Thu. Sep 19th, 2024
Ολίμπια Μιλάνο-Ερυθρός Αστέρας σε υψηλή ένταση: ενεργοποιείται η απαγόρευση πώλησης εισιτηρίων

© photo by Savino Paolella

Παρέμβαση του Νομάρχη του Μιλάνου το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου για τον αγώνα της EuroLeague στις 11 Ιανουαρίου, που θα δει την άφιξη στο Φόρουμ του Ασάγο του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, παρά φόβος, ότι ο αγώνας μπάσκετ θα μπορούσε να γίνει το σκηνικό της αναμέτρησης μιας άσχημης ποδοσφαιρικής αντιπαλότητας.

“Για κατεξοχήν λόγους προστασίας της τάξης, της ασφάλειας και της δημόσιας ασφάλειας”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η νομαρχία, “(υιοθετήθηκαν), με το σημερινό μέτρο, οι ακόλουθες διατάξεις: απαγόρευση της πώλησης εισιτηρίων σε οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου και δυνατότητα αγοράς κουπονιών για πρόσβαση σε όλους τους τομείς της αθλητικής εγκατάστασης που επιτρέπεται μόνο στους κατοίκους της περιφέρειας Λομβαρδίας, ονομαστική πώληση εισιτηρίων” και “εισιτήρια με σφράγιση των πλήρων προσωπικών δεδομένων των αγοραστών”.

Στην πραγματικότητα, οι μετακινήσεις των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα απαγορεύονται. Συγκεκριμένα, οι λεγόμενοι Delije είναι μια περιθωριακή ομάδα που έχει πολύ κακές σχέσεις με τους οπαδούς της Roma Calcio, οι οποίοι προφανώς είχαν μισό μυαλό να ταξιδέψουν στο Μιλάνο για να ξεκαθαρίσουν παλιούς λογαριασμούς και παλιές μνησικακίες. Παλιές αλλά και τρέχουσες: κάποιοι οπαδοί των Τζιαλορόσι, μάλιστα, στις 4 του περασμένου Φεβρουαρίου – και ακριβώς μετά από ένα Ολίμπια εναντίον Ερυθρού Αστέρα – είχαν δεχθεί επίθεση στο τέλος του αγώνα Ρόμα εναντίον Έμπολι από περίπου πενήντα Σέρβους, οι οποίοι είχαν πάρει ένα πανό και μερικά κομμάτια της Φεντάιγ, της ιστορικής ομάδας της Sud, που στη συνέχεια κάηκε στη Μάρακα του Βελιγραδίου.

“Αυτό που συνέβη έχει τροφοδοτήσει ένα ακόμα άσβεστο αίσθημα εκδίκησης και ως εκ τούτου -το έθεσε ο νομάρχης στα χαρτιά- δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι οπαδοί της Ρόμα να προβούν σε πράξεις εκδίκησης, αν στο Μιλάνο υπήρχαν οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου, όπως συνέβη ήδη στην Μπολόνια στις 20 Οκτωβρίου του περασμένου έτους”. Πέντε Σέρβοι φοιτητές Erasmus που βρίσκονταν τότε στην Μπολόνια είχαν χτυπηθεί με ρόπαλα και σφυριά κατά πάσα πιθανότητα από κάποιους οπαδούς της Ρόμα που είχαν ταξιδέψει στην πρωτεύουσα της Εμίλια. Ακόμη και εκεί ήταν ένα απαγορευμένο ταξίδι. Λιγότερο από ένα μήνα πριν, αντίθετα, μια ομάδα οπαδών των Τζιαλορόσι είχε επιχειρήσει μια άλλη “επαφή” στην Ελβετία – ο Ερυθρός Αστέρας έπαιζε στη Βέρνη – αλλά εννέα από αυτούς είχαν μπλοκαριστεί και απελαθεί από τη χώρα.