Sat. Jul 27th, 2024

Στο καφενείο της στα περίχωρα της Αθήνας, η Αγγελική Γιαννοπούλου, όπως και πολλοί ψηφοφόροι στην Ελλάδα, αναμένει “μια μεγάλη νίκη της δεξιάς” με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Για την 45χρονη, η νίκη του πρώην πρωθυπουργού θα είναι ακόμη “μεγαλύτερη” από τις προηγούμενες εκλογές μόλις πριν από πέντε εβδομάδες.

“Ο άλλος (σ.σ. ο υποψήφιος της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημείωση του συντάκτη) δεν λέει τίποτα, ο λόγος του δεν είναι δυνατός”, κρίνει, αφρίζοντας γάλα για έναν καπουτσίνο.

Οι Έλληνες που κλήθηκαν στις κάλπες στις 21 Μαΐου, θα εκλέξουν ξανά τους 300 βουλευτές τους την Κυριακή. Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε μια δεύτερη ψηφοφορία επειδή, παρά την ξεκάθαρη νίκη του πριν από πέντε εβδομάδες, δεν έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία που ήθελε για να κυβερνήσει.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής του ομιλίας στην Αθήνα στις 23 Ιουνίου 2023 (AFP - Άρης ΜΕΣΣΗΝΗΣ)
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και αρχηγός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής του ομιλίας στην Αθήνα στις 23 Ιουνίου 2023 (AFP – Άρης ΜΕΣΣΗΝΗΣ)

Με 40,8% των ψήφων, το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, τα πήγε διπλάσια από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπέστη ένα χαστούκι με μόλις 20,07% των ψήφων.

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να επαναδραστηριοποιήσει τα πλήθη, τα οποία μπορεί να μπουν στον πειρασμό να μην πάνε στα εκλογικά κέντρα από καθαρή κούραση.

Έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει για τρίτες εκλογές τον Αύγουστο, στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου, αν δεν καταφέρει να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση.

– Predetermined –

Πάνω από έναν καφέ freddo των 4 ευρώ, η Μαρία Ν., μια πενηντάρα γιατρός που δεν θέλησε να δώσει το όνομά της, πιστεύει ότι “το αποτέλεσμα είναι τόσο προκαθορισμένο που δεν είμαι σίγουρη ότι θα ψηφίσω”.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλάει σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 22 Ιουνίου 2023 (AFP - Louisa GOULIAMAKI)
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εκφωνεί ομιλία σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 22 Ιουνίου 2023 (AFP – Louisa GOULIAMAKI)

Έξω από ένα σταθμό του μετρό κοντά στο καφέ, η Σοφία Κωνσταντινίδου, 50 ετών, δεν κρύβει ούτε την παραίτησή της.

“Μας έχει κουράσει αυτή η δεύτερη ψηφοφορία”, λέει, “αλλά πρέπει να φύγουμε” γιατί “είναι μια ευκαιρία για τα μικρά κόμματα να μπουν στο κοινοβούλιο και (έτσι) να έχουμε περισσότερο πλουραλισμό”, υποστηρίζει.

Οι Συντηρητικοί του κ. Μητσοτάκη ποντάρουν σε ένα διαφορετικό σύστημα ψηφοφορίας από αυτό που χρησιμοποιήθηκε στις 21 Μαΐου, το οποίο αυτή τη φορά δίνει “μπόνους” έως και 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Αλλά το μέγεθος της προβλέψιμης νίκης του εξαρτάται από τον αριθμό των κομμάτων που θα περάσουν το όριο του 3% για μια έδρα στο κοινοβούλιο.

Οκτώ χρόνια μετά τη χορήγηση του τελικού πακέτου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, οι καθημερινές οικονομικές δυσκολίες παραμένουν το κύριο μέλημα πολλών Ελλήνων.

Μπροστά από ένα κατάστημα αθλητικών στοιχημάτων, δύο συνταξιούχοι συζητούν για το υψηλό κόστος ζωής. Η συζήτηση έγινε γρήγορα έντονη.

Υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας και ηγέτη του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα παρακολουθούν προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 22 Ιουνίου 2023 (AFP - Λουίζα Γκουλιαμάκη)
Υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας και ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα παρακολουθούν προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 22 Ιουνίου 2023 (AFP – Louisa GOULIAMAKI)

“Κάθε μέρα αλλάζουν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ”, θρηνεί ο εξηντάχρονος Κωνσταντίνος Νουμάς.

“Έχω 50 κερασιές στην Πελοπόννησο. Στον συνεταιρισμό, η τιμή ανά κιλό είναι 1,7 ευρώ. Στο σούπερ μάρκετ, αγοράζουμε (κεράσια) για 6 ευρώ (το κιλό)”, λέει αγανακτισμένος.

Ο φίλος του Ζήσης Καραγιώργος, 67 ετών, ελπίζει ότι “οι άνθρωποι, ιδίως οι νέοι, θα σταματήσουν να φοβούνται τις αλλαγές” και ότι “θα καταλάβουν ότι τα κινητά τηλέφωνα και τα αυτοκίνητα δεν είναι οι αξίες προτεραιότητας”.

Αν και παραδοσιακά τείνουν περισσότερο να ψηφίζουν αριστερά, ένα μεγάλο ποσοστό των νέων ανθρώπων ψήφισε ωστόσο τη Νέα Δημοκρατία στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με αναλυτές.

– Το μέλλον της νεολαίας –

Ανάμεσά τους και ο Νίκος Γιωργίου, 24 ετών, ο οποίος μάλιστα ήρθε με τη μητέρα του για να υποστηρίξει τον ηγέτη της δεξιάς την Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος, στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση.

“Του αξίζει η απόλυτη πλειοψηφία”, σύμφωνα με αυτόν τον φοιτητή οικονομικών. “Μόνο ο Μητσοτάκης μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να σταθεροποιηθεί οικονομικά και να προσφέρει ένα μέλλον στους νέους που αναγκάστηκαν να εξοριστούν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης”, είπε.

Πιο μετριοπαθής ήταν ο Γιώργος Μπίστουρας, ένας 20χρονος φοιτητής που περπατούσε με τη φίλη του στην πλατεία Συντάγματος στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος είπε ότι “κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών (της δεξιάς διακυβέρνησης), υπήρξαν καλές και κακές στιγμές”.

Μετά από αυτές τις νέες εκλογές, “ελπίζουμε ότι οι μισθοί θα βελτιωθούν και ότι οι υποσχέσεις θα υλοποιηθούν”, τονίζει.