Sat. Jul 27th, 2024

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα την Κυριακή, είναι ένας συντηρητικός που έχει επικεντρωθεί στην αναζωογόνηση της οικονομίας μετά την οικονομική κατάρρευση, αλλά κατηγορείται επίσης για ανησυχητικές παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), πρωθυπουργός από το 2019 έως τα τέλη Μαΐου, επιστρέφει στη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης. Το κόμμα του εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των 157 από τις 300 έδρες, σύμφωνα με τα επιμέρους αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο 55χρονος, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον Γερμανό ηγέτη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), υποσχέθηκε αυξήσεις στους μισθούς σε μια εποχή που το κόστος ζωής και τα χαμηλά εισοδήματα παραμένουν οι κύριες ανησυχίες των Ελλήνων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε επίσης να πραγματοποιήσει μαζικές προσλήψεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, ο οποίος υποφέρει από κραυγαλέα έλλειψη πόρων μετά την κρίση.

– Οικονομική ανάκαμψη –

Η πρώτη θητεία του στην εξουσία σημαδεύτηκε από την αναζωογόνηση μιας οικονομίας που ακόμη ανάρρωνε όταν ανέλαβε την εξουσία το 2019, μετά από χρόνια δραστικών σχεδίων λιτότητας, κατά τη διάρκεια των οποίων η χώρα έχασε το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της (ΑΕΠ).

Πέρυσι, η ανάπτυξη έφτασε το 5,9%.

Αλλά τον Μάρτιο, αντιμετώπισε ένα κύμα οργής που δεν είχε παρατηρηθεί από την άνοδό του στην εξουσία μετά από μια σιδηροδρομική καταστροφή που σκότωσε 57 ανθρώπους και αποδόθηκε σε σοβαρή αμέλεια στα συστήματα σιδηροδρομικής σηματοδότησης.

Προερχόμενος από μια μεγάλη πολιτική οικογένεια και επικεφαλής ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου ακινήτων, η αλαζονεία του επισημαίνεται από τους αντιπάλους του, με πρώτο και καλύτερο τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ (αριστερά), Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετά τους υποστηρικτές του στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου 2023 (AFP - ΑΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετά τους υποστηρικτές του στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου 2023 (AFP – ΑΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ)

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο κ. Μητσοτάκης έχει αυστηροποιήσει την ασφάλεια, ιδίως με την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης.

Η θητεία του σημαδεύτηκε επίσης από σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένου ενός πολύκροτου σκανδάλου που αφορούσε την παράνομη παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων με το κατασκοπευτικό πρόγραμμα Predator.

Πανταχού παρών στα κοινωνικά δίκτυα, ακολούθησε μια επιθετική επικοινωνιακή πολιτική σε ένα τοπίο μέσων ενημέρωσης που χαρακτηρίζεται από τη συγκέντρωση μεγάλων εφημερίδων και τηλεοπτικών καναλιών στα χέρια μεγάλων οικονομικών ομίλων.

– Refoulements of migrants –

Αντιμετωπίζει επίσης επαναλαμβανόμενες κατηγορίες ότι επιστρέφει μετανάστες στη γειτονική Τουρκία πριν προλάβουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάντα αρνηθεί αυτές τις πρακτικές, παρόλο που έχουν καταγραφεί με βίντεο και λεπτομερείς έρευνες από τα κορυφαία διεθνή μέσα ενημέρωσης.

“Αν τη γλιτώνει, αυτό οφείλεται σε μια νέα μορφή λαϊκισμού (…) χωρίς υβριστική ρητορική, χωρίς εκκεντρικότητα, χωρίς φασαρία” όπως ο Βίκτορ Όρμπαν (Ουγγαρία) ή ο Ντόναλντ Τραμπ (ΗΠΑ), έκρινε πρόσφατα η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Μετά το μοιραίο ναυάγιο στις 14 Ιουνίου ενός σκάφους που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες στα ανοικτά της Πελοποννήσου, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την ελληνική ακτοφυλακή, η οποία επικρίθηκε από ΜΚΟ και επιζώντες για την αργή αντίδρασή της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετά τους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Αθήνα στις 23 Ιουνίου 2023 (AFP/Archives - Aris MESSINIS)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετά τους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Αθήνα στις 23 Ιουνίου 2023 (AFP/Archives – Aris MESSINIS)

Υπερασπίστηκε επίσης μια “δίκαιη αλλά αυστηρή” μεταναστευτική πολιτική και υποσχέθηκε, την άνοιξη, να επεκτείνει το “αντιμεταναστευτικό τείχος” που έχει ανεγερθεί στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα.

Τα τέσσερα χρόνια της εξουσίας του σημαδεύτηκαν από την υποβάθμιση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου, σε βαθμό που πέρυσι η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση στην ΕΕ στον ετήσιο δείκτη ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, πίσω από την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γόνος κρητικής πολιτικής δυναστείας, είναι γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1990-1993).

Η αδελφή του ήταν υπουργός Εξωτερικών. Ένας από τους ανιψιούς του είναι ο σημερινός δήμαρχος Αθηναίων και ένας άλλος ήταν στενός σύμβουλός του μέχρι το 2022.

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολούθησε καριέρα ως οικονομικός σύμβουλος στο Λονδίνο, κυρίως στη McKinsey, προτού αναλάβει την οικογενειακή πολιτική σκυτάλη.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής της ΝΔ το 2004 και διετέλεσε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο αποκορύφωμα της κρίσης. Στο αποκορύφωμα της κρίσης, εφάρμοσε μαζικές περικοπές προσωπικού στη δημόσια διοίκηση.

Το 2016, ένα χρόνο μετά την ήττα του στρατοπέδου του από το αριστερό κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, πριν έρθει στην εξουσία τρία χρόνια αργότερα.