Sat. Jul 27th, 2024
The VideoUmarell σε αναζήτηση του χαμένου εργοταξίου μπροστά από τον καθρέφτη

(από Giancarlo Fercioni). Ένα umarell σε διακοπές χάνεται: τα εργοτάξια και οι οικοδόμοι τους είναι σε διακοπές και το VideoUmarell βρίσκεται στην ίδια κατάσταση. Πριν από λίγο καιρό υπήρχαν καλοκαιρινά τουρνουά (έκανα πολλά από αυτά, όλα σε όμορφες τοποθεσίες) όπου εξελισσόταν ένα μείγμα μεγάλων ονομάτων μαζί με παλιές δόξες και ήταν εξαιρετικά διασκεδαστικά επίσης επειδή υπήρχαν παίκτες που ήθελαν να επιδείξουν και οι παλιές δόξες ήθελαν να αποδείξουν ότι τελικά δεν ήταν τόσο παλιές…

Φυσικά δεν ήταν αγώνες όπου η αδρεναλίνη ανέβαινε στα ύψη, το αντίθετο μάλιστα… αλλά ήταν διασκεδαστικοί. Τώρα είναι δύσκολο να δεις πότε ήρθε η ώρα για το πραγματικό πράγμα.

Το Game 7 έκανε (δωρεάν στον αέρα του La 9) 400 χιλιάδες και πάνω, ενώ θα μπορούσε να ήταν ένας αγώνας που θα μπορούσε άνετα να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο και πάνω. Δεν γνωρίζετε το κανάλι; Επίσης, αλλά όχι ο κύριος λόγος κατά τη γνώμη μου.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καμία εξωτερική προβολή από πίσω και μόνο αυτοπροβολή είναι σαν να κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και να λες στον εαυτό σου: πόσο όμορφοι και καλοί είμαστε…

Για να το καταλάβετε αυτό, θα δώσω ένα άλλο παράδειγμα: πριν γίνω umarellato, όταν δούλευα στην τηλεόραση, πέρασα όλες τις περιόδους της συνδρομητικής τηλεόρασης, από το Tele+2 στο Tele+Canal Plus για να καταλήξω στο Sky. Το πρώτο συμβόλαιο με το μπάσκετ Tele+2 τελείωσε το ’94, παρόλο που αρχικά είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει το ’91.

Η δομή του αθλήματος ήταν λίγη σε σύγκριση με εκείνη του Sky, αλλά ο πυρήνας παρέμεινε ο ίδιος για σχεδόν 20+ χρόνια. Το επίπεδο των παραγωγών παρέμεινε πρακτικά το ίδιο.

Η διαφορά; Η διαφορά ήταν ότι όταν το Sky εισήλθε στην ιταλική αγορά δεν υπήρχε διαφημιστική πινακίδα που να μην διαφήμιζε το Sky, όλα τα διαφημιστικά slots στα εθνικά δίκτυα (Rai, Mediaset και τα ιδιωτικά) είχαν σποτ του Sky, όλα τα διαφημιστικά clusters των κύριων ραδιοφωνικών δικτύων διαφήμιζαν το Sky. Με λίγα λόγια, μια συνεχής και αδιάκοπη διαφημιστική μάχη… Και αυτό πρέπει να γίνεται για όλα τα προϊόντα που θέλει κανείς να διαφημίσει.

Εμείς στο μπάσκετ έχουμε την πεποίθηση ότι επειδή είναι το πιο όμορφο και τηλεπαιχνιδιάρικο άθλημα, αυτό είναι αρκετό. Αλλά αν υπάρχει πολύς κόσμος που δεν το ξέρει και δεν έχει τρόπο να το μάθει, τι κάνεις; Η αυτοαναφορικότητα είναι μια χαρά το πρωί μπροστά στον καθρέφτη, σε άλλα πράγματα δεν οδηγεί πουθενά.

Giancarlo Fercioni

Nota Bene. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τον ορισμό, ο umarell (διάλεκτος της Emilia, αλλά πλέον τελωνειακός σε όλη την Ιταλία) είναι ο περίεργος συνταξιούχος που παρατηρεί τα εργοτάξια, αλλά και ό,τι συμβαίνει γύρω του. Μπήκα στην κατηγορία μετά από τριάντα πέντε χρόνια τηλεοπτικής σκηνοθεσίας γύρω από όλους σχεδόν τους τηλεοπτικούς σταθμούς: πρώτα τους ιδιωτικούς, μετά τη Rai, τη Mediaset και τη συνδρομητική τηλεόραση, τη Tele+ και τη Sky. Τώρα, εκτός από το να βγάζω βόλτα τα σκυλιά μου, ασχολούμαι με ό,τι βλέπω γύρω μου, όπως οι περισσότεροι συνταξιούχοι. Η μόνη διαφορά είναι ότι είμαι ένας umarell που δεν θέλει να εγκαταλείψει το παλιό του πάθος (και προηγουμένως τη δουλειά του), που είναι το μπάσκετ.