Sat. Jul 27th, 2024

Ο πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αριστερός προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας είναι οι δύο βασικοί υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα.

Ενώ ο πρώτος προέρχεται από μεγάλη πολιτική οικογένεια, ο δεύτερος ηγείται του κόμματός του εδώ και 15 χρόνια.

– Ο Μητσοτάκης, ο διάδοχος –

Στην εξουσία από το 2019 έως τα τέλη Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 55 ετών, προέρχεται από μία από τις μεγάλες οικογένειες που κυριαρχούν στην ελληνική πολιτική εδώ και δεκαετίες.

Μετά από μια καριέρα στα οικονομικά του Λονδίνου, κυρίως στην αμερικανική εταιρεία συμβούλων McKinsey, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το 2004, προτού αναλάβει υπουργικά χαρτοφυλάκια σε διάφορες συντηρητικές κυβερνήσεις.

Στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ήταν υπεύθυνος για τη διενέργεια μαζικών περικοπών στη δημόσια διοίκηση.

Διορισμένος αρχηγός του κόμματος το 2016, αυτός ο άνθρωπος που δεν φημίζεται για τις ρητορικές του ικανότητες κέρδισε τις γενικές εκλογές του 2019, μια νίκη που έφερε το φιλελεύθερο ρεύμα που εκπροσωπεί εντός της Νέας Δημοκρατίας πιο κοντά στην εθνικιστική της πτέρυγα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει την “ισχυρή ανάκαμψη” της οικονομίας κατά τη διάρκεια της θητείας του μετά την πανωλεθρία των ετών της κρίσης και των προγραμμάτων διάσωσης με δραστικούς όρους.

Με ισχυρό χέρι σε θέματα ασφάλειας, ενίσχυσε την αστυνομία, υπέγραψε μεγάλες συμβάσεις για όπλα, ιδίως με τη Γαλλία, και επέκτεινε το μεταλλικό τείχος κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία για να καταπολεμήσει αυτό που περιγράφει ως “εισβολή” μεταναστών.

Η θητεία του αμαυρώθηκε επίσης από ένα σκάνδαλο που αφορούσε παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων.

Αισθανόμενος άβολα με τα πλήθη, προσπάθησε να διορθώσει την εικόνα του εμφανιζόμενος με casual ρούχα στα προεκλογικά του ταξίδια: λευκό πουκάμισο, χωρίς γραβάτα.

Στηρίχθηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθώντας ιδίως να προσελκύσει νέους ανθρώπους με μίνι-βίντεο στο Tiktok.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι παντρεμένος με την επιχειρηματία Μαρέβα Γκραμπόφσκι και έχει τρία παιδιά.

– Ο Τσίπρας υπό επιτήρηση; –

Ο κύριος αντίπαλός του, ο μαχητικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται να βρίσκεται σε αδύναμη θέση για αυτές τις εκλογές μετά την καταιγιστική ήττα στις δημοσκοπήσεις της 21ης Μαΐου.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ρίχνει την ψήφο του στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των γενικών εκλογών στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου 2023 (AFP - Λουίζα Γουλιαμάκη)
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ψηφίζει στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των γενικών εκλογών στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου 2023 (AFP – Λουίζα Γουλιαμάκη)

Και μια ακόμη βαριά ήττα θα καταστήσει ακόμη πιο οξύ το ζήτημα της συνέχισης της ηγεσίας του αριστερού κόμματός του.

Μετά την οδυνηρή ήττα πριν από πέντε εβδομάδες, δεν έκρυψε το γεγονός ότι είχε σκεφτεί να πετάξει λευκή πετσέτα. Αλλά άλλαξε γνώμη.

“Ποτέ δεν έκανα πίσω και ποτέ δεν λιποτάκτησα”, δικαιολόγησε ο άνθρωπος που εξελέγη δύο φορές πρωθυπουργός το 2015, μια ταραγμένη χρονιά που σημαδεύτηκε τόσο από μια σοβαρή οικονομική όσο και από μια μεταναστευτική κρίση.

Ο ηγέτης, ο οποίος διεξήγαγε εκστρατεία για μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη σε μια Ελλάδα που εξακολουθεί να είναι σημαδεμένη από τα χρόνια της κρίσης, παραμένει ο άνθρωπος πίσω από τη διαμάχη με τους πιστωτές της Ελλάδας, όταν η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη.

Μετά από μια στροφή που τον είδε να αποδέχεται τους δραστικούς όρους που υπαγόρευσε η ΕΕ για τη χορήγηση ενός νέου σχεδίου βοήθειας, ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να συμφωνήσει στην εφαρμογή επώδυνων μέτρων λιτότητας.

Ένα τμήμα των ψηφοφόρων του δεν του το συγχώρησε ποτέ. Έκτοτε, αυτός ο “Έλληνας Mélenchon”, όπως τον αποκάλεσε ο Τύπος το 2015, επανατοποθέτησε σε μεγάλο βαθμό το κόμμα του προς την κεντροαριστερά.

Ο 48χρονος, ο οποίος είναι γνωστός για το γεγονός ότι δεν φοράει ποτέ γραβάτα, κατάφερε κατά τη διάρκεια της θητείας του να θέσει τέλος σε μια μακροχρόνια διπλωματική διαμάχη με τη γειτονική χώρα, τη Βόρεια Μακεδονία.

Μέλος της κομμουνιστικής νεολαίας, ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ το 2008, σε ηλικία μόλις 33 ετών.

Πατέρας δύο παιδιών, ζει με τη σύντροφό του από το γυμνάσιο.