Sat. Jul 27th, 2024

Ο παγκόσμιος πληθυσμός των High Net Worth Individuals (HNWI) – οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο – αυξήθηκε κατά 7,8% και ο πλούτος τους κατά 8%, χάρη στην ανάκαμψη των οικονομιών που υποστηρίζεται από το χρηματιστήριο.

Το ακρωνύμιο αναφέρεται συγκεκριμένα σε άτομα με καθαρή περιουσία τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η κατηγορία Ultra HNWI (UHNWI) απαιτεί περιουσιακά στοιχεία άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία δημιουργούνται κατά κανόνα από την επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας στην οποία ανήκει ο HNWI (ή της οποίας είναι επικεφαλής).
Ας δούμε τους αριθμούς: ο παγκόσμιος πληθυσμός των ατόμων με υψηλή καθαρή αξία (HNWI) έχει μειωθεί κατά 3,3% σε 21,7 εκατομμύρια το 2022, ενώ η αξία του πλούτου τους έχει μειωθεί κατά 3,6% σε 83.000 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα στοιχεία αυτά εμφανίζονται στην έκθεση World Wealth Report που δημοσίευσε η εταιρεία συμβούλων πληροφορικής Capgemini.
Η έκθεση (δεν παρουσιάζεται εδώ σε συντομογραφία) αποκαλύπτει ότι είναι η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο. τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δέκα ετών (2013-2022) που προκλήθηκε από γεωπολιτική και μακροοικονομική αβεβαιότητα. Η κατάρρευση των χρηματιστηρίων προκάλεσε στους HNWI την απώλεια περιουσιακών στοιχείων ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Βόρεια Αμερική σημείωσε την πιο έντονη συρρίκνωση του πλούτου (-7,4%), ακολουθούμενη από την Ευρώπη (-3,2% και ειδικότερα την Ιταλία -2,7%) και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (-2,7%).

Αντίθετα, η Αφρική, η Λατινική Αμερική και η Μέση Ανατολή επέδειξαν κάποια ανθεκτικότητα, καταγράφοντας αύξηση του πλούτου το 2022, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις του τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.