Sat. Jul 27th, 2024

ΑΘΗΝΑ (Reuters) – Ο συντηρητικός Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε τη Δευτέρα και αρχίζει μια δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός μετά τη σαρωτική νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, υποσχόμενος να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να αυξήσει τους μισθούς και να ενισχύσει τα κρατικά έσοδα.

“Δεσμεύομαι ότι κατά τη διάρκεια αυτής της δεύτερης θητείας θα επιτύχουμε τις μεγάλες αλλαγές που τόσο πολύ χρειάζεται αυτή η χώρα”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την επίσημη εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Η Νέα Δημοκρατία, το κεντροδεξιό κόμμα από το οποίο αναδείχθηκε, κέρδισε το 40,5% των ψήφων, δίνοντάς της 158 από τις 300 έδρες στο κοινοβούλιο, 20 μονάδες περισσότερες από το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κυβέρνησε τη χώρα από το 2015 έως το 2019, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 55 ετών, είναι πρώην τραπεζίτης και κληρονόμος μιας ισχυρής πολιτικής οικογένειας. Έχει υποσχεθεί να αυξήσει τα έσοδα από την τουριστική βιομηχανία, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να αυξήσει τους μισθούς για να φτάσει τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Δεν υπόσχομαι ποτέ θαύματα. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι θα παραμείνω πιστός στο εθνικό μου καθήκον”, δήλωσε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ελληνικός Τύπος χαιρέτισε τη Δευτέρα μια “ιστορική νίκη”, με τη συντηρητική εφημερίδα Τα Νέα να χαιρετίζει στο πρωτοσέλιδό της την “απόλυτη και αδιαίρετη κυριαρχία” του Μητσοτάκη.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί στις 14:00 ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο θέμα, ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Ενέργειας στην απερχόμενη κυβέρνηση και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναμένεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός από το 2019 μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, όταν δεν κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Είπε ότι θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μετά την κρίση χρέους που έχει παραλύσει τη χώρα για μια δεκαετία.

Μετά την πανδημία COVID-19 και μια σιδηροδρομική καταστροφή τον Φεβρουάριο που ανέδειξε τις αδυναμίες του συστήματος μεταφορών και υγείας της Ελλάδας, η αύξηση των τιμών και η οικονομική δυσπραγία ήταν στην κορυφή των ανησυχιών των ψηφοφόρων.

Οι ψηφοφόροι επέφεραν επίσης μια ηχηρή ήττα στον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το οποίο έχασε περισσότερους από 30 εκλεγμένους αντιπροσώπους.

Τρία εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα -συμπεριλαμβανομένου του αντιμεταναστευτικού κόμματος “Σπαρτιάτες”- εισήλθαν στο κοινοβούλιο με συνολικά 35 έδρες.

“Αυτό το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τη δημοκρατία και την κοινωνία” σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

(Ρεπορτάζ: Καρολίνα Τάγαρη, γαλλικό κείμενο: Zhifan Liu, επιμέλεια: Kate Entringer)