Sat. Jul 27th, 2024

Δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ο δεξιός πρώην πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στοχεύει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, κάλεσε τους ψηφοφόρους να του δώσουν εντολή για να σχηματίσει “μια σταθερή κυβέρνηση”.

Απευθυνόμενος για τελευταία φορά στους υποστηρικτές του στην Αθήνα, ο αρχηγός των συντηρητικών της Νέας Δημοκρατίας τους κάλεσε να ολοκληρώσουν “έναν εκλογικό μαραθώνιο” που χαρακτηρίζεται από δύο κάλπες σε πέντε εβδομάδες “με ένα αποτέλεσμα που θα δώσει στη χώρα μια σταθερή κυβέρνηση, την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας”.

“Η Ελλάδα είναι γαλάζια και θα παραμείνει έτσι και μετά τις εκλογές της Κυριακής”, προέβλεψε, εν μέσω μιας θάλασσας από ελληνικές σημαίες.

“Σε αβέβαιους καιρούς, η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που δεν εξαρτάται από εύθραυστες πλειοψηφίες”, τόνισε επίσης.

Στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας στο βορρά, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την εκστρατεία του υποσχόμενος να αγωνιστεί “μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο”, παρά την οδυνηρή ήττα στην πρώτη ψηφοφορία στις 21 Μαΐου.

“Αγωνιζόμαστε. Με τα δικά μας όπλα. Τις αξίες και τις αρχές μας”, σφυροκόπησε ο πρώην πρωθυπουργός (2015-2019) και ταραξίας της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ευρώπη.

Το Σάββατο, παραμονή της δεύτερης ψηφοφορίας, δεν επιτρέπονται οι πολιτικές διαδηλώσεις και η δημοσίευση δημοσκοπήσεων.

– Μεγάλη νίκη –

Το μεγάλο φαβορί στις δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε μια σαρωτική νίκη στις 21 Μαΐου, λαμβάνοντας το 40,8% των ψήφων. Δύο φορές περισσότερα από το αριστερό κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Αλλά αυτό το αποτέλεσμα δεν του έδωσε την απόλυτη πλειοψηφία που θα του επέτρεπε να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς να χρειαστεί να σφυρηλατήσει συμμαχία.

Προερχόμενος από μεγάλη οικογένεια πολιτικών ηγετών, ο 55χρονος ηγέτης ζήτησε νέες εκλογές.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν μεταξύ 37,8% και 45% της πρόθεσης ψήφου αυτή τη φορά.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει καταγράψει μόνο το 20,07% των ψήφων, μια πτώση 11,5 μονάδων σε σχέση με το 2019, η πτώση θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Οι προβλέψεις τον τοποθετούν μεταξύ 16,8% και 20%, ακολουθούμενο από τους σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (11% έως 12%).

Αλλά ενώ η μάχη υπόσχεται να είναι “δύσκολη”, όπως έχει αναγνωρίσει ο Αλέξης Τσίπρας, “ταυτόχρονα είναι όμορφη”, διότι φέρνει αντιμέτωπα “δύο οράματα”: αυτό που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπερασπίζεται την “ανθρωπιά, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη”, και αυτό της δεξιάς, η οποία, κατά την άποψή του, δίνει προτεραιότητα στα κέρδη των ελίτ “έναντι των ζωών της πλειοψηφίας”.

Προκειμένου να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει αντικατασταθεί από προσωρινό πρωθυπουργό εν αναμονή των εκλογών της Κυριακής, ποντάρει σε ένα διαφορετικό σύστημα ψηφοφορίας, το οποίο αυτή τη φορά δίνει στο κόμμα που κερδίζει μπόνους έως και 50 έδρες.

“Ο λαός γύρισε την πλάτη του στο σκοτάδι (…) και επιβράβευσε μια κυβέρνηση συνεπή στα λόγια και στις πράξεις και ειλικρινή απέναντι στις αποτυχίες της”, δήλωσε, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά τα οικονομικά του πεπραγμένα, τα οποία χαρακτηρίζονται από την επανεκκίνηση της ανάπτυξης μετά από χρόνια οικονομικής στασιμότητας και τη μείωση της ανεργίας.

Τις τελευταίες ημέρες, ο πρώην φοιτητής του Χάρβαρντ προσπάθησε να επαναδραστηριοποιήσει τα πλήθη που, από κούραση, μπορεί να μπουν στον πειρασμό να μην προσέλθουν να ψηφίσουν.

Μια άλλη πιθανή ανησυχία για το στρατόπεδο των Συντηρητικών είναι ο κατακερματισμός της ψήφου στην άκρα δεξιά, όπου δύο ή τρία μικρά κόμματα θα μπορούσαν να στείλουν βουλευτές πάνω από το όριο του 3%.

Ο αριθμός των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο θα έχει αριθμητικό αντίκτυπο στον αριθμό των εδρών που θα κερδίσει η ΝΔ.

– Σπαρτιάτες –

Ένα από τα μικρότερα κόμματα που ενδέχεται να δυσκολέψουν το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι “Σπαρτιάτες”, που υποστηρίζονται από τον Ηλία Κασιδιάρη, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, ο οποίος εκτίει σήμερα μακρά ποινή φυλάκισης.

Ο πρώην εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής απαγορεύτηκε από τον Άρειο Πάγο να συμμετάσχει στις εκλογές, αλλά συνέχισε να ασκεί πολιτικές δραστηριότητες από το κελί του.

Η προεκλογική εκστρατεία επισκιάστηκε επίσης από το ναυάγιο, στις 14 Ιουνίου, μιας βάρκας με μετανάστες στα ανοικτά της Πύλου στην Πελοπόννησο, μια από τις χειρότερες μεταναστευτικές τραγωδίες στη Μεσόγειο.

Η ελληνική ακτοφυλακή επικρίθηκε για την καθυστέρηση της επέμβασης παρά το γεγονός ότι το σκάφος ήταν ετοιμόρροπο και υπερφορτωμένο.