Sat. Jul 27th, 2024
Παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ κωφών: Η Ιταλία υποκύπτει στις ΗΠΑ, την Παρασκευή χάλκινο με την Ελλάδα

(από Elisabetta Ferri). Σε αυτόν τον ημιτελικό δεν υπήρξε ιστορία και η Ιταλία αναγκάστηκε να παραδοθεί στη συντριπτική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών (43-85 στον τελικό), οι οποίες πήραν τα ηνία του αγώνα από το πρώτο δεκάλεπτο με ένα σπριντ ξεκίνημα που υπονόμευσε την αυτοπεποίθηση των Ιταλίδων, οι οποίες δεν είχαν επίσης τη Νοέμι Βιάνα, η οποία ήταν στα πιτς λόγω ενός διαστρέμματος στον αστράγαλο που υπέστη στον προημιτελικό με την Πολωνία.

Η ιταλική πεντάδα βρέθηκε έτσι με ένα φυσικό κενό που δύσκολα αναπληρώνεται και τα πρώτα λάθη από κάτω κόστισαν στις ΗΠΑ την απόδραση (4-17 στο 6′). Μια μικρή αντίδραση με την είσοδο του Todeschini, πιο έμπειρου και σωματικού, τους επιτρέπει να φτάσουν στην πρώτη ανάπαυλα με τη φλόγα της ελπίδας ακόμα αναμμένη (11-21), αλλά οι Αμερικανοί βρίσκουν τον Neild σε μια νύχτα χάριτος στο τρίποντο και ανοίγουν τη διαφορά στο +20 στο 15′. Το τάιμ άουτ του κόουτς Μπράιντα φέρνει αποτελέσματα με ένα μίνι-μπρέικ 5-0 που δείχνει να αναζωογονεί την ομάδα (19-34), αλλά η φωτιά σβήνει αμέσως από τους κουβάδες με το παγωμένο νερό που ρίχνουν οι ΗΠΑ στον ιταλικό ενθουσιασμό και πάμε στο ημίχρονο στο 24-42.

Η προσεκτικά προετοιμασμένη ζώνη 3-2 σύντομα τινάζεται στον αέρα μπροστά στα ποσοστά των Αμερικανών και έτσι, όσο προχωράει το δεύτερο ημίχρονο, το επιτελείο αρχίζει να περιστρέφει λίγο όλο τον πάγκο, σκεπτόμενο τον τελικό για την τρίτη θέση. Ήταν φυσικό, λοιπόν, η διαφορά να ανοίξει κι άλλο και η Ιταλία να μην είναι καν τυχερή με κάποια σουτ που έφτυσε κυριολεκτικά από το σίδερο ο Τσιόζι, ο οποίος όμως κατάφερε να σκοράρει. Όμως τα ποσοστά ευστοχίας ήταν πολύ διαφορετικά για να μπορεί να ελπίζει κανείς ότι θα ανακτήσει κάτι, ενώ η μεγαλύτερη αθλητικότητα των ΗΠΑ έκανε τη διαφορά και στα ριμπάουντ (20 κερδισμένα στην επίθεση).

Τώρα η απογοήτευση πρέπει να αρχειοθετηθεί, γιατί μετά τον μετωπικό αγώνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών του 2022 με τις ΗΠΑ, μια πρέζα λύπης υπάρχει στις καρδιές των κοριτσιών και πρέπει να κοιτάξουν μπροστά. Υπάρχει ακόμα ένα μετάλλιο για να διεκδικήσουν απέναντι στην οικοδέσποινα Ελλάδα, η οποία έχασε μετά από σκληρή μάχη με την Ουκρανία: ραντεβού στο Ηράκλειο Arena την Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 5μμ (4μμ ώρα Ιταλίας).

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ανώτερες και τους συγχαίρουμε -λέει ο γραμματέας της Fssi, Fabio Gelsomini-. Μένει να παίξουμε ένα παιχνίδι που παραμένει ιστορικό, διότι σε περίπτωση νίκης, θα είναι το πρώτο ιταλικό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ κωφών. Ας αφήσουμε λοιπόν πίσω μας αυτόν τον ημιτελικό και ας επικεντρωθούμε στον επόμενο πολύ σημαντικό τελικό για το χάλκινο μετά αύριο (Παρασκευή 23 Ιουνίου, σ.σ.)”.