. Η Τράπανι έπεσε και έτσι η Flats Service παρέμεινε η μοναδική αήττητη ομάδα στην Α2.

ΦΟΡΛΙ’-ΡΙΜΙΝΙ: ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ – Ο Άλντο Τζορντάνι δεν θα μπορούσε να κλείσει τη ζωντανή μετάδοση από το Φορλί με άλλο τρόπο παρά με την περίφημη φράση “…και βλέπετε πως είναι το μπάσκετ! Διότι αν είναι αλήθεια ότι στην παράταση η Ουνιέρο θα έκλεινε το ντέρμπι της Ρομάνια στα πρώτα 2’47”, με επιμέρους σκορ 12-1 (από 63-63 σε 75-64), είναι επίσης αλήθεια ότι, μόλις 5 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της τελευταίας κατοχής της κανονικής διάρκειας, το Ρίμινι είδε το σουτ της δόξας του Αντρέα Τασινάρι (που μόλις είχε υπογράψει την ισοφάριση στο 63΄) να μπαίνει μέσα και μετά να βγαίνει από το ρινγκ. Πνίγοντας τις κραυγές των πολλών οπαδών του Ρίμινι που το συνόδευαν (περίπου 300), μόνο και μόνο για να δουν την ομάδα του Forlì να πανηγυρίζει, σε ένα σκηνικό με περισσότερους από 3700 θεατές. Ένα άξιο πλαίσιο για ένα παιχνίδι στο οποίο οι φιλοξενούμενοι ηγήθηκαν επί μακρόν. Με τον συνηθισμένο Τσιντσιαρίνι να αλλάζει την αδράνεια και να την επαναφέρει στους γηπεδούχους.

“ΠΑΣΑΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ”: ΤΟΡΙΝΟ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ – Πόσες φορές ακούμε προπονητές και παίκτες να λένε “…πρέπει να πασάρουμε την μπάλα”. Και, μετά από μια νίκη, “…πασάραμε την μπάλα ο ένας στον άλλον”. Εδώ λοιπόν προτείνουμε μια μελέτη για το Τορίνο, 4 νίκες στα πρώτα 5 ματς. Από τα 122 καλάθια που σημειώθηκαν, τα 80 προήλθαν από ασίστ. Αυτό ισοδυναμεί με 65,6%. Ισοδύναμο με το να πούμε ότι δύο στα τρία καλάθια προήλθαν από τη δουλειά ενός συμπαίκτη (ή και περισσότερων) για έναν άλλο. Και η στατιστική δεν λαμβάνει υπόψη την ασίστ που δίνεται αν η ελεύθερη πάσα δημιουργεί φάουλ στον σουτέρ. Στην περίπτωση που δοθεί ελεύθερη πάσα και πραγματοποιηθεί, +1 ασίστ. Από τα λόγια στις πράξεις.

IANNUZZI ASSISTMAN, NARDÒ VA – Πρώτη επιτυχία στο πρωτάθλημα για την HDL Nardò, η οποία μετά από τέσσερις ήττες ξεπερνά την Assigeco Piacenza, χάρη σε ένα επιμέρους 25-14 που κατεύθυνε το παιχνίδι στο πρώτο δεκάλεπτο. Σπουδαία συνολική απόδοση για τον Antonio Iannuzzi, 11 πόντοι, 10 ριμπάουντ και 7 ασίστ σε 30 λεπτά, το ιστορικό ρεκόρ του στην Α2 για τις ασίστ- ξεπέρασε τις 6 που είχε μοιράσει τον Φεβρουάριο του 2016 με τη φανέλα της Omegna, στο νικηφόρο εκτός έδρας παιχνίδι στη Λατίνα. Ο Ιρπινέζος σέντερ, τάξη του ’91, 207 εκατοστά, είχε μοιράσει μέχρι στιγμής μόνο μία ασίστ στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια πρωταθλήματος, στο εκτός έδρας παιχνίδι στο γήπεδο της Φορλί.

Η ΟΥΝΤΙΝΕ ΕΠΙΤΥΧΗΣΕ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΥ ΜΕ ΤΡΙΠΛΟ – Η Γηραιά Άγρια Δύση συνεχίζει την πορεία της στον κόκκινο γύρο (τέσσερις νίκες στα πέντε πρώτα παιχνίδια) επικρατώντας της Γκεστάκο Τσιβιντάλε στο ντέρμπι της Φρίουλης. Σε μια βραδιά που είδε τους μπιανκονέρι να πετυχαίνουν μέχρι και 19 βαριά καλάθια, σε 48 προσπάθειες: 6 ο Καρότι, πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 20 πόντους, 4 ο Μονάλντι, 3 ο Αλιμπέγκοβιτς, από 2 οι Κλαρκ και Ικάνγκι, από 1 οι Γκασπάρντο και Αρλέτι. Οι προσπάθειες από το τόξο ήταν διπλάσιες από αυτές από τα 2 σημεία (μόλις 24, με 13 εύστοχες). “Έκλεισαν πολύ την περιοχή, πήραμε τα σουτ που μας έδωσαν”, σχολίασε ο προπονητής Αντριάνο Βερτεμάτι.

Η ΒΕΡΟΝΑ ΑΔΥΝΑΤΗ ΑΛΛΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ – Η Τεζένις Βερόνα κερδίζει με σπριντ στο Ορζινιόβι σε ένα παιχνίδι που είδε τους τζιαλομπλού να προηγούνται συνεχώς, έστω και με μικρές διαφορές, και να μπορούν να αντισταθούν στην προσπάθεια επιστροφής της Ορτσεάνο στο φινάλε. Σε μια βραδιά που είδε τους Gialloblù να στερούνται τους Giulio Gazzotti και Vittorio Bartoli, με τον Ethan Esposito να περιορίζεται λόγω φάουλ σε μόλις 18 λεπτά, ο κόουτς Ramagli έδωσε 30 λεπτά στον Nemanja Gajic (43 λεπτά συνολικά στα τέσσερα προηγούμενα παιχνίδια), ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για αρκετά λεπτά σε ρόλο “4”. Έτσι, η ομάδα του Βένετο επέστρεψε στα θετικά αποτελέσματα (3-2), εξαργυρώνοντας την ανατροπή στην παράταση στο Ρίμινι στον προηγούμενο γύρο.

ΤΟ ΤΖΟΥΒΙ ΟΠΩΣ ΠΟΤΕ – Μετά από 5 αγωνιστικές, η Φεραρόνι μπορεί να χαρακτηριστεί ως η ομάδα αποκάλυψη της Α2, αν αναλογιστεί κανείς τα δεινά της περασμένης σεζόν μέχρι τη σωτηρία που άρπαξε μόλις μία αγωνιστική πριν το τέλος. Εμπιστευμένη σε έναν έμπειρο και πολύτιμο προπονητή όπως ο Luca Bechi, με ένα ρόστερ σίγουρα πιο ανταγωνιστικό από το περσινό, απαραίτητο για ένα πρωτάθλημα με υψηλότερο μέσο όρο επιπέδου, η τρίτη νίκη της σεζόν απέναντι στο Vigevano ήρθε μετά από ένα πρώτο ημίχρονο ηχηρής επιθετικής αποτελεσματικότητας, με 58 πόντους που σημειώθηκαν, αποτέλεσμα σχεδόν εξωπραγματικών ποσοστών: 28 σουτ εντός πεδιάς, εκ των οποίων τα 19 ήταν εύστοχα και καρπός 12 ασίστ. Στα οποία προστέθηκαν 10/11 στη γραμμή των ελεύθερων βολών. MVP ο Cosimo Costi (2000, ακραίος, 2.03), ο οποίος τελείωσε με 21 πόντους και 27 αξιολόγηση και ο οποίος, μετά από μόλις έξι λεπτά, είχε ήδη 11 πόντους και τέσσερα ριμπάουντ, σε ένα πρώτο δεκάλεπτο 32-10 που ήταν ήδη ικανό να κατευθύνει το παιχνίδι. Μια παρατήρηση: ο Tekele Cotton, ο καλύτερος σκόρερ του Juvi στα τρία παιχνίδια που έδωσε με μέσο όρο 17,0 πόντους, εξακολουθούσε να απουσιάζει.

ΤΕΛΙΚΟΙ ΜΟΝΦΕΡΡΑΤΟ – Ήττα από 1 με τη Λούις, από 6 στο Τραπάνι, από 1 στο Βιγκεβάνο- στη συνέχεια νίκη από 2 με το Αγκριτζέντο και από 5 με τη Ρεάλ Σεμπαστιάνι. Οι τελικοί πόντο-πόντο μπορούν να κερδηθούν ή να χαθούν, αλλά αυτό που είναι δίκαιο να γνωρίζουμε είναι ότι η Novipiù, μετά από 5 που αντιμετώπισε στα πρώτα 5 παιχνίδια, είναι έτοιμη να τους παίξει. Χωρίς να ξεχνάμε ότι από τη Μονφεράτο λείπει ο Αγκουστίν Φάμπι, με τον Μαρτινόνι να είναι ο ένας από τους δύο άνδρες της εμπειρίας στους οποίους ήθελαν να στηρίξουν τη μοίρα ενός πολύ πράσινου ρόστερ. Και για το λόγο αυτό ανάμεσα στους λίγους που διεκδικούν το βραβείο που προορίζεται για τη χρήση των νεαρών Ιταλών. Τους οποίους όμως ο προπονητής Φάμπιο Ντι Μπέλα, πρωτάρης και ο ίδιος, προφανώς διαμορφώνει όχι μόνο σε τεχνικό και τακτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο χαρακτήρα. Στο μεταξύ, με τη Ριέτι, ο Αντρέα Καλζαβάρα (2001, 1,95, 1-2) πλησίασε τους 20 πόντους (19, 4/6 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 2/2 βολές και 26 αξιολόγηση).

ΚΛΕΙΣΤΟ… ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ – Η πρώτη νίκη της Ουμάνα ήρθε σε ένα “ξεκάθαρα βρώμικο” παιχνίδι, όπως το χαρακτήρισε ο προπονητής των γηπεδούχων Τζιοβάνι Μπάσι. Το σκορ ήταν αναπόφευκτα μπλοκαρισμένο (57-53), αν αναλογιστεί κανείς τις αποχωρήσεις που αποδεκάτισαν το ρόστερ των Τοσκάνων, σε σχέση με το πολύ πιο συγκροτημένο της Sella Cento. Για την ακρίβεια, έλειπαν οι Μαρτίνι (αστράγαλος), Στεφανίνι (μυϊκή ρήξη) και Σπέαρ (κάταγμα σφυροδακτύλου, εκτός για δύο μήνες). Εξ ου και η υπογραφή της συμφωνίας με τον Μάρκο Σέρον. Να θυμίσουμε ότι ο νέος κανονισμός προβλέπει τη δυνατότητα τεσσάρων αλλαγών στο ρόστερ συνολικά, εκ των οποίων οι δύο στο πρώτο παιχνίδι. Στο Κιούζι λοιπόν απομένει μία κίνηση μέχρι τις 26 Νοεμβρίου: σε περίπτωση που αποφασιστεί η προσωρινή αντικατάσταση του Σπέαρ, σε ένα πρωτάθλημα που δεν επιτρέπει καμία ανάπαυλα, έχοντας ξοδέψει τις δύο έξτρα βίζες της ΕΕ, ο Σαν Τζιόμπε μπορεί να αντλήσει από την αγορά πολιτών της ΕΕ, διαβατηρίων ή όσων βρίσκονται ήδη στην Ιταλία και έχουν παίξει τουλάχιστον 5 παιχνίδια. Στην Α2 έχουν ήδη παίξει, ενώ στην Α το πέμπτο είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή 29.

RAI DIRECTIONS: 4 ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ – Την Κυριακή επιστρέφουν οι ζωντανές μεταδόσεις του πρωταθλήματος της Α2 Παλαιάς Άγριας Δύσης, ελεύθερες τόσο στο RaiSportHD όσο και σε simulcast streaming στο RaiPlay. Από το Palasport Flaminio του Ρίμινι, από τις 7 μ.μ., η RivieraBanca Rimini-Umana Chiusi. Επίσης, επισημοποιήθηκαν οι τρεις επόμενες ζωντανές μεταδόσεις: την επόμενη εβδομάδα το πολυαναμενόμενο ντέρμπι Τεργέστη-Ολντ Γουάιλντ Γουέστ Ούντινε (Κυριακή 5, 21.00), ενώ στις 17 Δεκεμβρίου ακολουθεί το Wegreenit Milano-Reale Mutua Torino (20.45) και την 1η Δεκεμβρίου το Tezenis Verona-Gesteco Cividale (20.45). Συνολικά τέσσερις άμεσες αναμετρήσεις σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί το ντεμπούτο του Podcast “Palla A2” που παράγεται από το γραφείο της Τεργέστης της TGR RAI. Σε απευθείας σύνδεση από το απόγευμα της Δευτέρας, μπορείτε να το βρείτε στην πλατφόρμα RAI Play Sound. Οι πρωταγωνιστές του δεύτερου επεισοδίου: ο αρχηγός του Pallacanestro Cantù, Filippo Baldi Rossi, ο οποίος αφηγείται την επιδρομή στο Trapani- και μια εστίαση στο ντέρμπι της Romagna μεταξύ Forlì και Rimini, το οποίο επανέφερε στη ζωή και τη διασκέδαση γύρω από έναν αγώνα μπάσκετ έναν πληθυσμό που επλήγη σκληρά από τις δραματικές πλημμύρες του περασμένου Μαΐου.