Sat. Jul 27th, 2024

Οι μισθοφόροι του Βάγκνερ επαναστατούν… Στη συνέχεια υποχωρούν.

Ο ιδρυτής της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner, Yevgeny Prigozhin, πριν από την κηδεία στη Μόσχα του Ρώσου blogger Maxim Fomin /Φωτογραφία τραβηγμένη στις 8 Απριλίου 2023/REUTERS/Yulia Morozova Πηγή: YULIA MOROZOVA

Συντελεστές: YULIA MOROZOVA

Μια πραγματική σαπουνόπερα. Η θειούχα παραστρατιωτική ομάδα Wagner εξεγέρθηκε εναντίον της ρωσικής διοίκησης την Παρασκευή 23 Ιουνίου, με επικεφαλής τον αρχηγό της, Yevgeny Prigozhin. Ο λόγος: οι μισθοφόροι κατηγορούν τον ρωσικό στρατό ότι πραγματοποίησε θανατηφόρα πλήγματα στα στρατόπεδα των μαχητών του. Αλλά πίσω από αυτό το πρόσχημα, αναδύονται πολλές διαφωνίες σχετικά με τη στρατηγική στην Ουκρανία. Καθώς ο Βάγκνερ προχωρούσε προς Μόσχα και οι αρχές έδειχναν να βρίσκονται στα σχοινιά – κηρύσσοντας τη Δευτέρα μη εργάσιμη ημέρα στη Μόσχα – ο Yevgeny Prigozhin, ηγέτης του κινήματος, έκανε στροφή αργά το Σάββατο. Εξήγησε: “Τώρα είναι η στιγμή που το αίμα μπορεί να ρέει. Έτσι, οι φάλαγγές μας κάνουν αναστροφή και πηγαίνουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση για να επιστρέψουμε στα στρατόπεδα, σύμφωνα με το σχέδιο”. Παρ’ όλα αυτά, η εξουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει σημαντικά κλονισμένη.

Βλέπε επίσηςΜετά την αποτυχημένη εξέγερση του Γιεβγκένι Πριγκόζιν και του Βάγκνερ, ο Πούτιν είναι πιο αδύναμος από ποτέ

Η κρίση στο Journal du dimanche εντείνει

Geoffroy Lejeune Πηγή: JOEL SAGET / AFP

Συντελεστές: JOEL SAGET / AFP

Αρκετοί αριστεροί πολιτικοί και η Υπουργός Πολιτισμού αυτό το Σαββατοκύριακο εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για την κατάσταση στην JDDσε απεργία ενάντια στην άφιξη ενός ακροδεξιού σκηνοθέτη. Οι συντάκτες ανανέωσαν σχεδόν ομόφωνα την απεργία τους μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τον Geoffroy Lejeune, ο οποίος μόλις απολύθηκε από την Valeurs actuelles, να αναλάβει το τιμόνι της JDD, η οποία ελέγχεται πλέον από τον Vincent Bolloré. “Πώς μπορούμε να μην ανησυχήσουμε;” αναρωτήθηκε η Rima Abdul-Malak, η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού.

Διαβάστε επίσηςGeoffroy Lejeune στο JDD: “Πώς μπορούμε να μην ανησυχήσουμε;” λέει ο υπουργός Πολιτισμού

Η Ελλάδα ψηφίζει αυτή την Κυριακή

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου, δήλωσε την Τρίτη κυβερνητικός εκπρόσωπος /Φωτογραφία τραβηγμένη στις 28 Μαΐου 2019/REUTERS/John Thys Πηγή: POOL Νέα

Συντελεστές: POOL New

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα να υποστεί ένα ακόμη πλήγμα στις 25 Ιουνίου στις βουλευτικές εκλογές της χώρας. Ο ηγέτης του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να αγωνιστεί “μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο”, παρά την πικρή ήττα της παράταξής του στις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαΐου. Απέναντί του, ο πρώην δεξιός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το συντριπτικό φαβορί των εκλογών, τις οποίες ελπίζει να κερδίσει εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία για να σχηματίσει “μια σταθερή κυβέρνηση”.

Διαβάστε επίσηςΒουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα: Ο Αλέξης Τσίπρας σε αναταραχή

Τεχνικός έλεγχος των δικύκλων: Ξεκαθαρίζει το χρονοδιάγραμμα

Εγκρίθηκε ο νέος τεχνικός έλεγχος για τα δίκυκλα

AFP/Archives – Fred DUFOUR

Αυτός είναι ο επίλογος μιας διελκυστίνδας που έχει φέρει αντιμέτωπους τους μοτοσικλετιστές με τον Matignon εδώ και μήνες. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισαγάγει τον τεχνικό έλεγχο για τα δίκυκλα Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει σταδιακά τον τεχνικό έλεγχο για τα μηχανοκίνητα δίκυκλα από τις “αρχές του 2024” και σκοπεύει να τον καταστήσει “όσο το δυνατόν πιο φθηνό και απλό” για τους ιδιοκτήτες. Η ανακοίνωση έγινε το Σάββατο 24 Ιουνίου από το Υπουργείο Μεταφορών.

Διαβάστε επίσηςΤεχνικός έλεγχος για τα δίκυκλα: η κυβέρνηση θέλει να τον ξεκινήσει “στις αρχές του 2024”.

Χαμηλοί ναύλοι στην Intercités αυτό το καλοκαίρι

Ένα τρένο Intercités στο σταθμό Saint-Charles της Μασσαλίας, 27 Μαΐου 2015 Πηγή: AFP/Archives - BORIS HORVAT

AFP/Archives – BORIS HORVAT

“Τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινώσω μια σειρά μέτρων και μειώσεων στα κόμιστρα, ιδίως στα τρένα Intercity, τα οποία υπάγονται άμεσα στο υπουργείο μου. Αυτά θα ισχύουν για όλους τους χρήστες”, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “Μεγάλο Κριτήριο RTL-Le Figaro-LCI”. “Θα είναι εξαιρετικά απλό και εξαιρετικά ισχυρό”, υποσχέθηκε. Ένας τρόπος για να απαντηθούν τα παράπονα των Γάλλων για τις τιμές των εισιτηρίων;

Βλέπε επίσηςΟ Clément Beaune ανακοινώνει “μειώσεις” στα τρένα της Intercités αυτό το καλοκαίρι

Τι μπορεί να χάσατε στο Challenges αυτό το Σαββατοκύριακο…

Εκλογική οπισθοδρόμηση, οι δημοσκοπήσεις στο ναδίρ… Το κόμμα Les Républicains αναρωτιέται για το μέλλον του. Στριμωγμένο ανάμεσα στο Rassemblement National και τους Μακρονιστές, το δεξιό κόμμα του διδύμου Ciotti-Wauquiez, το οποίο έχει ισχυρές τοπικές ρίζες, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στη Συνέλευση. Θα μπορέσει να “ενώσει τους ψηφοφόρους του” πριν από το 2027; Οι Ρεπουμπλικανοί αναρωτιούνται και οι “γενικές εκτιμήσεις” τους έχουν ξεκινήσει. Προκλήσεις παρέχει μια γραφική σύνοψη της σχεδόν 20ετούς παρακμής.

Το τέλος των ψηφιακών ταμπλετών; Η αγορά συνεχίζει να καταρρέει. Οι πωλήσεις όλων των προϊόντων τεχνολογίας μειώνονται. Αλλά η μείωση των πωλήσεων των υπολογιστών με οθόνη αφής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό από τις μεγαλύτερες οθόνες των smartphones, είναι η πιο αισθητή. Η αγορά δεν έχει ποτέ πραγματικά απογειωθεί. Σύμφωνα με την INSEE, μέχρι το τέλος του 2022, το 86% των Γάλλων θα έχει χρησιμοποιήσει ένα smartphone για να συνδεθεί στο Διαδίκτυο, το 66% έναν υπολογιστή, το 58% μια τηλεόραση και μόνο το 34% ένα tablet.

Συνθετικά καύσιμα: μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Τα συνθετικά καύσιμα, που λαμβάνονται χωρίς πετρέλαιο και είναι σχεδόν ουδέτερα ως προς τον άνθρακα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο το 2035. Υπό την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί το κόστος παραγωγής αυτού του πράσινου καυσίμου. Στα τέλη του 2022, το πρώτο πιλοτικό εργοστάσιο, με την υποστήριξη της Porsche, της Siemens Energy και της ExxonMobil, άνοιξε στη Χιλή.

Ο βομβαρδισμός με χαλί του Εμανουέλ Μακρόν ή η στρατηγική του κορεσμού των μέσων ενημέρωσης. Αλλά γιατί να αναλωθούμε σε εικασίες σχετικά με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό: έχει γίνει μπροστά στα τυφλά μας μάτια. Η νέα κυβέρνηση μπορεί να συνοψιστεί σε ένα πρόσωπο: τον Εμμανουέλ Μακρόν. Επιμέλεια: Nicolas Domenach.