Sat. Jul 27th, 2024

Οι καιροί δεν είναι καθόλου ευτυχισμένοι για την ευρωπαϊκή αριστερά. Μετά την ήττα του Πέδρο Σάντσεθ στις ισπανικές περιφερειακές εκλογέςμια άλλη κεντρική φιγούρα της ευρωπαϊκής αριστεράς, ο Έλληνας Αλέξης Τσίπρας, θα μπορούσε κάλλιστα να υποστεί άλλη μια οπισθοδρόμηση στις γενικές εκλογές της 25ης Ιουνίου. Ο αριστερός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να αγωνιστεί “μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο”, παρά την πικρή ήττα της παράταξής του στις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαΐου. Απέναντί του, ο πρώην δεξιός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το συντριπτικό φαβορί των εκλογών, τις οποίες ελπίζει να κερδίσει εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία για να σχηματίσει “μια σταθερή κυβέρνηση”.

Διαβάστε επίσηςΚυριάκος Μητσοτάκης, ο Έλληνας Μακρόν έτοιμος να επιστρέψει στην εκλογική σχάρα

Το μεγάλο φαβορί στις δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής της κυβέρνησης από το 2019 έως τα τέλη Μαΐου, κέρδισε μια σαρωτική νίκη πριν από πέντε εβδομάδες, λαμβάνοντας το 40,8% των ψήφων. Το διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σύριζα πέφτει κατά 11,5 μονάδες

Αλλά αυτό το προβάδισμα, το μέγεθος του οποίου εξέπληξε τους αναλυτές, δεν του δίνει την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς να χρειαστεί να σφυρηλατήσει μια συμμαχία. Προερχόμενος από μεγάλη οικογένεια πολιτικών ηγετών, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) είχε αποκλείσει τη δημιουργία συνασπισμού και ζήτησε νέες εκλογές. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο δικαίωμα αυτή τη φορά μεταξύ 37,8% και 45% της πρόθεσης ψήφου.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7 το πρωί. Τα exit polls θα δημοσιευθούν όταν κλείσουν οι κάλπες στις 7μμ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέγραψε μόλις το 20,07% των ψήφων στις 21 Μαΐου, μια πτώση 11,5 μονάδων σε σχέση με το 2019, η πτώση θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο έντονη. Οι προβλέψεις το τοποθετούν μεταξύ 16,8% και 20%.

Κίνδυνος κόπωσης των ψηφοφόρων

Ο Μητσοτάκης είναι το ξεκάθαρο φαβορί. Ο πρώην φοιτητής του Χάρβαρντ, ο οποίος αρχικά ακολούθησε καριέρα στα οικονομικά στο Λονδίνο, υπολογίζει σε ένα σύστημα ψηφοφορίας που αυτή τη φορά δίνει στο πρώτο κόμμα ένα “μπόνους” έως και 50 εδρών.

Αλλά ο 55χρονος ηγέτης αντιμετωπίζει δύο πιθανές παγίδες. Από τη μία πλευρά, οι ψηφοφόροι, οι οποίοι έχουν κληθεί στις κάλπες δύο φορές μέσα σε πέντε εβδομάδες και οι οποίοι μπορεί να προτιμούν να κατευθυνθούν προς τις παραλίες αυτή την καλοκαιρινή Κυριακή, μπορεί να είναι κουρασμένοι. Αφετέρου, ο κατακερματισμός της ψήφου, ιδίως στα δεξιά των Συντηρητικών, όπου τρεις μικρές ομάδες διεκδικούν τις ψήφους των ακροδεξιών υποστηρικτών. Χρειάζονται τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να στείλουν βουλευτές στο κοινοβούλιο.

Το φάντασμα μιας τρίτης ψηφοφορίας

Ωστόσο, ο αριθμός των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή θα έχει αριθμητικό αντίκτυπο στον αριθμό των εδρών που θα κατανεμηθούν στη Νέα Δημοκρατία. “Κανείς δεν ξέρει πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή (…) Μεταξύ 5 και 8 κομμάτων, κανείς δεν ξέρει”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης το Σάββατο, σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του που επικαλείται το ΑΠΕ.

Την Παρασκευή, έθεσε το φάντασμα… μιας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης στα μέσα του καλοκαιριού, όταν οι περισσότεροι Έλληνες κάνουν τις διακοπές τους. “Ελπίζω να μην χρειαστεί να ξανασυναντηθούμε στις αρχές Αυγούστου”, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Σκάι και πρόσθεσε: “Αυτό δεν είναι αστείο!

“Δεν θέλουμε πλέον ασταθείς κυβερνήσεις”.

Στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, κάλεσε τους ψηφοφόρους να του δώσουν μια μεγάλη πλειοψηφία για να σχηματίσει μια “σταθερή κυβέρνηση”.

“Είναι η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός δίνει τέτοια εντύπωση εμπιστοσύνης και ασφάλειας στους Έλληνες”, δήλωσε ο Βασίλης Παπανικολάου, ο οποίος εργάζεται στον αμυντικό τομέα, στο πλήθος. “Δεν θέλουμε πλέον (…) ασταθείς κυβερνήσεις όπως κατά τη διάρκεια της κρίσης”.

Ο Τσίπρας στην καυτή καρέκλα

Στρέφοντας σε μεγάλο βαθμό την πλάτη τους στον ΣΥΡΙΖΑ, οι Έλληνες έδειξαν ότι θέλουν να γυρίσουν μια και καλή σελίδα στα χρόνια της πικρής οικονομικής κρίσης και των σχεδίων διάσωσης με δραστικούς όρους που τους έκαναν σημαντικά φτωχότερους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έπαψε ποτέ να επιδεικνύει το οικονομικό του ρεκόρ, το οποίο χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη 8,3% το 2021 και 5,9% το 2022 και μείωση της ανεργίας.

Αλλά ο Τσίπρας, πρώην ταραξίας της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ευρώπη, προειδοποίησε να μην δοθεί στον Μητσοτάκη “λευκή επιταγή” για να πραγματοποιήσει μια “κρυφή ατζέντα” πολιτικών που αναιρούν τα κοινωνικά οφέλη.

Διαβάστε επίσηςΟ πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ποζάρει ως Ευρωπαίος σοφός στο Sciences Po στο Παρίσι

Ο ηγέτης, ο οποίος έκανε εκστρατεία για μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη σε μια Ελλάδα που εξακολουθεί να είναι σημαδεμένη από τα χρόνια της κρίσης, παραμένει ο άνθρωπος πίσω από την αντιπαράθεση με τους πιστωτές της Ελλάδας, όταν η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη. Μετά από μια στροφή που τον είδε να αποδέχεται τους δραστικούς όρους που υπαγόρευσε η ΕΕ για τη χορήγηση ενός νέου σχεδίου βοήθειας, ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να συμφωνήσει να εφαρμόσει επώδυνα μέτρα λιτότητας.

“Ο Έλληνας Μελανσόν

Ένα τμήμα των ψηφοφόρων του δεν τον συγχώρησε ποτέ. Έκτοτε, αυτός ο “Έλληνας Mélenchon”, όπως τον αποκάλεσε ο Τύπος το 2015, επανατοποθέτησε σε μεγάλο βαθμό το κόμμα του προς την κεντροαριστερά.

Το μέλλον στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού (2015-2019), ο οποίος χτύπησε το πεζοδρόμιο για να καταγγείλει την “αλαζονεία” της Δεξιάς, θα πρέπει να κριθεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτές τις εκλογές. Μετά την πικρή ήττα στις 21 Μαΐου, είχε ήδη παραδεχθεί ότι είχε σκεφτεί να παραιτηθεί.

(Με το AFP)