Sat. Jul 27th, 2024

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ορκίστηκε τη Δευτέρα για δεύτερη θητεία στην πρωθυπουργία της Ελλάδας, καθώς η Δεξιά αναδείχθηκε ενισχυμένη από τις βουλευτικές εκλογές.

Ο 55χρονος συντηρητικός ηγέτης, ο οποίος ήρθε στην εξουσία το 2019, πέτυχε το στοίχημά του, καθώς έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία την Κυριακή, γεγονός που θα του επιτρέψει να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς να χρειαστεί να συνάψει συμμαχία.

Με ποσοστό 40,55% των ψήφων, η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) κέρδισε 158 από τις 300 έδρες στο μονοθάλαμο κοινοβούλιο της Ελλάδας.

Αυτές οι εκλογές, οι δεύτερες μέσα σε πέντε εβδομάδες, σημαδεύτηκαν επίσης από μια μετατόπιση προς τα δεξιά, με την κατάρρευση του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή βουλευτών από τρεις μικρούς εθνικιστικούς ή ακροδεξιούς σχηματισμούς.

“Αρχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για μεγάλες μεταρρυθμίσεις”, τόνισε μετά την υποδοχή του από τον αρχηγό του κράτους. “Είμαι αποφασισμένος να εφαρμόσω σημαντικές αλλαγές (…) κατά τη διάρκεια αυτής της δεύτερης τετραετούς θητείας (…) Έχουμε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να το κάνουμε αυτό”.

Η νέα κυβέρνηση που ορίστηκε στη συνέχεια περιελάμβανε μόνο 4 γυναίκες, μία εκ των οποίων ήταν υπεύθυνη για το υπουργείο Εσωτερικών, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη να συμπεριλάβει περισσότερες στην ομάδα του.

Η διπλωματία ανατέθηκε στον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος είχε διοριστεί υπουργός Μεταφορών μετά την παραίτηση του προκατόχου του την ημέρα της σιδηροδρομικής καταστροφής που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους τον Φεβρουάριο.

Την Κυριακή, η ΝΔ πέτυχε καλύτερη βαθμολογία από ό,τι όταν ήρθε στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια (39,85% το 2019) και μία από τις καλύτερες επιδόσεις της από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974.

– “Σημαντικές μεταρρυθμίσεις” –

Η Δεξιά εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία χάρη σε ένα “μπόνους” 50 εδρών που δόθηκε στο κόμμα που ήρθε πρώτο.

Στις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάφερε να κερδίσει λόγω διαφορετικού συστήματος ψηφοφορίας. Αφού απέκλεισε τον σχηματισμό συνασπισμού, ζήτησε νέες εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή.

Για τη δεύτερη θητεία του στην εξουσία, παρουσίασε ένα φιλόδοξο οικονομικό πρόγραμμα, με υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών, ιδίως για τους χαμηλόμισθους, καθώς και για μαζικές προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

Η πρώτη θητεία του σημαδεύτηκε από την αναζωογόνηση της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας, σε μια χώρα που υπέφερε από το υψηλό κόστος ζωής και τους χαμηλούς μισθούς.

Με αυτή τη μεγάλη νίκη, αυτός ο άνθρωπος που προέρχεται από μια μακρά σειρά πολιτικών ηγετών μπορεί πλέον να διεκδικήσει σημαντικό ρόλο εντός της ευρωπαϊκής δεξιάς.

“Η Νέα Δημοκρατία είναι το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη”, δήλωσε στους στρατιώτες του το βράδυ της Κυριακής.

Το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (2015-2019) υπέστη συντριπτική ήττα, μη καταφέρνοντας καν να διατηρήσει το ποσοστό του 20% που είχε σημειώσει στις 21 Μαΐου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μόλις το 17,84% των ψήφων την Κυριακή, πάνω από 20 μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία.

“Ήταν μια σκληρή μάχη (…) Το αποτέλεσμα είναι προφανώς αρνητικό για εμάς”, παραδέχτηκε ο μαχητικός σαραντάρης.

Για πολλούς αναλυτές, οι μέρες του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνονται πλέον μετρημένες. Μετά την προηγούμενη αποτυχία στις 21 Μαΐου, παραδέχτηκε ότι είχε σκεφτεί να παραιτηθεί.

Δέκα ημέρες μετά το φονικό ναυάγιο ενός σκάφους υπερφορτωμένου με μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας, το οποίο πιθανότατα στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, τρία μικρά εθνικιστικά και αντιμεταναστευτικά κόμματα θα καταλάβουν τις θέσεις τους στο νέο κοινοβούλιο.

Μεταξύ τους, κέρδισαν το 12,77% των ψήφων.

Ανάμεσά τους, οι “Σπαρτιάτες” δημιούργησαν μια έκπληξη με 4,64% των ψήφων και 12 εκλεγμένους βουλευτές. Αυτό το άγνωστο μέχρι πρόσφατα κόμμα υποστηρίζεται από ένα πρώην μέλος της νεοναζιστικής ομάδας Χρυσή Αυγή, τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος εκτίει σήμερα μακρά ποινή φυλάκισης.