Sat. Jul 27th, 2024
Βέλγιο

Οι βελγικές αρχές υιοθέτησαν πρόσφατα μέτρα για την επέκταση των περιορισμών στη διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών. Από το 2018 έχουν προστεθεί ορισμένοι περιορισμοί στην προϋπάρχουσα νομοθεσία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει την προστασία των ευάλωτων ατόμων περιορίζοντας την έκθεσή τους στους κινδύνους των τυχερών παιχνιδιών.

Η βελγική κυβέρνηση αυστηροποιεί τους κανόνες διαφήμισης για τα εγκεκριμένα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια

Το Βέλγιο έχει αυξήσει τους κανονισμούς για τη διαφήμιση των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών. Η απόφαση ελήφθη πρόσφατα μέσω νέας νομοθεσίας. Τον Δεκέμβριο του 2022, η βελγική κυβέρνηση έδωσε την έγκρισή της για ένα νέο νόμο για τον αυστηρό περιορισμό της διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών.. Ο νέος νόμος θα πρέπει να επιτύχει πλήρως αυτόν τον στόχο μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Από την ημερομηνία αυτή, τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια θα απαγορεύεται να διαφημίζονται σε διάφορα τερματικά.

Οι φορείς του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών (φορείς εκμετάλλευσης τυχερών παιχνιδιών, προμηθευτές τυχερών παιχνιδιών κ.λπ.) δεν θα μπορούν πλέον να μεταδίδουν τη διαφήμισή τους στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τους κινηματογράφους και τους δημόσιους χώρους. Η απαγόρευση ισχύει επίσης για τη διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο σε ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η νέα νομοθεσία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.er Ιανουάριος 2025. Με αυτόν τον νέο νόμο, η κυβέρνηση σκοπεύει να επεκτείνει την απαγόρευση της διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών στα γήπεδα. Για να είναι αποτελεσματική, η καταπολέμηση των δεινών του τζόγου πρέπει να είναι πολύπλευρη. Οι βελγικές αρχές γνωρίζουν καλά αυτή την πραγματικότητα. Στο Βέλγιο, από τον Ιανουάριο του 2028, οι εταιρείες τυχερών παιχνιδιών δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε ορισμένες δραστηριότητες, όπως η χορηγία. Οι εταιρείες τυχερών παιχνιδιών δεν θα μπορούν πλέον να χορηγούν αθλητικές ομάδες, ιδίως ομάδες ποδοσφαίρου και χόκεϊ, οι οποίες είναι από τις πιο δημοφιλείς στη χώρα.

Το Βέλγιο διέθετε ήδη κανονισμούς σχετικά με τη διαφήμιση για τυχερά παιχνίδια.

Το Βέλγιο έχει ήδη έναν νόμο που απαγορεύει τη διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών εδώ και σχεδόν 5 χρόνια. Μάλιστα, το 2018, οι αρχές ψήφισαν νόμο που απαγορεύει την απευθείας διαφήμιση σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ή πάσχουν από εθισμό. Ο ίδιος νόμος απαγόρευσε επίσης τις δημόσιες πινακίδες για τα τυχερά παιχνίδια. Με την πάροδο του χρόνου, το μέτρο αυτό κρίθηκε αδύναμο και ανεπαρκές. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου σημείωσε την ευπάθεια των εξαρτημένων, ιδίως των νέων, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης διάδοσης της διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών.

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες που διεξήχθησαν στο Βέλγιο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέδειξαν τη σχέση μεταξύ της διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών και των εξαρτήσεων που προκαλούνται σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι οι εθισμένοι, γνωστοί και ως άτομα σε κίνδυνο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διάφορους τύπους ασθενειών. Τα άτομα που κινδυνεύουν ή είναι εθισμένα στα τυχερά παιχνίδια έχουν γενικά οικονομικά, ψυχολογικά ή προσωπικά προβλήματα. Άλλα άτομα σε κίνδυνο θα έχουν επίσης οικογενειακά ή κοινωνικά προβλήματα.

Η νέα νομοθεσία είναι πιο γενική σε πεδίο εφαρμογής

Σε αντίθεση με τον προηγούμενο νόμο του 2018, η νέα νομοθεσία που εγκρίθηκε από τη βελγική κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2022 έχει γενικότερο πεδίο εφαρμογής. Θέτει κανόνες που διέπουν τι επιτρέπεται ή απαγορεύεται πλέον στη διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών. Μεταξύ των σημαντικότερων σημείων που πρέπει να σημειωθούν σε αυτή τη νέα νομοθεσία είναι η απαγόρευση της διαφήμισης που απευθύνεται σε ανηλίκους ή παρουσιάζει χαρακτηριστικά εθισμού. Επιπλέον, στις διαφημίσεις δεν πρέπει να εμφανίζονται χαρακτήρες.

Εν ολίγοις, επιτρέπεται πλέον μόνο η διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών, το περιεχόμενο της οποίας πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Δεν ενθαρρύνει το δανεισμό χρημάτων για τυχερά παιχνίδια ,
  • Δεν αποδίδει την οικονομική ή κοινωνική επιτυχία στα τυχερά παιχνίδια ,
  • Δεν οδηγεί σε υπερβολικό τζόγο ή δεν διευκολύνει τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια,
  • Δεν ενθαρρύνει τον τζόγο,
  • Δεν παρουσιάζει καταστάσεις που αφορούν την κατανάλωση προϊόντων καπνού, αλκοόλ ή τυχερών παιχνιδιών,
  • Δεν προτείνει τον τζόγο ως εναλλακτική λύση για την εξοικονόμηση χρημάτων ή την επίλυση οικονομικών προβλημάτων,
  • Δεν εξυμνεί όσους παίζουν τυχερά παιχνίδια ούτε υποτιμά όσους δεν παίζουν,
  • Δεν χρησιμοποιεί χαρακτήρες ή εκφράσεις δημοφιλείς μεταξύ των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο κ.λπ.

Η βελγική κυβέρνηση δεν έχει τελειώσει με τους περιορισμούς στη διαφήμιση για τα εγκεκριμένα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια. Εκτός από αυτούς που θεσπίστηκαν πρόσφατα, δεν αποκλείεται να εισαχθούν και άλλα μέτρα πριν από τον Ιούλιο του 2023.