Sat. Jul 27th, 2024

Αυτή τη φορά, το δεξιό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς συμμαχία, βασιζόμενο αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις – σε αντίθεση με τις εκλογές που κέρδισε στα τέλη Μαΐου.

Η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2019, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 40,5% των ψήφων, μπροστά από το αριστερό κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ, που κέρδισε μόλις 17,8%. Πριν από πέντε εβδομάδες, το δεξιό κόμμα είχε ήδη κερδίσει με μεγάλη διαφορά, με 40,79% των ψήφων. Ωστόσο, για θεσμικούς λόγους, το αποτέλεσμα αυτό δεν επαρκούσε για να μπορέσει να σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση.

Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) απέκλεισε τότε τη δημιουργία συνασπισμού και ζήτησε νέες εκλογές, βασιζόμενος σε ένα σύστημα ψηφοφορίας που αυτή τη φορά έδινε στο πρώτο κόμμα ένα “μπόνους” έως και 50 εδρών.

Μεταρρυθμιστικό τρίο

Αυτή η νέα μέθοδος υπολογισμού και η εκ νέου νίκη του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν επανεκκινήσει την καριέρα αυτού του πενηντάχρονου, ο οποίος διάγει μια πολιτική ζωή που μοιάζει σε πολλά σημεία με εκείνη του Εμανουέλ Μακρόν.

Τον Μάιο του 2016, ο ευρωπαϊκός ιστότοπος Politico εξήρε την άνοδο “μιας νέας γενιάς πολιτικών” στη Γηραιά Ήπειρο: Ματέο Ρέντσι, Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκείνη την εποχή, ο Ματέο Ρέντσι ήταν επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη κάνει όνομα στο υπουργείο Οικονομίας της γαλλικής κυβέρνησης. Φρανσουά Ολάντκαι ο τρίτος μόλις έκανε την έκπληξη, καθώς εξελέγη αρχηγός του συντηρητικού ελληνικού κόμματος Νέα Δημοκρατία (ΝΔ).

Διαβάστε επίσηςΠοιος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός;

Και οι τρεις είναι σταθεροί πρεσβευτές της μεταρρυθμιστικής ηγεσίας και γεμάτοι φιλοδοξίες. Ενώ ο Ιταλός, ο οποίος αποκηρύχθηκε στα τέλη του 2016, έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στη δημόσια σκηνή, οι άλλοι δύο εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής.

Δίκη από αλαζονεία

Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και δραστικής λιτότητας, ο επικεφαλής της κυβέρνησης δείχνει την αλαζονεία του. ένα πολύ σταθερό οικονομικό ιστορικό. Η ανεργία, η υψηλότερη στην ευρωζώνη μόλις πριν από πέντε χρόνια, έχει μειωθεί κάτω από το 11%. Ο κατώτατος μισθός, ο οποίος έχει αυξηθεί τρεις φορές, ανέρχεται σήμερα στα 780 ευρώ. Τα φορολογικά έσοδα τον Μάρτιο του 2023 ξεπέρασαν τον στόχο κατά 12,4%. Μέχρι το 2026, ο λόγος του χρέους θα μειωθεί κατά 36% στο 135% και το ελληνικό έλλειμμα θα υπολείπεται τότε εκείνου της Ιταλίας. Και όλα αυτά ενώ θα διατεθούν 10 δισ. ευρώ για την ενέργεια. Η Ελλάδα έχει μάλιστα την πολυτέλεια να εμφανίσει ένα μικρό δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 0,1% στο τέλος του 2022.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος, όπως και ο Μακρόν, έχει την εικόνα ενός αλαζονικού τεχνοκράτη, φαίνεται ωστόσο να αποκομίζει τα εκλογικά οφέλη από τις καλές οικονομικές επιδόσεις του. Όταν κοιτάζω αυτούς τους δύο ηγέτες, βλέπω μια Ευρώπη με μακροπρόθεσμο, φιλελεύθερο και μεταρρυθμιστικό όραμα”, επισημαίνει η Μαρία Διαμαντοπούλου, υποψήφια του Συντηρητικού Κόμματος για τον Απόδημο Ελληνισμό, η οποία ζει στο Παρίσι. Για παράδειγμα, σήμερα μιλάμε για την Ελλάδα 2.0, με πολύ πιο ελαφριά γραφειοκρατία. Αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια”.

Είναι δύσκολο να μην συγκρίνει κανείς τον Γάλλο πρόεδρο και τον Έλληνα επικεφαλής της κυβέρνησης. Η ίδια υψηλού κύρους πανεπιστημιακή εκπαίδευση: Sciences-Po και ENA (τώρα INSP) για το ένα, το Harvard Business School για την άλλη. Και οι δύο έχουν τραπεζικό υπόβαθρο, ο Μακρόν με τη Rothschild, ο Μητσοτάκης με τη McKinsey και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Μιλούν την ίδια γλώσσα”, λέει ο πολιτικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης. Έχουν έναν διαμορφωμένο τρόπο σκέψης, δίνουν προτεραιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, που είναι απαραίτητη για την εικόνα που προβάλλει η χώρα τους στη διεθνή σκηνή, και είναι λιγότερο ευαίσθητοι στην κοινωνική διαμαρτυρία. Γνωρίζουν ότι αν οι αγορές ξεσαλώσουν, θα πρόκειται για οικονομικό τσουνάμι.

Ο Μακρόν και ο Μητσοτάκης δεν διστάζουν να τρέξουν μαραθώνιους σε επαφή με τον πληθυσμό και να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να προωθήσουν τη χώρα τους. τα νέα εργαλεία της καλοκουρδισμένης επικοινωνίας. “Αν κάποιοι τους βρίσκουν υπεροπτικούς και μερικές φορές περιφρονητικούς, είναι επειδή προσπαθούν να τραβήξουν τη χώρα τους προς τα πάνω και δεν προσπαθούν να είναι “φυσιολογικοί””, υπερασπίζεται ένας από τους συμβούλους του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Λαϊκή οργή

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επίσης να καλύψει μερικές αναποδιές. Πρώτον, η φήμη του αμαυρώθηκε από μια σκοτεινή υπόθεση υποκλοπών κατά την οποία δεκάδες πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν από τις μυστικές υπηρεσίες. Πάνω απ’ όλα, ο Μητσοτάκης αποτέλεσε αντικείμενο λαϊκής εκδικητικότητας μετά την τη σιδηροδρομική τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους ήταν νέοι άνθρωποι. Η τραγωδία αυτή κατέδειξε την αποτυχία και την απροσεξία ορισμένων υποδομών, όπως οι σιδηρόδρομοι”, σχολιάζει ο δημοσκόπος Άγγελος Σερτάκος, επικεφαλής του τμήματος ερευνών του Ινστιτούτου Prorata. Ακόμη και αν δεν ευθύνεται εξ ολοκλήρου, η οργή αυτή είναι βέβαιο ότι στρέφεται κατά του κυβερνώντος κόμματος.

Οι πορείες που φώναζαν τη λέξη “δολοφόνοι” έφτασαν στο αποκορύφωμά τους στις 8 Μαρτίου, με τουλάχιστον 65.000 ανθρώπους στους δρόμους, εκ των οποίων 40.000 στην πρωτεύουσα.

Εκτός από τις οικονομικές τους ομοιότητες, ο Μακρόν και ο Μητσοτάκης έχουν πλέον φιλικές σχέσεις. Μια σχέση που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020, όταν η Ελλάδα απειλήθηκε από τη γειτονική Τουρκία. Σε μια επίδειξη δύναμης, η Άγκυρα έβαλε ένα γεωτρύπανο να συνοδεύεται από πολεμικά πλοία στο Αιγαίο Πέλαγος. Παρά τις δηλώσεις υποστήριξης από τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αθήνα αισθάνθηκε αρκετά μόνη. Κανείς δεν ανέλαβε δράση… εκτός από τον Εμανουέλ Μακρόν. Χάρη στην παρέμβαση των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών και πλοίων, με τη μορφή στρατιωτικών ασκήσεων, το τουρκικό πυροβολικό γύρισε πίσω. “Ο Μητσοτάκης ανταπέδωσε τη χάρη, όπως όλα δείχνουν, κατά τη διάρκεια του σκανδάλου Αύκου και της ακύρωσης της παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλίασυμπεραίνει ο Ανδρέας Δρυμιώτης. Ήταν τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι αγόραζε τρεις φρεγάτες Belharra από τη Γαλλία.”

Μια Πρώτη Κυρία ως πρέσβειρα

Η αντικομφορμιστική της προσωπικότητα συναρπάζει τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη γνώρισε τον σύζυγό της Κυριάκο Μητσοτάκη στη διάσημη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ. Αφού εργάστηκε για πολλά χρόνια για την Deutsche Bank στο Λονδίνο, αποφάσισε να αφήσει τα πάντα πίσω της το 2013 για να βοηθήσει τη χώρα της, η οποία βυθιζόταν στην κρίση. Στη συνέχεια δημιούργησε το Zeus + Dione, ένα brand υψηλής ραπτικής ready-to-wear εμπνευσμένο από την αρχαία Ελλάδα. Ήταν μια άμεση επιτυχία. Αλλά όταν ο σύζυγός της έγινε πρωθυπουργός, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη διεύθυνση της εταιρείας.

Έκτοτε, η Πρώτη Κυρία -που είχε χωρίσει από τον σύζυγό της για πέντε χρόνια- έγινε πρέσβειρα των ελληνικών τεχνών. Στις 24 Μαΐου υποδέχθηκε τον νικητή του βραβείου Pritzker, τον Βρετανό αρχιτέκτονα David Chipperfield, που επιλέχθηκε για να μεταμορφώσει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Μιλώντας άριστα αγγλικά και γαλλικά, σύναψε αμέσως στενή φιλία με την Μπριζίτ Μακρόν. Λέγεται ότι ο δεσμός αυτός έπαιξε σημαντικό ρόλο στο γαλλοελληνικό ειδύλλιο.

Mareva Grabowski-Mitsotakis. Αυτή η τραπεζίτης γνώρισε τον σύζυγό της στο Χάρβαρντ.
Mareva Grabowski-Mitsotakis. Αυτή η τραπεζίτης γνώρισε τον σύζυγό της στο Χάρβαρντ. Πηγή: Alexandros Vlachos/EPA/MaxPPP

Από την Αλεξία Κεφαλά