Sat. Jul 27th, 2024

της Αγγελικής Κουτάντου

ΑΘΗΝΑ (Reuters) – Ο πρώην πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να επιστρέψει στη θέση του ως επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, στις οποίες οι Συντηρητικοί είναι το συντριπτικό φαβορί.

Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, κέρδισε μια σαρωτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει το όριο για να σχηματίσει μόνη της νέα κυβέρνηση.

Αποτυγχάνοντας να επιτύχει στις μετεκλογικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, η Ελληνίδα Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκήρυξε νέες εκλογές την Κυριακή και διόρισε μεταβατικό πρωθυπουργό τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά.

Με προβάδισμα είκοσι ποσοστιαίων μονάδων έναντι του στενότερου αντιπάλου της, του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015 έως το 2019, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και θα επαναδιορίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρωθυπουργό από το 2019, στη θέση του.

Πόσο μάλλον που η νέα ψηφοφορία, σε αντίθεση με την προηγούμενη, η οποία διεξήχθη με το σύστημα της πλήρους αναλογικής, θα απονείμει μπόνους πλειοψηφίας στον νικητή.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου τα ίδια ποσοστά με τον περασμένο Μάιο, δηλαδή πάνω από 40% για τους συντηρητικούς και περίπου 20% για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Η προεκλογική εκστρατεία επισκιάστηκε από τη βύθιση στις 14 Ιουνίου ενός σκάφους μεταναστών με εκατοντάδες επιβαίνοντες, αναμφισβήτητα μία από τις χειρότερες ναυτικές καταστροφές στην πρόσφατη ιστορία, η οποία αποκάλυψε τις διαιρέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων ελληνικών κομμάτων στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Σύμφωνα με παρατηρητές, η διαμάχη που ακολούθησε σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε η ακτοφυλακή είναι πιθανό να ωφέλησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

“(Η συζήτηση) βοήθησε τη Νέα Δημοκρατία, διότι η πρώτη ενστικτώδης αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εκφράσει αμφιβολίες για το Λιμενικό, ενώ η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε ως ο προστάτης των συνόρων”, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Απόστολος Πιστόλας.

Οι διασώστες διέσωσαν 104 ανθρώπους, αλλά πιστεύεται ότι στο πλοίο που βυθίστηκε στη Μεσόγειο επέβαιναν έως και 750 άτομα. Η ακτοφυλακή, η οποία παρακολουθούσε το σκάφος πριν από την τραγωδία, δήλωσε ότι οι επιβαίνοντες είχαν απορρίψει όλες τις προσφορές της για βοήθεια.

Η καταστροφή επισκίασε άλλα σημαντικά θέματα που συζητούνται ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, όπως το κόστος ζωής και το σιδηροδρομικό ατύχημα του περασμένου Φεβρουαρίου, το οποίο ανέδειξε τις αδυναμίες του συστήματος δημόσιων μεταφορών.

(Γαλλική έκδοση Jean-Stéphane Brosse, επιμέλεια Blandine Hénault)