Sat. Jul 27th, 2024
Νορβηγία

Η Νορβηγία είναι σταθερά προσηλωμένη στην καταπολέμηση του προβληματικού τζόγου και εφαρμόζει εδώ και αρκετό καιρό μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στον περιορισμό του φαινομένου αυτού. Ευτυχώς, οι προσπάθειες αυτές φαίνεται να αποδίδουν καρπούς, με μια πρόσφατη μελέτη να αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των ατόμων που πέφτουν θύματα του προβληματικού τζόγου έχει μειωθεί κατά το ήμισυ.

Ένας συνδυασμός προσπαθειών για να μπλοκαριστεί ο δρόμος προς τον προβληματικό τζόγο

Πρόσφατη έρευνα σχετικά με τις βλάβες των τυχερών παιχνιδιών έδειξε ότι ο αριθμός των Νορβηγών που πάσχουν από προβληματικό τζόγο έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από το 2019. Η μελέτη, που συντάχθηκε από την Spillforsk του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, διαπίστωσε ότι περίπου 23.000 Νορβηγοί υποφέρουν από προβλήματα τζόγου, ενώ 93.000 κινδυνεύουν να αναπτύξουν εθισμό στα τυχερά παιχνίδια. Με άλλα λόγια, ο συνολικός αριθμός των προβληματικών παικτών έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την τελευταία έρευνα του 2019, όταν είχαν εντοπιστεί 55.000 προβληματικοί παίκτες και 122.000 παίκτες που διατρέχουν κίνδυνο.

Ο Henrik Nordal, ο επικεφαλής της Νορβηγικής Αρχής Λοταρίας -του φορέα που είναι αρμόδιος για τη ρύθμιση των τυχερών παιχνιδιών- δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι με βάση τα στοιχεία της έρευνας, η προσέγγιση του οργανισμού του ήταν επιτυχής. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τυχερά παιχνίδια έχουν γίνει πολύ πιο προσιτά χάρη στην κινητή τηλεφωνία, αλλά παρόλο που ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων είναι πιθανό να αναπτύξει προβλήματα με τα τυχερά παιχνίδια, είναι δυνατόν να προστατευθούν μέσω αποτελεσματικών μέτρων. Ο Henrik Nordal συνέχισε λέγοντας ότι ο προβληματικός τζόγος αποτελεί πραγματικό μειονέκτημα για τα θύματα και ότι η Νορβηγική Αρχή Λοταριών θα συνεχίσει να εργάζεται για την πρόληψή του.

Σύμφωνα με τον Nordal, η πρόσφατη δραστική μείωση του προβληματικού τζόγου είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. το αποτέλεσμα του έντονου ρυθμιστικού ελέγχου κατά των μη αδειοδοτημένων προσφορών, καθώς και της αύξησης των μέτρων υπεύθυνου τζόγου στο κρατικό μονοπώλιο τυχερών παιχνιδιών. Περισσότερες τράπεζες δεν πραγματοποιούν πλέον καταθέσεις και κέρδη προς και από παράνομες επιχειρήσεις. Παράλληλα, σταμάτησε η παράνομη τηλεοπτική διαφήμιση. Επιπλέον, τα όρια ζημιών έχουν αυστηροποιηθεί για τα παιχνίδια καζίνο της Norsk Tipping και η Nordal είναι πεπεισμένη ότι το μητρώο χρεών θα οδηγήσει σε λιγότερα προβλήματα. Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε επίσης ότι ο αντίκτυπος της υγειονομικής κρίσης θα μπορούσε να έχει διαρκή επίδραση, χάρη στη μείωση των προσφορών τυχερών παιχνιδιών που επέφερε.

Καμία αναστολή για τις εταιρείες που αρνούνται να συμμορφωθούν

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι Νορβηγοί ήταν λιγότερο πιθανό να παρακολουθήσουν διαφημίσεις τυχερών παιχνιδιών σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Αυτό περιλαμβάνει τη διαφήμιση στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο, μέσω φυλλαδίων και σε καταστήματα, καθώς και την απευθείας διαφήμιση. Ωστόσο, είναι η τηλεόραση που είδε τη μεγαλύτερη πτώση όσον αφορά τη διαφήμιση. Πράγματι, η τηλεοπτική διαφήμιση για τα τυχερά παιχνίδια και τα τυχερά παίγνια έχει μειωθεί στο μεγαλύτερο βαθμό, καθώς οι μη αδειοδοτημένοι φορείς εκμετάλλευσης έχουν απαγορευτεί από την 1η Ιανουαρίου 2008.er Ιανουαρίου 2023 βάσει του νόμου περί ραδιοτηλεόρασης.

Σχετικά με το θέμα αυτό, ο Henrik Nordal δήλωσε ότι η έντονη διαφημιστική πίεση που ασκείται σε φορείς υψηλού προφίλ όπως η Unibet, η Betsson ή η ComeOn σε ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια όπως το Viasat, το TVNorge και το TV3 ήταν η αιτία που οι Νορβηγοί δεν γνώριζαν ποιες εταιρείες επιτρέπεται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Ωστόσο, η τάση αυτή σταδιακά αντιστρέφεται και όλο και περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ποιοι επιτρέπεται να προσφέρουν τυχερά παιχνίδια. Μια άλλη διαπίστωση από την έρευνα αποκάλυψε ότι οι προβληματικοί παίκτες και όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο εκτίθενται περισσότερο στη διαφήμιση από ό,τι οι ομάδες χαμηλού κινδύνου. Ο Spillforsk θεώρησε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι προβληματικοί παίκτες έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των ερεθισμάτων που σχετίζονται με τα προβλήματά τους.

Η Νορβηγική Αρχή Λοταριών αναφέρει ότι έχει αυστηροποιήσει την απαγόρευση αποστολής χρημάτων σε ή από μη ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών- η απαγόρευση ισχύει τόσο για τα στοιχήματα που τοποθετούν οι παίκτες όσο και για τα κέρδη. Η δουλειά της ρυθμιστικής αρχής στον τομέα αυτό είναι να επιβλέπει την απαγόρευση αυτή και είναι ικανοποιημένη που όλο και περισσότερα τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τις παράνομες επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών. Τέλος, η ρυθμιστική αρχή επεσήμανε ότι η δημιουργία του μητρώου χρεών δυσκόλεψε τη συσσώρευση χρεών από τυχερά παιχνίδια από ιδιώτες.